Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kérdéses, hogy folytatják-e Szalayék a Dakart

A páros az önindító meghibásodása miatt nem teljesítette a keddi, negyedik szakaszt.

MTI
2018. 01. 10. 9:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar duó csapatának tájékoztatása szerint a szerelők egész éjszaka dolgoztak, s kedd reggel hat órára menetképes állapotba hozták az autót, amellyel hétfőn a páros leesett egy dűnéről. Ezek után Szalayék elindultak a táborba a rajthoz, ám 25 kilométerre onnan egy henger leállt, így ismét szerelni kellett, végül azonban időben megérkeztek, s a mezőnyből utolsóként elstartoltak.

A magyar pilóta elmondása szerint a San Juan de Marcona környékén rendezett, 444 kilométeres etap eleje jól sikerült, szépen haladtak át egy nehéz részen, ám a magas dűnék között, a második ellenőrző pont után felforrt a víz az autóban, miután kilyukadt a tartály. A tartalék vízzel vissza tudtak menni a második ponthoz, ahol egy lámpatartó csavarral tömték be a lyukat, s második nekifutásra simán átautóztak a mezőny több tagját is megakasztó dűnék között.

„Már lefelé tartottunk a legmagasabb dűnéről, amikor előttünk feltűnt egy kamion. Megálltam, és azonnal lefulladt az autó, onnantól kezdve pedig megint nem indult el” – mondta Szalay.

A magyaroknak az említett kamion segített beindulni, ám ekkorra már lement a nap, s a magyar páros hosszas tépelődés után úgy döntött, nem megy be az újabb dűnék közé a sötétben, legfőképpen azért, mert mögötte már nem autózott senki, így probléma esetén nem lett volna segítsége.

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk, mindenhonnan mindenhová mentünk, de a paripa megbokrosodott, az önindító nem akart tovább jönni velünk” – jegyezte meg Bunkoczi, aki szerint az egyetlen jó döntés az volt, hogy kijöttek a pályáról, és a tábor felé vették az irányt.

Az Opel Dakar Team tájékoztatása szerint Szalayék jelenleg a versenybírók döntésére várnak azzal kapcsolatban, hogy szerdán folytathatják-e a küzdelmet – büntetéssel – vagy sem.

Az autósok között a francia Sébastien Loeb nyerte az etapot, míg a motorosoknál honfitársa, Adrien van Beveren. Utóbbiak között Dési János a 79. idővel ért célba.

Eredmények, 4. szakasz, San Juan de Marcona és környéke, 444 km
Autósok:
1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:57:53 óra
2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 1:35 perc hátrány
3. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 3:16 p h.

Összetettben: 1. Peterhansel, Cottret 10:36:07 óra, 2. Loeb, Elena 6:55 perc hátrány, 3. Sainz, Cruz 13:06 p h.

Motorosok:
1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 4:08:23 óra
2. Xavier de Soultrait (francia, Yamaha) 5:01 perc hátrány
3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 7:10 p h.
79. Dési János (KTM) 2:26:21 óra hátrány

Összetettben: 1. Van Beveren 11:03:23 óra, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 1:55 perc hátrány, 3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 3:15 p h., 87. DÉSI 7:47:41 óra hátrány

A mezőny Perun, Argentínán és Bolívián halad keresztül, 9000 kilométert teljesít, és 14 szakasz után január 20-án az argentínai Córdobában ér célba.

Szerdán a San Juan de Marcona és Arequipa közötti, 932 kilométeres etap vár a versenyzőkre, ebből 268 kilométer lesz a gyorsasági.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.