Beleerősített a járvány, mégis folytatnák a bajnokságot

Az Orosz Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága pénteken dönt arról, hogy folytatódjanak-e a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett bajnokságok, de Alekszandr Alajev főtitkár vasárnapi esti televíziós nyilatkozata alapján nem kétséges, a Premjer Ligában mindenképpen újra akarják indítani az életet.

2020. 05. 11. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Oroszország jelenleg az ötödik legfertőzöttebb ország a világon, és az elmúlt napok adatai alapján a földkerekség legnagyobb területű országában nagyon gyorsan terjed a járvány, az Orosz Labdarúgó-szövetség vezetését ez nem tántorítja el a bajnokság folytatásától. Az élvonalból huszonkét forduló ment le, még nyolc van hátra, és ezeket nézők nélkül meg is rendeznék június 21-től vagy június 28-tól kezdődően. Jelenleg a Zenit áll az élen 50 ponttal, majd a Lokomotiv Moszkva (41), a Krasznodar (41), a Rosztov (38) és a CSZKA Moszkva (36) következik. A Premjer Ligából az első két helyezett a Bajnokok Ligájában automatikusan főtáblás, a harmadik pedig a BL-selejtezőben indulhat.

Az még képlékeny, hogy az alacsonyabb osztályokban is folytatódna-e a szezon. Amennyiben nem, akkor a másodosztályból a bajnokság felfüggesztésekor érvényes táblázat alapján az első két helyezett, a Rotor Volgográd és a Himki jutna fel az élvonalba. Aminek a Csertanovo és a Torpedo Moszkva csapatánál nyilván nem örülnének, mert előbbi a harmadik helyen ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a Himki, és a Torpedo is csak egy ponttal marad el tőle.

– Az Orosz Labdarúgó-szövetség álláspontja egyértelmű, a futballnak folytatódnia kell, amilyen gyorsan csak lehet, de a végső szót természetesen csak a hatóságok beleegyezésével mondhatjuk ki – fogalmazott általánosságban vasárnap este Alekszandr Alajev, aki arról is beszélt, hogy a biztonságos lebonyolítás érdekében német mintára dolgoztak ki intézkedéseket, és ezeket már egyeztették az illetékes szervekkel.

A protokoll szerint a stadionokban kétszáz személy lehetne jelen. A csapatok huszonöt főt delegálhatnak, ebből tizennyolc játékost. A fennmaradó százötven főbe pedig mindenki beletartozik, aki még bemehet a stadionba, a játékvezetőtől kezdve a tűzoltókon át a televíziós közvetítésekben közreműködő operatőrökig. A labdarúgókat hetente legalább egyszer tesztelnék koronavírusra, s ha valaki pozitívnak bizonyulna, akkor a teljes csapatnak nem kellene karanténba vonulnia.

– Nagy az esély arra, hogy a labdarúgás visszatérjen, ez lenne a közös érdekünk, és nem is értem azokat, akik a rövid távú céljaik érdekében inkább befejezettnek nyilvánítanák a szezont – tette hozzá a főtitkár.

Korábban a Szpartak Moszkva tulajdonosa és az az Ural elnöke úgy foglalt állást, hogy a bajnokságot le kellene zárni, a Zenit, a CSZKA Moszkva és a Karsznodar vezetősége azonban a folytatás mellett van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.