Több NBA-klub is vitte volna Hanga Ádámot

Csak nem tudtak dűlőre jutni az amerikai játékjogát birtokló San Antonióval.

Gabay Balázs
2017. 08. 29. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas huzavona után a Barcelonához igazoló Hanga Ádám és menedzsere, Lóránt András interjút adott a Digi Sportnak, melyben a fizetése mellett szó esett az átigazolás körülményeiről is. Az idei szezonban az Euroliga legjobb hátvédjének választott, korábban a San Antonio Spurs által draftolt Hanga hangsúlyozza, azért is nagy szó ez a cím, mert amikor megérkezett korábbi csapatához, a Baskoniához, a védekezőmunkáját kritizálták leginkább. Ezt sikerült klasszis szintre fejlesztenie.

„Az utolsó két év álom-, az első kettő pedig rémálomszerű volt. Sérülten, rögtön egy műtéttel érkeztem a Baskoniához, és kiderült, hogy nagyobb a baj, mint gondoltuk. Az első évemben nem is játszattak sokat, a térdem továbbra is fájt, majd azt mondták, jobb lenne, ha új klub után néznék. Ezt meg is tettük, jött egy olyan év Avellinóban, amely nagyon jót tett nekem. Környezetváltozás, a családommal is nagyon jól éreztük magunkat, 36-37 perceket játszottam nyomás nélkül” – indokolta akkori klubváltását a magyar kosaras.

Az interjúban kitért arra, hogy a harmadik évét is úgy kezdte a Baskoniában, hogy nem lesz rá szükség, majd az új edző felhívta, hogy tíz percekre mégis bevetné védekezni, úgyhogy maradjon. Aztán nagyot fordult vele a világ.

„Már én könyörögtem, hogy cseréljen le, 38-40 perceket játszottam. Ebben az évben bejutottunk a Final Fourba, ami óriási élmény volt az avellinós szezon után. A tavalyi év csapatszinten nem volt annyira jó, de én egyénileg fejlődtem, és jobb szezont csináltam.”

Olyannyira jót, hogy a legnagyobb csapatok érdeklődését is felkeltette. Menedzsere elárulta, a Barcelona már korábban is kereste baszk klubját, de akkor nem engedték el Hangát. S nem csak a katalánok érdeklődtek. „Volt idén két NBA-klub, amelyben – a város sem rossz, bár ez az utolsó szempont – nagyon sokat játszhatott volna, de a felek nem jutottak közös nevezőre azt illetően, hogy melyik játékost, esetleg mennyi készpénzt tudnának érte adni, így nem lett az üzletből semmi. A Spurs pedig nem az a csapat, amely lemondana a játékosáról” – ecsetelte Hanga amerikai lehetőségeit Lóránt András.

Végül a sportoló a fizetésére is kitért: mint elmondta, nem a pénz motiválta, amikor a Barcelonát választotta, mert a spanyol adózási rendszer miatt a katalánoknál a korábbi bére mintegy harmadával kevesebbet fog keresni, mint Baszkföldön. Hangsúlyozta: a karrierje és a családja érdekeit nézve döntött a váltás mellett.

Hanga Ádám az átigazolást követően csatlakozhatott végre a magyar válogatotthoz, mely péntek délután 14 órakor megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon Horvátország ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.