A Bundesliga magyarjai a BL-indulásért harcolnak egymással

Szoboszlaiék Sallai ellen – nem csak nevében lesz nagy magyar rangadó az RB Leipzig–Freiburg meccs a Bundesliga 25. fordulójában, hiszen a két csapat azonos pontszámmal áll, a Bajnokok Ligájáért küzdve. A Premier League-ben manchesteri derbit rendeznek a hétvégén.

Magyar Nemzet
2022. 03. 05. 7:22
GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa nem segíthet a csapatának a BL-ben Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak magyar szempontból rendeznek pikáns meccset a Bundesligában szombaton, amikor a Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig csapata Sallai Roland Freiburgját fogadja. A két együttes 24 forduló után ugyanannyi, azaz 40 ponttal áll a bajnokságban, a lipcseiek a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a negyedik, a Freiburg az ötödik helyen.

A negyedik hely komoly vízválasztó a topligákban, így a Bundesligában is, hiszen az első négy helyezett indulhat a BL-ben, amely számottevően nagyobb pénzbevétellel jár, mint a második számú európai kupában való szereplés. A tét tehát komoly, jó eséllyel pedig magyar főszereplői lehetnek a meccsnek.

Sallai Roland javuló formát mutat Fotó: Europress/AFP/Philipp von Ditfurth

Csütörtökön végre megtört a jég Sallai Roland számára, aki tavaly augusztus óta az első gólját lőtte a klubjában, ráadásul a hosszabbítás legvégén, a 120. percben szerezte meg a Freiburg győztes gólját a Bochum ellen 2-1-re megnyert kupanegyeddöntőben.

A válogatott szélső az ősszel a kispadra szorult a csapatában, de februártól egyre javuló formát mutat: a Köln elleni bajnokin már betalált egyszer, de közbeszólt a VAR, az Augsburg ellen gólpasszt adott (augusztus óta ugyancsak az elsőt), a múlt hét végén pedig tizenegyest harcolt ki a Hertha ellen. A kupasiker főhőseként jól folytatta a pozitív sorozatot.

A Freiburg mellett az RB Leipzig is bejutott a Német Kupa elődöntőjébe, amelyben akár egymással is szembe kerülhetnek majd (a sorsolást vasárnap 19.15-kor tartják), de most a Bundesligában találkoznak.

A Leipzig fantasztikus formában van idén, a 11 tétmeccséből kilencet megnyert, egyedül a Bayern München otthonában kapott ki szoros meccsen (3-2), a bajnokságban a tizedik helyről indulva jött fel már negyediknek, a kupában ugyebár elődöntős, az Európa-ligában pedig már a negyeddöntőben van a Szpartak Moszkva kizárásának köszönhetően.

Jó hír, hogy Gulácsi Péter a kapuban (és csapatkapitányként), Willi Orbán pedig a védelemben abszolút alapember Domenico Tedesco csapatában. Némi hiányérzetünk Szoboszlai Dominik miatt lehet, aki továbbra sem számít stabil kezdőnek, az utóbbi időben pedig kétszer is a helyére beálló csapattársa lett a lipcseiek nyerőembere.

Az éllovas Bayern München a harmadik Bayer Leverkusent fogadja, de a bajorok legfőbb üldözője, a nyolc pont lemaradással második helyezett Dortmund mainzi meccsét elhalasztották, mivel a hazaiaknál összesen 19-en fertőződtek meg a koronavírussal. Az Union Berlinben Schäfer András sérülés miatt várhatóan nem játszik majd.

Rangadót rendeznek a Premier League-ben is, amelyben vasárnap a Manchester City fogadja a Manchester United együttesét. A derbi mindkét csapatnak – nem csak a presztízs miatt – fontos, hiszen Pep Guardiola együttese ugyan hat ponttal vezeti a bajnokságot, de a második Liverpool eggyel kevesebb meccset játszott, így egy esetleges vereség a városi rangadón az előny elolvadásának esélyével járna. A United pedig mindössze két ponttal előzi meg a West Hamet a negyedik helyen, amely, mint már említettük, a BL miatt vízválasztó.

Érdekesebb mérkőzések a topligákban. Bundesliga, 25. forduló, szombat: Bayern München–Leverkusen 15.30, RB Leipzig–Freiburg 15.30, Wolfsburg–Union Berlin 15.30. Premier League, 28. forduló, szombat: Burnley–Chelsea 16.00, Liverpool–West Ham 18.30; vasárnap: Manchester City–Manchester United 17.30. La Liga, 27. forduló, szombat: Real Madrid–Real Sociedad 21.00; vasárnap: Elche–Barcelona 16.15. Serie A, 28. forduló, vasárnap: Juventus–Spezia 18.00, Napoli–AC Milan 20.45.

Borítókép: Gulácsi Péter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.