Újabb négy érmet nyertek a vb-n junior úszóink

Az amerikai csodagyerek titkát is tanulmányozhatták Indianapolisban.

Arday Attila
2017. 08. 28. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az NSO helyszíni tudósítása fogalmaz, Barta és Holló csak Hugo Gonzálezszel nem bírtak: a spanyol elég hamar ellépett, az ő befogására nem volt sansz. Az esélyesnek tartott, amerikai Kieran Smith-t viszont gyönyörűen bedarálták, mind Barta, mind Holló úszása tökéletesen fel volt építve. Féltávnál még negyedik és hatodik helyen álltak, a gyorson azonban már látszott, a két magyar szépen elhalad a többiek mellett.

„Azt láttam, Marcit már nem fogom utolérni sajnos, de az amerikain látszott, hogy a végét járja”

– mondta Holló Balázs a portálnak. 

Késely Ajna szintén három éremnél tart: a 800 méter gyorson szerzett ezüstjét és a 400 méteren begyűjtött aranyát egy újabb ezüst követte, ezúttal 1500 méteren. Az Amerikában pallérozódó Delfina Pignatiellóval hosszabb távon ezúttal sem tudta tartani a lépést, a második helyét azonban egy pillanatig nem fenyegette veszély. S mivel egy nappal korábbról ott van a világbajnoki cím, a tudósítás szerint immár mosolyogva fogadta a gratulációkat.

„Jobbat úsztál, mint a pesti vébé döntőjében”

– kapott egy pluszdicséretet edzőjétől, Güttler Károlytól.

Milák Kristóf a három aranya mellé szerzett egy bronzot a számára legkevésbé izgalmas 50 méter pillangón, ahol nem jön ki az irdatlan ereje és állóképessége. Érmet szeretett volna, azt megszerezte, az aranyra itt nem volt esélye a mezőny egyik legkülönlegesebb figurájával, az amerikai Michael Andrew-val szemben, aki a harmadik győzelmét aratta 50 méteres számban a gyors és a hát után – és a negyedik úszásnemben, száz mellen is van már egy harmadik helye.

A sportportál külön kitér rá: a jenki csodagyerek reggeltől estig dönti az egyhosszas számok junior-világrekordjait, 50-en szinte nem akadt olyan úszása, amely nem csúcsdöntéssel ért véget – mindezt úgy, hogy egy az élmezőnyben momentán kizárólag általa alkalmazott edzésprogram szerint készül a házuk melletti kétpályás úszómedencében, apja irányításával.

A tudósok által kidolgozott módszer szerint Andrew a töredékét ússza a sportágban alapnak tekintett kilométeradagnak; amit azonban megtesz, azt mindig hiperintenzitással, a technikájára ügyelve, azon az alapon, hogy az agy kódolja a testbe az ezeken a tréningeken rögzülő mozgássorokat és az intenzitást is. Igaz, úgy fest, mindez rövidebb távokon használható csak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.