Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Vranjes marad, Nagy László visszatér?

Kocsis Máté kézis elnök végül csak megvédte a kapitányt. Zsiga Gyula egészen érdekes ötlettel állt elő.

Gabay Balázs
2018. 01. 21. 20:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három vereséggel végződő Európa-bajnokságot, sőt: rögtön a csehek elleni utolsó zakót követően a magyar kéziszövetség (MKSZ) keményen kritizálni kezdte Ljubomir Vranjest és csapatát. Szerdai közleményükben azt írták, a férficsapatot vezető szövetségi kapitány csalódást okozott, hiszen nem sikerült a legjobb 12 csapat között végezni. – Eltűnt a játékunkból a gondolkodás és a tudatosság. ( ) Elég kevés idő állt a rendelkezésére, hogy megismerje a játékosait, pedig a szövetség minden lehetőséget megadott neki, hogy több időt foglalkozzon a nemzeti csapattal, de neki nem kellett – ezek már Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatójának pénteki szavai az M4-nek. Ő azt is hozzátette, kommunikációs hibákat is elkövetett a svéd mester, és nem volt ideje rá, „hogy tanulmányozza a támadás és a védekezés közötti játékkapcsolatot, illetve a szélsők szereplését nyomás alatt”.

Az ostorcsapások közepette szinte úgy tűnt, már a tréner eltávolítását készíti elő a Kocsis Máté vezette szövetség, de ezt a politikus cáfolt az Origónak adott interjújában. – A magyar férfikézilabda-válogatottnál nincs kapitánykérdés. Ljubomir Vranjes a világ egyik legjobb és legfelkészültebb szakembere, Marosi László javaslatára nem véletlenül döntöttünk mellette, örülünk, hogy itt van. Nem kapott selyemzsinórt, még akkor sem, ha néhányan ezt olvasták ki a szövetség közleményéből. Kocsis hangsúlyozta, Vranjessel mennek tovább, szerinte ő egy zseni.

Ugyanakkor továbbra is hangoztatta, csalódást okozott a szereplés. – Kétségtelen, hogy szakemberek kifogásolták a felkészülés intenzitását, kevesellték az arra fordított figyelmet, és sokan érezték úgy, hogy Vranjesben is sokkal több van a látottaknál.

Kocsis kérdésre elmondta, javasolni fogják Vranjesnek, hogy vegyen maga mellé egy magyar szakembert, aki orvosolni tudja a kommunikációs gondokat, tartja a kapcsolatot a játékosokkal. Ezek szerint az, hogy angolul magyaráz Lékaiéknak, nem megfelelő kommunikációs forma.

Közben Zsiga Gyula a DigiSport híradójának is nyilatkozott, és érdekes felvetéssel élt a közelgő vb-selejtezőt illetően. – Nagy Lacinak a védekezésben való szerepe az, ami nagy magabiztosságot adott eddig is, és ha úgy gondolná, hogy erre a selejtezőre még visszaszállna, az nagy segítség volna. Hiszen láthattuk, hogy ő nagyon-nagyon hiányzott a védekezés tengelyéből.

Nagy az Eb előtt pár héttel jelentette be visszavonulását a válogatottól. Varasdon Bodó Richárd, Ancsin Gábor vagy épp Ligetvári Patrik védekezett a 2-es, 3-as védő posztján, és mivel némelyikük nem játszik folyamatosan magas hőfokú meccseket klubjukban, a válogatottban is „puhábbak” olykor. Ezt hosszasan boncolgattuk pénteki elemző anyagunkban.

Zsiga ezek szerint úgy látja, a 36 éves Nagy újraaktivizálása lehetne megoldás a fenti gondokra. Azzal egyébként, hogy nem nyertünk meccset az Eb-n, nehezebb ellenfelet fogunk kapni a vb-selejtezőben, mint ha bejutottunk volna a legjobb tizenkettő közé az Európa-bajnokságon. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.