Egyik válogatott kosaras sem gondolkodott a csapatot becsapó Kane-ben

Hanga Ádám tulajdonképpen megoldotta a kínos helyzetet, a szövetségi kapitány szerint nem volt ügy.

MN
2017. 08. 30. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországról júniusi honosításakor gyakorlatilag semmit sem tudó amerikai kosaras ügye nem téma a péntektől az Európa-bajnokságon játszó férfi kosárlabda-válogatottnál. Múlt hét óta tudható , hogy DeAndre Kane veszélyeztetett terhes a feleségére hivatkozva Izraelbe utazott, így a mostani keretkijelölésnél már nem számolt vele a szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics. Igaz, Hanga Ádám megérkezése miatt nem is kritikus a helyzet.

A Nemzeti Sportnak így nyilatkozott: „Nálunk ez nem volt ügy, akinek az volt, az odajött hozzánk, és rákérdezett. Honosításával kapcsolatban én hoztam döntést, amikor úgy tűnt, hogy Hanga Ádám biztosan az NBA-be szerződik. Bivalyerős hátvédet kerestem, aki sokban hasonlít Ádámhoz, ugyanis róla még májusban is azt gondoltuk, hogy a tengerentúlon folytatja karrierjét, ebben az esetben az Eb-re nem tudott volna jönni. Higgyék el, a felkészülés alatt egyetlen játékos sem gondolkodott Kane-ben,

amikor július elején feltettem a kérdést az öltözőben, hogy kire számíthatunk, a csapat részéről »Csak magunkra!« volt a válasz.”

„Sajnos becsapott minket. Az Európa-bajnoki szereplők közül majdnem mindenki igyekszik honosítani játékost, az esetek többsége hasonlóan zajlik, mint a miénk, tudtuk ezt, ezért kötöttünk olyan szerződést, amely komoly elvárásokat támaszt vele szemben. Mostantól a jogászok beszélnek” – mondta még múlt héten Ivkovics.

A kapitány a tizenkét fős keretről így beszélt: „Lehet, hogy vannak náluk jobb játékosok, de jobb emberek nincsenek. Az Eb-résztvevő csapat kilencven százaléka ott volt tavaly a selejtezőkön is – most eljött az idő, hogy örüljünk egy kicsit, boldogok legyünk, hogy ott leszünk Kolozsváron.”

A magyar válogatott Európa-bajnoki kerete

Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.