Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Agyonszidott románok vezetik a magyar–spanyolt a kézi-Eb-n

Éppen tíz éve jól megvertük kézilabdában a spanyolokat. A szlovén kapitány maga alatt van a bírópárostól.

Arday Attila
2018. 01. 15. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a hazai szövetség honlapja beszámol róla, a magyar válogatott a dánoktól szombaton elszenvedett, 32-25-ös vereség után elsősorban a nyitómérkőzés első negyven percéből próbált építkezni a vasárnapi szünnapon, no és természetesen mind az edzésen, mind a videóelemzés alkalmával készült Spanyolország ellen. A rivális egy könnyednek mondható és annak is látszó sikerrel rajtolt a kontinensviadalon, hiszen 32-15-re múlta felül a cseh válogatottat.

A magyar csapat kapitánya, Schuch Timuzsin szemöldöke a dánok ellen felrepedt, a sérülést néhány öltéssel össze kellett varrni, pedig a vállára kapott ütést, de folyamatosan kezelte az egészségügyi stáb, és a csapattal együtt edzett vasárnap.

„A spanyolok ellen arra a hozzáállásra, küzdőszellemre lesz szükségünk, amely szombaton is jellemezte a csapatot, de tanulnunk kell a hibákból és kijavítani azokat, mert két nagyon fontos mérkőzésünk van még a csoportban” – mondta Balogh Zsolt.

A spanyolokkal szemben a legutóbbi tétmérkőzésünkön szoros vereséget szenvedtünk, két esztendeje, a lengyelországi Európa-bajnokság középdöntőjében 31-29-es eredmény született, legutóbb a 2012-es szerbiai kontinenstornán szereztünk pontot (24-24), amikor Császár Gábor a végjátékban időn túli hétméteresből egyenlített. Az eddigi utolsó magyar siker pedig szinte napra pontosan tíz éve, 2008. január 17-én született: 35-28-ra győztünk a norvégiai Eb nyitófordulójában.

A magyar–spanyol mérkőzést hétfőn a román Din–Dinu játékvezető-kettős dirigálja.

Az M4 honlapjáról kiderül, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ljubomir Vranjes vasárnap hajnalig a vereséget elemezte magában: „Egész éjjel pörgött az agyam, hogy mit lehetett volna jobban csinálni a dánok elleni mérkőzésen. A spanyolok ellen már türelmesebben és céltudatosabban kell kézilabdáznunk. Néha úgy tűnt, mintha több játékosom nem tudta volna a dolgát, és ilyenkor gólokat kaptunk. Egyesek csak támadásoknál vannak a pályán a klubcsapataikban, itt viszont védekezniük is kell, és így hamarabb elfáradnak. Ezzel sajnos most nem tudunk mit tenni,

így kell boldogulnunk a továbbiakban is. Elképzelhető, hogy változtatok a kereten, még meglátom.”

A honlap szerint Ángel Fernández sérülés miatt kikerült a spanyol keretből. A La Rioja balszélsője azért nem szerepelhet a torna további meccsein, mert szombaton Csehország ellen megsérült a térde. A helyére a Barcelona játékosát, Aitor Arinót nevezte a keretbe Jordi Ribera szövetségi kapitány, aki vasárnap már együtt edzett a csapattal. Az edzők a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, a helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhetnek játékost a keretben.

Az Eb első hétvégéjének meglepetése, hogy a tavalyi vb-bronzérmes Szlovénia 25-24-re kikapott Macedóniától. Még többen kapták fel a fejüket arra, amit a szlovénokat irányító, montenegrói Veselin Vujovic (korábbi szerb kapitány) mondott a meccs után: egyértelműen a mérkőzést vezető román bírópárost okolta a vereségért.

Vujovic az M4 alapján úgy nyilatkozott, hogy háromszor is visszanézte a szombat esti találkozót, és objektív szemmel is

legalább 19 olyan bíró hibát vett észre, amely a szlovénok kárára történt – a találkozót a romániai Constantin Din, Laurentiu Dinu páros vezette.

„Onnantól, hogy megtudtuk, kik vezetik a mérkőzést, rossz érzésünk volt. A kézilabdában töltött 45 évem után rá kellett jönnöm, hogy fogalmam sincs a szabályokról, az ítéleteik 90 százaléka számomra nem volt tiszta. Sajnos a bírókat a játékosok, az edzők és a nézők fölé emelik, mindenkinél fontosabbak. Sokat harcoltam ellenük, de mindig alulmaradtam. Azt hiszem, ha lejár a szerződésem, végleg befejezem az edzősködést, nem éri meg az egészségemet kockáztatni. A szurkolókat nagyon sajnálom, hiszen 5000-6000-en is kilátogattak a mérkőzésre, többet érdemeltek volna” – vélte Vujovic, aki szerint ha a franciákkal, a dánokkal vagy a németekkel történne hasonló, már botrány lenne.

Szlovénia legközelebb hétfőn lép pályára az Eb-n Németország ellen, míg Macedónia Montenegróval találkozik a C csoport második fordulójában.

A mieink, ha továbbjutnak a D csoportból, Varasdon maradnak, és a C csoport három legjobbja ellen folytatják. Szlovénia alighanem így is köztük lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.