Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kiélezett párharc döntött a tizedik rövidpályás gyorskorcsolyakvótáról

„Abban a pillanatban még nem is tudtam felhőtlenül örülni ennek a rendkívüli hírnek” – mondta Oláh Bence.

Radványi Benedek
2018. 01. 22. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November óta tudjuk, hogy maximális, tíz fővel képviseltetik magukat a februári téli olimpián short trackeseink, ám az csak az elmúlt hét végén dőlt el, hogy kik is alkotják majd a csapatot. Bár igazából csak egy kérdés akadt. A nőknél a Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Kónya Zsófia ötös részvétele egyértelmű volt, miként a férfiaknál Burján Csabáé, Knoch Viktoré, Liu Shaoangé és Liu Shaolin Sándoré is. Az ötödik helyért Varnyú Alex és Oláh Bence versengett, és a hétfői eskütétel előtt szinte közvetlenül derült ki: utóbbi lehet olimpikon.

Hogy mi szólt mellette? „Kiélezett párharc volt, végül is az edzők úgy indokoltak, hogy

ha a négyfős váltóban az ötödik ember is szerepet kap, akkor a választott taktikában az én képességeim jobban kiaknázhatók,

mivel nekem jobban menne az éppen aktuális pozíció tartása” – mondta Oláh Bence. Elismerte: tulajdonképpen ő a négyes tartalék embere, így a papírforma alapján nem fog szerepelni – a nyolcas mezőnyben a váltó az elődöntőben, majd az A vagy a B fináléban lesz érdekelt –, ám nem dőlhet hátra, mert ha bármi történik, hoznia kell a szükséges szintet.

Egy nyolcszemközti megbeszélésen közölték vele a hírt a fenti indoklással. „Amikor edzőnk, Bánhidi Ákos kimondta a nevem,

nagyon megkönnyebbültem, de közben láttam a csapattársamat mellettem,

aki ebben a pillanatban teljesen más út felé indult el, így abban a pillanatban még nem is tudtam felhőtlenül örülni ennek a rendkívüli hírnek. És igazából csak akkor kezdtem felfogni, hogy én utazom az olimpiára, miután elmondtam a döntést a családomnak, barátaimnak” – nyilatkozta lapunknak.

Oláh Bence a négy őszi világkupán nem lépett jégre, többnyire az edzéseken nyújtott formájában bízott. Korábbról viszont van a váltóval vk-aranya, Eb-ezüstje és Universiade-aranya is.

Tóth Ivett tizenharmadik, ő mehet az olimpiára

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége arról is határozott, hogy a műkorcsolyázóktól Tóth Ivett indulását javasolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A tavalyi vb-n ő szerezte a kvótát, Medgyesi Fruzsinával versengtek a phjongcshangi repülőjegyért. A vasárnap véget ért moszkvai Eb női egyéni versenyének csütörtöki rövidprogramját Tóth a 15., Medgyesi pedig 28. helyen zárta, s ezzel el is dőlt a kérdés. A tavaly Eb-nyolcadik műkorcsolyázó a szombati kűrben is szerepelt, s két pozíciót javítva 13.-ként zárt. A Janovszkaja Anna, Lukács Ádám jégtáncduó 14. lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.