A Real Madrid legendás gólvágója lesz a PSV edzője

A holland szaksajtót nem lepte meg a PSV mai bejelentése: az eddig is a klub kötelékében dolgozó edző, a korábbi kiváló csatár, Ruud van Nistelrooy lesz a következő szezontól a PSV felnőttcsapatának a vezetőedzője.

Magyar Nemzet
2022. 03. 30. 20:40
Ruud van Nistelrooy meets press for Sinobo Guoan Chinese Cup 2019
Ruud van Nistelrooy előrébb lép a rangsorban Fotó: AFP/Imaginechina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokan vannak a kétezres évek első felében, akik három országban is gólkirályok és bajnokok is tudtak lenni. Zlatan Ibrahimovic, Ronaldo, mindenképpen közéjük tartozik. És persze a hollandok gólfelelőse is: Ruud van Nistelrooy. A holland center az eindhoveni PSV-ben mutatta meg magát először a nemzetközi fociporondon. A tehetsége nem maradt észrevétlen, Sir Alex Ferguson több kísérletet is tett a szerződtetésére, és nem mindig a pénz volt az akadály, sőt. A kezdeti csábításokat egy hihetetlenül súlyos szalagszakadás fékezte le, de Van Nistelrooy visszaküzdötte magát. Olyannyira, hogy Ferguson nem tudta nem 

leigazolni a magas csatárt, aki rögtön meghódította Angliát, az Old Trafford ajándékboltjában (e sorok írója a tanú rá) az ő nevével jelzett ceruzát és tollat is lehetett vásárolni az idő tájt, amikor a ZTE vendégeskedett 2002-ben az Álmok Színházában.

A holland gólzsák 2001 és 2006 között öt évet töltött Manchesterben, bajnokságot nyert, gólkirály volt. 150 meccsen 95 gólt hozott össze. Ez nem tűnt rossz mutatónak, ezt gondolhatták Madridban is, amikor 2006-ban 14 millió euróért a Realhoz szerződött. Kétszer nyert bajnokságot, övé lett a bajnokság legjobb gólszerzőjének járó Pichichi-trófea. A Hugo Sánchezzel holtversenyben jegyzett csúcsát azóta sem tudta megdönteni senki, pedig Cristiano Ronaldo és is futballozott a La Ligában. Van Nistelrooy sorozatban hét bajnoki mérkőzésen volt eredményes, és ezt még a két megasztár sem tudta überelni, nemhogy beállítani.

A madridi korszak három évig tartott, utána Hamburg, majd Málaga következett a sorban – és a mérsékelt sikerek. A válogatottban 1998-tól 2011-ig játszott, a meccs/gól átlaga imponáló: 70 mérkőzésen 35 gólt hozott össze.

Fotó: AFP/Cristina Quicler

Ahogy a futballban gyökeret eresztett korábbi klasszisok közül többen, ő is a sportág közelében maradt. Előbb a felnőttválogatott stábtagjaként igyekezett magába szívni némi tudást, majd a PSV utánpótlás-akadémiáján nem derogált neki a gyerekfutball. Egyre csak lépegetett felfelé, egészen a mai napig, amikor már azt is tudjuk, hogy a jövőjét a felnőttlabdarúgás világában képzeli el. Kíváncsian várjuk a folytatást. 

Borítókép: Ruud van Nistelrooyt imádták Madridban (Fotó: AFP) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.