„Erőss Zsolték tulajdonképp most kapják meg a sírjukat”

Varga Csaba viszi a Hópárduc és Kiss Péter emléktábláját a Kancsendzöngára. Ő lehet az első magyar, aki sikeres mászóként visszatér.

Gabay Balázs
2018. 03. 22. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elején Klein Dávid Sisapangma expedíciójának bejelentésekor már fény derült rá, hogy a Kalifa cég segítségével Varga Csaba is útra kel tavasszal, de ő egy másik nyolcezres csúcsot vesz célba, a Kancsendzöngát, mely Nepál és India határán fekszik. A világ harmadik legmagasabb, 8586 méter magas hegye magyar szempontból tragikusan emlékezetes: 2013-ban itt veszítette életét ereszkedés közben Erőss Zsolt és Kiss Péter.

A hegy egyébként az egyik legveszélyesebb nyolcezres, a Nanga Parbat, a K2 és az Annapurna sorába tartozik.

Varga három nyolcezres tetején állt már: a Broad Peaken, a Manaszlun és a Gasherbrum II-n.

„Két célja van az expedíciónak: az első: emléket állítani két fantasztikus embernek, Erőss Zsoltnak és Kis Péternek. Csak a második a hegy megmászása. Erőss volt az első magyar állampolgár a Mount Everesten, tíz nyolcezrest mászott meg. Az ő 2002-es kolozsvári élménybeszámolója sarkallt engem a magashegyi mászásra” – kezdte Varga csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Kiss Péterről elmondta, személyesen nem ismerte, de nagyon erős alpinistának tartotta. Ennek bizonyítéka a 82 csúcs megmászása az Alpokban, s a legmélyebb erdélyi barlang végigmászása.

„Magyar emberként szeretném megmászni a Kancsendzöngát, nagyváradiként az erdélyi magyarok beolvadása ellen szeretnék tenni, s az expedícióval arra szeretném biztatni őket, hogy vállalják fel magyarságukat” – emelte ki a hegymászó, aki jövő vasárnap indul útnak.

Klein Dávid a helyszínen kívánt sok sikert Vargának.

Varga Csaba jövő vasárnap indul a nepáli Katmanduba, majd április 20-án ér az alaptáborba, ahol elhelyezi a Hópárduc becenévvel illetett Erőssék emlékplakettjét. A süttői mészkőből készített emléktáblát Csák Attila készítette – az elhunytak előtti tisztelgés jeléül ingyen.

Portálunknak elmondta, alapvetően közel két hónapot kellene szánni egy ilyen munkára, de az idő rövidsége miatt most egy hónappal is be kellett érnie. A rokonokkal is kellett egyeztetni, hogy megfelelőek-e a hegymászók vonásai, majd jöhetett a tervezés, a gipszmunka, a bronzöntés, és a nevek kifaragása. „Több emléktáblája van már Erősséknek országszerte és Erdélyben, de ilyen közel ahhoz, ahol életüket vesztették, nincs. Tulajdonképpen most kapnak sírt” – magyarázta Csák.  

„A hegymászás számomra egy álom beteljesülése, egy hobbi, mindig bennem volt a felfedező hajlam. Semmiképp sem szakma, az az építészet, amivel foglalkozom” – felelte érdeklődésünkre Varga, akinek saját irodája van Nagyváradon. Nagyon sok pénzébe került eddig hobbija, a Kalifa jóvoltából most kellemesebb a helyzete. Nem érzi magát rekordhajszolónak, de neki is fontos, ami Kleinnek, hogy az utolsó három csúcsra, melyet magyarok még nem másztak meg oxigénpalack nélkül – Mount Everest, Sisapangma főcsúcs, K2 –, felkapaszkodjon valaki magyar zászlóval. De az igazi vágya a K2 megmászása, a Kancsendzönga „most csak úgy jött”. A K2-n Suhajda Szilárddal 2015-ben már próbálkoztak, de az időjárás nem engedte a csúcstámadást.

A Kancsendzönga alaptáborába félig gyalogszerrel lehet eljutni – egy hét az út –, az utolsó távot helikopterrel fogja megtenni a csapat, melyhez Varga Csaba csatlakozik.

Tervei szerint 7900 méter környékéről indítaná a csúcstámadást, mely több száz méterrel feljebb van, mint ahonnan Erőssék indultak. A szakemberek szerint többek között az alacsonyabbról történt indulás is hozzájárulhatott, hogy csaknem 24 órába tellett a két mászó felfelé tartó útja 2013-ban, s az ezt eredményező kimerültség vezethetett a halálukhoz is. Varga arra számít, hogy május 10–20-a között adódhat időjárási ablak a csúcstámadáshoz, de addig 2-3 akklimatizációs kört szeretne menni, tehát többször is megközelítené a 8000 métert.

Serpák segítsége és oxigénpalack nélkül fog mászni, s azt nem tudja, végig ki lesznek-e rakva a kötelek a hegyen, elképzelhető, hogy nekik is vinni kell magukkal felfelé. Erőssék túlzottan hosszú csúcstámadásának másik feltételezett oka az volt, hogy a 4-es tábor felett csak ígéret maradt, hogy a serpák kirakják a köteleket. „Hiába beszélek itt sokat a hegyről, nem voltam még ott, nem tudom mi vár rám, reméljük a legjobbakat.”

Ha Varga Csaba felér a csúcsra, s vissza az alaptáborba, akkor ő lesz az első (erdélyi) magyar, aki sikeres csúcstámadással visszatér a hegyről. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.