időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Krizsán Xénia: Bravúros bronz ötpróbában az atlétikai Eb-n

Magyar Nemzet
2021.03.05. 21:48
Krizsán Xénia: Bravúros bronz ötpróbában az atlétikai Eb-n

Jól alakult számunkra a lengyelországi, toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapja, mert Krizsán Xénia bronzérmet nyert ötpróbában. Ugyanebben a számban Nemes Rita hatodik, férfi 1500 méteren Szögi István nyolcadik, női 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória tizedik lett.

Krizsán Xénia bevallottan úgy utazott el a lengyelországi Tourunba, hogy a fedett pályás atlétikai Eb-n az ötpróbázók versenyében érmet szeretne szerezni, amihez 2017-ben már közel volt, akkor Belgrádban a negyedik helyen végzett. Nos, pénteken már az első számban megmutatta, hogy nem a levegőbe beszélt, a 60 méteres gátfutásban 8,27 másodperces egyéni csúcsával rögtön a harmadik helyre került. A magasugrás a hétpróba regnáló olimpiai bajnoka, a belga Nafissatou Thiam felségterülete, szabadtéren 202 centi az egyéni csúcsa; most beérte 189-cel, de ezzel is átvette a vezetést. Krizsán 177 centivel zárt, s maradt a harmadik pozícióban, majd Thiam a súlylökést is megnyerte, de az MTK 28 éves versenyzőjének az újabb egyéni csúcsa, a 14,48 méter és a számban a második helye azt jelentette, hogy 32 pontra megközelítette a második helyen álló másik belgát, Noor Vidtst. Ám hátra is kellett figyelnie, mert a hollandok korábbi fedett pályás világbajnoka, Nadine Broersen volt a negyedik, a vb-ezüstérmes osztrák Ivona Dadic pedig az ötödik – igaz, 76 és 78 ponttal lemaradva tőle.

Akárcsak 60 méter gáton, Krizsán Xénia súlylökésben is megjavította az egyéni csúcsát
Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa

Broersen távolugrásban aztán háromszor belépett, így kiszállt a versenyből, Vidts és Dadic viszont nagyobbat ugrott Krizsánnál (610 cm). Akinek azonban a záró 800 méter előtt még maradt 15 pont előnye az osztrák előtt. S ezt nemcsak megtartotta, hanem növelte is, mert remek slusszpoénként a 800 métert Krizsán Xénia nyerte meg, így Thiam és Vidts mögött ő lett a bronzérmes az Eb-n, az összpontszámát nézve egyéni csúccsal. Az ötpróbában azonban nemcsak őt figyeltük, hanem Nemes Ritát is, aki a hatodik helyet szerezte meg. A végeredmény: 1. Nafissatou Thiam 4904 pont, 2. Noor Vidts 4791, 3. Krizsán Xénia 4644, ...6. Nemes Rita 4486.

Krizsán Xénia az éjjel a Magyar Atlétikai Szövetség Facebook-oldalán nyilatkozott:

– Nagyon jól érzem magam, örülök, hogy bronzéremmel zártam le a napot. Gátfutásban és súlylökésben is egyéni csúcsot értem el, ezt már régóta éreztem, hogy összejöhet. Külön öröm, hogy ez itt az Eb-n sikerült. Magasugrásban a második bemelegítő ugrásomkor azt éreztem, hogy nem tudok még egyszer felugrani. Azonban az edzőm azt mondta, hogy nem lehet nagy bajom, ha tovább ugrok. Ilyen még nem fordult elő volt velem, hogy nem saját magamra kellett figyelnem 800 méteren, hanem egy másik lányra. Nem tudtuk, hogy mi fog történni, de hála istennek elém került, így innentől az volt a feladat, hogy ne előzzön meg egy méternél jobban. Az utolsó körben éreztem, hogy jó pozícióban vagyok vele szemben, ami új erőket mozgósított bennem.

 

Az ötpróba befutója után még két futószám döntőjében is érdekeltek voltunk, s előbb női 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória a tizedik helyen végzett. Férfi 1500 méteren a pénteki előfutamokból Szögi István is beverekedte magát a fináléba, ahol nyolcadik lett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.