A hetvenéves Szokolai László „csak” a gólszerzéshez értett

Alacsony termete miatt Csepelről eltanácsolták, idővel a Ferencváros futballcsapatához került, ollózásai és berobbanás után a rövid sarokba fejelt góljai felejthetetlenek – Szokolai László március 25-én volt hetvenesztendős, akivel a Nemzeti Sport készített interjút.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 03. 25. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokolai Lászlónak mindig a Ferencváros volt az álmai csapata, és a Nemzeti Sportnak adott interjújának az elején kiderült, miért nem ott kezdett el futballozni. Beszél a kezdeti évekről, amikor az alacsonyabb osztályban szerepelve is az NB I volt a célja.

– Bíztam benne, a Bakony Vegyészben az NB II gólkirálya lettem. Bár a KSI után volt rossz tapasztalatom. A később újpesti Sarlós Andrást megkértem, segítsen csapatot keresni, ő Baróti Lajosnak szólt, aki a Csepelt ajánlotta. Ám amikor odamentem, Keszthelyi Mihály edző azt mondta, kicsi vagyok én futballistának. A Vegyész trénerének, Bartalfi Károlynak viszont sokat köszönhetek, mert nem hagyott elkallódni, a katonaság alatt aláírtam az ETO-hoz. A Fradiban is próbálkoztam, Dalnoki Jenő nem értette, mit keresnék ott – már csak azért sem, mert huszonegy évesen megnősültem, Győrben játszottam.

 

Fotó: Németh Ferenc/Nemzeti Sport

Később mégis a Ferencváros játékosa lett, három futballistát, Onhausz Tibort, Nérey Györgyöt és Szabó Ferencet adta érte az FTC, plusz harmincezer forintot. Szokolai Lászó elmondta, miért lett elege a Győrből, és milyen szerepet játszott az átigazolásában egy pár Albert Flóriántól kapott cipő. Azt is elmagyarázta, miért mondta egyszer, hogy ő nem tudott futballozni, csak gólokat szerezni.

– Mindig is így vélekedtem. Vegyük például a Fradit: és tudott futballozni, én nem. Igaz, gólokat azért lőttem. Úgy szereztem kétszáznyolcvankét meccsen százötvennyolc gólt, hogy se tizenegyest nem lőttem, se szabadrúgást. Minek? Ott volt Ebedli Zoltán meg Pogány László. A góllövést edzőként én sem tudtam megtanítani senkinek. Érzék kell hozzá. Ott lenni a kipattanó labdán, s én ott voltam. Nem a lövést figyeltem, gól lesz-e belőle, hanem azt, ha kipattan a kapusról, bekotorjam.

 

 

Ezután az egykori csatár felelevenítette a legemlékezetesebb góljait, a válogatottságot, és szóba került az is, hogy miért nem lehetett ott egyik világbajnokságon sem.

– Csak sejtésem van. Engem inkább az olimpiai keretnél vettek volna számításba, de nem jutottunk ki a nyolcvanas moszkvai játékokra. Aki a vébén vett részt, az olimpián nem játszhatott, így a nagyválogatottak szóba sem jöhettek. Továbbá volt olyan érzésem, inkább azokat szerepeltették, akik külföldre akartak szerződni, de neveket nem mondanék. Nekem már Ausztriában volt csapatom. S nem tagadom, őszinte voltam. Vébéselejtezőn Cipruson kettő egyre nyertünk Nyilasi Tibi utolsó előtti percben lőtt góljával, én pedig azt mondtam Mezey Györgynek, ha engem becserél, hamarabb eldől a mérkőzés. Erre mit ad isten, a visszavágón a Népstadionban a vége előtt húsz perccel egy nulla volt ide. A szövetségi kapitány mielőtt beállított, odabökte, na, akkor most mutasd meg – ezt persze nyersebb stílusban közölte. Én pedig a gólom után ráztam az öklöm a kispad felé, lehetett így is, úgy is értelmezni… Talán nem hangzik nagyképűségnek, ha nincs Törőcsik András, sokszoros válogatott vagyok.

A beszélgetés végén azt is megtudhatjuk, hogy bár nem voltak a legjobb viszonyban, Szokolai László miért ment el elbúcsúzni Dalnoki Jenőtől a halálos ágyán. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Borítókép: Szokolai László még mindig jó barátságban van a labdával (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.