Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Rövid pályás gyorskorcsolya-Eb: A női váltó ezüst-, a férfi bronzérmes

Egyéniben Bácskai Sára Luca 1500 méteren lett harmadik a kontinensviadalon.

MTI
2018. 01. 14. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, összeállítású kvartett az orosz mögött, de a francia és a német staféta előtt szerezte meg az ezüstérmet.

A Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta férfiváltó pedig a Hollandia és Oroszország mögött lett bronzérmes az olaszokat megelőzve.

Előbb a női fináléra került sor. Keszler jól elkapta a rajtot, azonnal élre állt. A négyből egyik csapat sem akciózott, így a magyarok vezették a vonatot és látszólag kézben tartották a futamot. Ez akkor sem változott, amikor már fokozódott a tempó. Az első izgalmas jelenetsor akkor történt, amikor nyolc körrel a vége előtt a németek egyik embere az elrontott váltás miatt elesett. De nem sokáig maradt három staféta versenyben az érmekért, ugyanis alig néhány körrel később a franciák is elestek.

A hajrá így kétcsapatos küzdelemre redukálódott, de a tavaly vb-ezüstérmes magyarok voltak előnyösebb pozícióban. Az utolsó váltást azonban az oroszok fél körrel előbbre hozták, s ekkor sikerült a legutóbb is ezüstérmes magyar váltó elé kerülniük. Jászapátira hárult a feladat, hogy visszaszerezze az éllovas pozíciót, azonban ez nem sikerült neki, így az előző évhez hasonlóan ismét második lett a négyes, pedig ezúttal reális esély kínálkozott arra, hogy 2009 után ismét kontinensbajnok legyen.

A férfiaknál hasonló taktikát követtek a magyarok, azaz próbáltak elől helyezkedni, bár eleinte az olaszokat hagyták vezetni, mögöttük eleinte orosz–holland volt a sorrend, de féltávnál felcserélődött. A története első Eb-aranyára hajtó magyar staféta 17 körrel a vége előtt élre állt. Olyannyira kontrollálta a futamot, hogy megpróbált elszakadni riválisaitól, de a hollandok éberek voltak, így még időben a magyar kvartett nyomába eredtek. Az egész Eb legjobbja, a mind az öt számban aranyérmes Sjinkie Knegt pedig hét körrel a vége előtt az élre tört, alig néhány körrel később a magyarok ráadásul az oroszok mögé szorultak. Innen már nem volt visszaút, hiába próbáltak meg mindent a

A magyarok ezúttal egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a kontinensviadalt, egyéniben Bácskai Sára Luca 1500 méteren lett harmadik.

Eredmények:

férfi 5000 méteres váltó:

1. Hollandia (Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dennis Visser) 6:36.198 perc

2. Oroszország (Szemjon Jelisztratov, Gyenyisz Ajrapetjan, Viktor An, Alekszandr Sulginov) 6:36.273

3. Magyarország (Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) 6:36.348

női 3000 méteres váltó:

1. Oroszország (Tatyjana Borogyulina, Jemina Malagics, Szofija Proszvirnova, Jekatyerina Jefremenkova) 4:11.462 perc

2. Magyarország (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra) 4:11.582

3. Franciaország (Veronique Pierron, Tifany Huot Marchand, Selma Poutsma, Gwendoline Daudet) 4:18.935

Orosz Beáta nyerte a nők között a gyorskorcsolyázók összetett országos bajnokságát vasárnap a Városligeti Műjégpályán. A sportági szövetség tájékoztatása szerint a JKLE versenyzője mindegyik távon, azaz 500, 1000, 1500 és 3000 méteren sem talált legyőzőre. A felnőttek között nem volt férfi nevező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.