Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Adam Peaty és Sarah Sjöström az év úszója

Magyar sportolók is előkelő helyeket foglalnak el a listán.

MTI
2018. 01. 22. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Adam Peaty és a svéd Sarah Sjöström lett a tavalyi év legjobbja az Európai Úszószövetség (LEN) szavazásán.

A szervezet hétfői tájékoztatása szerint a szavazatok csaknem nyolcvan százalékát begyűjtő Peaty megvédte 2016-os címét, a hetvenszázalékos eredményt elérő Sjöström viszont először kapja meg az elismerést.

A brit sportoló júliusban, a budapesti világbajnokságon 50 és 100 méter mellúszásban is győzött, előbbiben világcsúccsal, majd decemberben 100 méter mellen aranyérmet nyert a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon.

Sjöström a magyar fővárosban 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 méter gyorson is világbajnok lett, Dániában pedig 50 méter gyorson, 100 méter pillangón és a 4×50 méteres vegyes váltó tagjaként győzött, és hatszor döntött világrekordot.

A férfiaknál eddig egyszer díjazott magyar úszót a kontinentális szövetség, 2015-ben Cseh Lászlót, a nőknél pedig az előző négy esztendőben rendre Hosszú Katinkára esett a választás. A háromszoros olimpiai bajnok ezúttal második lett.

A voksoláson az országos szövetségek és a LEN tisztségviselői vesznek részt, akik a vízilabdázóknál mindkét nemben egy kapust láttak a legjobbnak. A férfiaknál a horvát Marko Bijac világbajnok lett, a Jug Dubrovnik csapatával pedig Bajnokok Ligája-ezüstérmes, a spanyol Laura Ester vb-ezüstöt szerzett, a Sabadell együttesével pedig harmadik lett az Euroligában.

Másodikként zárt Nagy Viktor, ötödikként Ebben a kategóriában két magyart díjaztak korábban: Biros Pétert 2008-ban, Varga Dénest pedig 2013-ban.

A műugrók között a brit Tom Daley és az orosz Nagyezsda Bazsina, a szinkronúszóknál az olasz Giorgio Minisini és az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko, a nyílt vízi úszóknál pedig a francia Marc-Antoine Olivier, valamint honfitársa, Aurélie Muller lett 2017 legjobbja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.