Milák Kristóf a junior-vb legnagyobb eredményével nyert újabb aranyat

Két magyar ezüstérmest is látott Indianapolis, ahol a magyar lett a legerősebb európai nemzet.

Arday Attila
2017. 08. 29. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az NSO helyszíni tudósítása beszámol róla,  egyértelműen Milák Kristóf volt a világbajnokság legjobb férfi versenyzője az éremszám alapján: négy aranyból és egy bronzból áll a kollekció, de ami ennél is fontosabb, a zárónapon elért 1:53,87-es ideje az egész vb legjobb férfieredménye a Fina-pontok alapján.

– Jobbat szerettem volna. Mennyivel kezdtem? 53,3? Na, hát ugyanaz, mint Netánjában. A második száz meg perc körül. Több kellett volna. Talán ha valaki tud velem jönni, és legalább kicsit nyomás alatt tart

– mondta Milák Kristóf elégedetlenül. 

Milák Kristófnak van egy felnőtt-vb-ezüstje, négy junior-vb-aranya és egy bronza, három junior Eb-aranya és három ezüstje – továbbá a felnőtt-világranglistán a 2. százon és a 3. kétszáz pillangón. És ez csak a 2017-es mérlege. Februárban volt 17 éves.

A sportportál megfogalmazása szerint a következő tíz évben alighanem Késely Ajna nevével is találkozunk majd azokban a beszámolókban, amelyekben Kristóf neve is előfordul néhányszor. Éppenséggel neki sem ment rosszul: egy arany, három ezüst, a zárónapon 200-on lett második egy fantasztikus verseny végén. Elképesztő csatát vívott a kanadaiak nagy esélyesével, az olimpián váltóban már kétszer is bronzérmes Taylor Ruckkal. Az Ajnánál úgy két fejjel nagyobb északi végül tényleg azzal nyert, hogy saccra húsz centivel hosszabb a karja – így 0,02-vel, azaz két századdal előbb érte el a falat, mint az amúgy végig vezető leányzónk.

– Ez nekem most olyan, mint egy aranyérem. Ez életem legjobbja Csak ne fájna ennyire, különösen a lábam. Ez kőkemény volt

– mondta. 

Sokkal vidámabb volt, mint Németh Nándor a 100 gyorson szerzett ezüstje után. Holott megcsinálta, amit edzője, Plagányi Zsolt megálmodott még az év elején, hogy Indianapolisban, a saját medencéjükben győzi le az amerikai sprintereket. Abban nem is volt hiba. Az orosz Girjev viszont tényleg szépen felszívta magát a vb-re. Ő volt az, aki 200-on is megelőzte Nándit.

– Nem tudom, mi volt velem a második ötvenen. Azt tudtam, hogy le fog fordulni, ezért is akartam elmenni jobban az elején De sem ez nem ment úgy, sem a második fele. Valahogy nem gyorsultam

– mondta Németh, majd később hozzátette: – Végül is örülök. Nyilván ha nincs a felnőtt-vb és utána a betegség, akkor ide még felkészültebben tudtam volna jönni. De azt a bronzot nem cserélném el semmire. Sajnálom, hogy ma nem jött össze, majd legközelebb. Most kis pihenő, szerintem túl sokszor az ágyamból sem fogok kikelni, aztán jöhet a felkészülés a rövid pályás Eb-re. Van mit gyakorolni, mert a fordulóim még sehol nincsenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.