Verstappen elismerte, ha csak rajta múlik, akkor nem nyert volna

A Formula–1-es idény legjobbja, Max Verstappen nem felejtett el köszönetet mondani az Abu-dzabi Nagydíjon neki nyújtott segítségért, mert tudja, hogy csapattársa, Sergio Pérez és Nicholas Latifi hozzájárulása nélkül nem szerezte volna meg a világbajnoki címet.

Magyar Nemzet
2021. 12. 13. 13:06
Formula One Grand Prix of Mexico
epaselect epa09570701 Winner Dutch Formula One driver Max Verstappen (L) of Red Bull Racing and third placed Mexican Formula One driver Sergio Perez (R) of Red Bull Racing react after the Formula One Grand Prix of Mexico at the Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City, Mexico, 07 November 2021. EPA/Francisco Guasco / POOL Fotó: Francisco Guasco / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnoki címért harcoló két pilóta, (Mercedes) és (Red Bull) úgy vágtak neki az idényzáró futamnak, hogy tudták, amelyikük előrébb végez, az lesz a világbajnok (volt egy eshetőség, amikor a holland győzött volna akkor is, ha a brit mögött fut be a versenyen). Az időmérő Verstappen sikerével zárult, a verseny rajtját azonban elrontotta a fiatal pilóta, és Hamilton azonnal az élre állt, majd magabiztosan robogott előre a nyolcadik vb-címe felé. Úgy tűnt, csak bizonyos külső körülmények akadályozhatják meg abban, hogy Michael Schumachert lehagyva a Formula–1 egyeduralkodója legyen, és így is lett: Verstappennek egy biztonsági autós szakasz segített abban, hogy megérkezzen a címvédő nyakára, majd friss gumijainak köszönhetően meg is előzze, ezzel bebiztosítva első titulusát a királykategóriában.

A 24 éves pilóta azonban jól tudja, hogy önerőből nem győzhette volna le Hamiltont, hiszen a Red Bull nem tudta tartani a Mercedes tempóját a Yas Marina Circuit-en. Ezért nem felejtett el köszönetet mondani csapattársának, Sergio Péreznek, aki hősies küzdelemben körökön keresztül maga mögött tartotta Hamiltont, ezzel időt nyerve Verstappennek.

– Szerintem Checo (Pérez – a szerk.) segítsége nélkül nem ülhetnék most itt. Ha ő nincs, akkor Hamiltonnak lett volna egy kiállásnyi előnye a biztonsági autós időszak alatt. Checo egyszerűen fantasztikus volt ma! – dicsérte csapattársát 2021 világbajnoka. – Egyébként is egy csodálatos emberről van szó, nemcsak a Formula–1-ben való közös munkánkat tekintve, hanem rendkívül kedves is, családcentrikus. Nagyon sok jó élmény köt minket össze, és látni rajta, hogy őszinte. Ritka, hogy az embernek ilyen csapattársa van. Ma pedig az is megmutatkozott, hogy igazi csapatjátékosról van szó. Remélem, hogy hosszú ideig versenyezhetünk még egymás mellett.

Talán Pérez hozzájárulásánál is fontosabb volt Nicholas Latifié, aki a futam hajrájában összetörte a Williamsét, és emiatt hajtott pályára a biztonsági autó. A kanadai pilóta elárulta, nem örül neki, hogy a világbajnoki címért folytatott csata főszereplőjévé lépett elő. Verstappennek azonban kulcsfontosságú volt ez a történés.

– A rajtom elég gyengén sikerült. Elengedtem a kuplungot, és ezután alig volt tapadása az abroncsaimnak. Aztán nem tudtam miért, de egyszer csak azt láttam, hogy Lewis elhajt mellettem. Nem értem volna utol őt (ha nincs a biztonsági autós szakasz – a szerk). Túl gyors volt a Mercedes, és hiába voltam frissebb gumikon, nem tűnt úgy, hogy összejöhet – magyarázta Hollandia első világbajnoka, majd az utolsó körről is beszélt: – Próbáltam reagálni arra, amit Lewis csinált, nem lemaradni tőle. Láttam, hogy szenved a kemény gumik felmelegítésével, alig van tapadása, ezért közel maradtam hozzá.

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Sergio Pérez a mexikói versenyhétvégén (Fotó: EPA/Francisco Guasco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.