Négy nyert meccs után egy iráni eldobta Csoknyait, ötödik hely a vége

Csoknyai László az eddigi legjobb magyar, a bronzmeccsen azonban nem csúszott le az utolsó szelet torta.

Radványi Benedek
2017. 08. 31. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó másodperces vazarival kapott ki Csoknyai László a csütörtöki délelőtti programban a negyeddöntőben, ám délután a vigaszágon folytathatta. Az üzbég Davlat Bobonov ellen nettó hat percen át küzdött, kétszer is a fejére esve védte ki az Ázsia-bajnok akcióit. Az aranypontra menő hosszabbításba a közönség egyre erőteljesebb hangorkánja mellett (sokan már a lábukkal is dörömböltek) egyre jobban fáradt az üzbég, s végül sikerült őt vazarit érően eldobnia Csoknyainak.

A bronzmérkőzés előtt a szurkolókat méltatta, s fáradtságáról szólva visszatért a délelőtt említett tortás hasonlathoz, amelynek az utolsó szeletét szerinte még le tudja gyűrni. „Pici vagyok tudod, de a bors is erős” – mondta kérdésemre, azok után, hogy gratulációt elfogadva, öt kőkemény dzsúdómeccs után olyan erőset csapott a tenyeremre, amilyet én soha senkiébe nem fogok.

Az Atomerőmű SE 29 éves dzsúdósa már azzal a legjobbját nyújtotta, hogy a legjobb 8 közé jutott, 2010 óta öt vb-n is hiába próbálkozott ezzel, rendre helyezetlenül zárt. 11-szer volt már világkupaérmes, de igazi nagy világversenyen még nem állhatott dobogóra. Hogy ez megvalósuljon, az elődöntőben – az Ungvári Attilát legyőző olasztól – kikapó iráni Saeid Mollaei elleni ütközetet kellett sikerrel vennie.

Az előjelek jók voltak, kettőből kétszer verte eddig, legutóbb júniusban. Ám egy perc után jött a hideg zuhany: ippon. A győzelmet érő akciót az iráni állásból vitte be, szinte ölelték egymást, s addig forgolódtak, hogy az eséskor pont Csoknyai zuhant a vállára. „Talán elvitt ez az egész, rögtön belementem a játékba, fáj, de soha nem voltam nyolcban” – mondta gyorsértékelésként.

Pénteken a vb legnagyobb magyar éremesélyese, Tóth Krisztián, valamint három másik dzsudoka mellett Erdélyi-Joó Abigél is tatamira lép. 

A magyarok programja

Augusztus 28., hétfő: Csernoviczki Éva (48 kg), Szabó Csaba (60 kg).
Augusztus 29., kedd: Pupp Réka és Szabó Katinka (52 kg).
Augusztus 30., szerda:  Ungvári Miklós (73 kg), Karakas Hedvig (57 kg).
Augusztus 31., csütörtök: Ungvári Attila és Csoknyai László (81 kg).
Szeptember 1., péntek: Gercsák Szabina (70 kg), Erdélyi-Joó Abigél és Salánki Evelin (78 kg), Tóth Krisztián és Vér Gábor (90 kg).
Szeptember 2., szombat: Szigetvári Mercédesz és Kárpáti Emese (78+ kg), Cirjenics Miklós és Ohát Zoltán (100 kg), Bor Barna (100+ kg).
Szeptember 3., vasárnap: csapatverseny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.