Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hat meccset kell játszania Ljubomir Vranjes válogatottjának az Eb-n

A férfiaknál Lékai Mátét, a nőknél pedig Görbicz Anitát választották a múlt év legjobb magyar kézilabdázójának.

MTI
2018. 01. 10. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az alapvető célkitűzés, hogy hat mérkőzést játsszon a csapat, de természetesen minden pluszsikernek örülünk” – mondta az MKSZ szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté elnök.

A sportvezető emlékeztetett arra, hogy jelentősen megváltozott a válogatott összetétele, de – mint fogalmazott – a csapat továbbra is erős, annak pedig különösen örül, hogy Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bátor, amikor a fiatalításról van szó.

Elárulta: az MKSZ elnöksége által elfogadott prémiumrendszer szerint akkor jár jutalom a játékosoknak, ha legalább a nyolcadik helyen végeznek.

„Rendkívül fontos, hogy a sok fiatal játékos minél több tétmeccsen minél több időt tudjon a pályán tölteni” – tette hozzá az elnök.

A magyar együttes negyeddöntős volt a tavaly januári franciaországi világbajnokságon. Azóta Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter, Zubai Szabolcs, Fazekas Nándor és Ilyés Ferenc is lemondta a válogatottságot, Nagy Kornél nem kíván szerepelni a kontinenstornán, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült.

Marosi László alelnök úgy fogalmazott, a férfiválogatott történetében új időszámítás kezdődik, amelynek most a kezdeti szakaszában járnak.

„A cél az olimpiai kvalifikáció, de az út elején vagyunk. Felüdülés ránézni erre a fiatal, jó képességű, hajtós csapatra, de a tapasztalat minden bizonnyal hiányozni fog, annak a megszerzése hosszabb folyamat” – vélekedett.

Hangsúlyozta, hogy a következő világbajnokságot is szem előtt kell tartaniuk a kontinenstornán, hiszen ha a középdöntőbe jutnak, akkor könnyebb ellenfelet kaphatnak a vb-selejtezőre.

„Örülök, hogy itt lehetek! Már nagyon izgatottak vagyunk. Nehéz csoportunk van, de megteszünk minden tőlünk telhetőt. Jól felkészültünk, a játékosok alig várják, hogy elkezdhessék a tornát” – kezdte nyilatkozatát magyarul Ljubomir Vranjes.

A magyar válogatott a kontinenstorna D csoportjában szombaton az olimpiai címvédő Dániával, hétfőn Spanyolországgal, szerdán pedig Csehországgal találkozik Varasdon (Varazdin). A négyesből az első három helyezett jut a középdöntőbe.

A svéd edző hozzátette, nem esélyesként utaznak az Európa-bajnokságra, hiszen a dánok és a spanyolok is a világ legjobbjai közé tartoznak, de mindhárom ellenfelüket megpróbálják legyőzni.

„Nagyszerű hangulatban telnek a napjaink, a játékosok remekül dolgoznak, és kiváló a hozzáállásuk. Sokat gyakoroltuk a védekezést és a gyors ellentámadásokat, a lerohanásokat. Sok időnk már nincs, de van még dolgunk” – mondta már angolul a kapitány.

A magyar együttes szombaton 29-29-es döntetlent játszott Svédország vendégeként barátságos mérkőzésen, majd hétfőn 31-29-es vereséget szenvedett a skandinávoktól.

Vranjes elmondta, a tavaly őszi állapothoz képest egyértelmű fejlődést értek el, minden játékos világosan tudja, mi a szerepe.

„Ez a két meccs hasznos volt, sokat elmondott a jelenlegi állapotunkról. Azért is választottuk a svédeket, mert a játékstílusuk hasonló, mint első ellenfelünknek, Dániának” – magyarázta.

Az edző szerint nincs mit veszíteniük, sőt ha az első mérkőzésüket megnyernék, az lendületet adhatna a játékosoknak.

Ljubomir Vranjes kifejtette, a dán, a spanyol, a francia, a német és a horvát válogatott ellen nincs reális esélyük a magyaroknak egy olyan meccsen, amelyen mindkét csapat száz százalékot nyújt, de természetesen minden riválissal szemben meg kell próbálni nyerni.

„Ha a csehek jó napot fognak ki, mi pedig rosszat, akkor ők nyernek, de hogyha mi a tudásunknak megfelelően játszunk, akkor nekünk kell győznünk” – fogalmazott.

A csapatot jelenleg 18 játékos alkotja, közülük 16-an léphetnek pályára az Európa-bajnokságon. A szűk keretet legkésőbb pénteken kell megneveznie Vranjesnek, aki ezt követően a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, a helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhet.

A játékosok közül elmondta, egyelőre csak az első mérkőzéssel foglalkoznak, amelyen Dániával találkoznak.

„Ők az olimpiai bajnokok, és az Európa-bajnokságnak is az egyik esélyei, de ha jól emlékszem, az előző világversenyen mögöttünk végeztek” – közölte. A Telekom Veszprém irányítója arra utalt, hogy tavaly januárban a magyar válogatott nagy csatában legyőzte a dánokat a világbajnokság nyolcaddöntőjében.

„Ha ismét sikerülne nyernünk ellenük, akkor biztosan nagyon jó tornát tudnánk játszani. A svédek ellen megmutattuk, hogy semmivel nem vagyunk lemaradva mögöttük, és már a múltban is bizonyítottuk, hogy a nagyobb csapatokat is el tudjuk kapni, annak ellenére, hogy esélytelenebbnek tartanak minket” – közölte Lékai.

Kocsics Máté bejelentette, hogy az MKSZ a férfiaknál Lékai Mátét, a nőknél pedig Görbicz Anitát választotta a múlt év legjobb magyar kézilabdázójának. A juniorok közül Győri Mátyás és lett a legjobb, a légiósoknál pedig a szlovén Gasper Margucra és a norvég Nora Mörkre esett a választás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.