időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Rasszista váddal egyből nekünk ugrott az angol sajtó

Magyar Nemzet
2021.09.02. 23:25 2021.09.03. 08:28
Rasszista váddal egyből nekünk ugrott az angol sajtó

Keserűen el kell ismernünk, Anglia könnyed és megérdemelt győzelmet aratott Magyarország felett a labdarúgó világbajnoki selejtezőn. Az angol sajtó mégsem ünnepel, hanem megbotránkozik, merthogy a magyar szurkolók rasszista viselkedéssel provokálták az angol játékosokat. Még ha egyes, elszigetelt esetekben igaz is lehet e vád, álszent és kampányszerű a tudatos lejáratás.

Világbajnoki selejtező: Magyarország–Anglia 0-4 – győzelem rasszista kórussal elcsúfítva címmel foglalta össze a mérkőzést Juliette Ferrington, BBC Radio 5 tudósítója a helyszínről, a Puskás Arénából.

Írását azzal vezeti föl, hogy bár az angol válogatott teljesítménye ünneplésre ad okot, csalódás az ultrák (mármint nyilván a magyar ultrák) huhogása (angol eredetiben „monkey chant”) a kapu mögül, amerre Anglia támad.

„Egyértelműen hallottam és a saját szememmel láttam, amint egy valaki célba vette Jude Bellinghamet a bemelegítés során. Aztán egy másik műanyag csészét dobtak felé, amire ő az ujjaival reagált és folytatta a dolgát. Aztán jött a huhogás, négy különböző ilyen eset is volt. Raheem Sterling szintén célpont volt Harry Kane góljánál” – írja Juliette Ferrington.

Bizony nem szép dolog, ha így igaz, hogy Jude Bellinghamet inzultálták. Miként az sem, hogy Raheem Sterling felé szintén műanyag csészéket dobáltak – ezt a tévében is láttuk. Ugyanakkor arra is emlékezünk, hogy a francia drukkerek ugyanezt tették az Európa-bajnokságon Fiola Attila gólja után, ami miatt azonban nem történt vizsgálódás.

A mérkőzés után készített gyorsinterjúkban Harry Maguire-t és Gareth Southgate-et is a rasszista megnyilvánulásokról faggatta az angol riporter. A középhátvéd azt felelte, nem hallott semmit és a társai sem tettek erről említést, az angol szövetségi kapitánya azt mondta, olvasott erről, de személyesen nem tapasztalt ilyesmit. Majd megismételte, amit a mérkőzés előtt mondott, Angliának előbb a saját háza előtt kell söpörnie, hiszen az Európa-bajnokság után a tizenegyespárbajban hibázó három angol játékos is rasszista támadás célpontjává vált a közösségi médiában. A riporter adta a lovat Southgate alá, aki annyit tett hozzá, csalódás, ha volt rasszista viselkedés, ami ellen tenni kell.

Igen, csalódás, így pontos a megfogalmazás.

Ismételjük meg, nem szép dolog, ha egyes szurkolók megfeledkeznek magukról. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy több nemzetközi szervezet és a nemzetközi sajtó utazik Magyarországra, mintha a magyar szurkolóknál, a magyarországi rasszizmusnál nem is lenne nagyobb gond, nagyobb bűn a labdarúgás világában. Ez természetesen súlyos csúsztatás, de számolni kell azzal, hogy ez az ellenséges légkör immár adottság.

Álszent az angol sajtó eljárása, arra azonban nagyon is alkalmas, hogy Magyarországot a szégyenpadra ültesse. Sajnos számolnunk kell további következményekkel, mert egyesek nem nyugszanak addig, amíg nem érik el céljukat, hogy hazánkat megbüntessék, s válogatottunk zárt kapuk mögött kényszerüljön játszani a hazai mérkőzéseit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.