BL: szomorú házigazda lett a Manchester United és az Ajax is

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek keddi visszavágóin mindkét vendégcsapat hazai döntetlennel a háta mögött érkezett Manchesterbe, illetve Amszterdamba, mégis, mindketten boldogan utazhattak haza. Az Atlético Madrid szervezett, taktikus futballal 1-0-ra nyert az Old Traffordon, és a Benfica is 1-0-ra győzte az Ajaxot, így mindkét meccsen a kevésbé esélyesnek tartott csapat jutott nyolc közé.

Magyar Nemzet
2022. 03. 15. 23:03
775751492
Atletico Madrid's Brazilian defender Renan Lodi celebrates after scoring the opening goal of the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Manchester United and Atletico Madrid at Old Trafford stadium in Manchester, north west England on March 15, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP) Fotó: AFP/Paul ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelemmel hangolt egymás ellen a Manchester United és az Atlético Madrid. Az angolok hétvégi sikere zajosabb volt, ugyanis megszerezte a Tottenham ellen klubszinten a 49. mesterhármasát, és a legtöbb statisztika szerint profi pályafutása során 807 gólnál tart, amivel ő minden idők legeredményesebb futballistája, bár egyesek, köztük az egyik „vetélytárs”, a legendás Pelé is vitatja ezt.

A portugál tehát a jelek szerint remek formába lendült, bizonyára okoz majd kellemetlen pillanatokat az Atléticónak is, bár a spanyolok is önbizalommal felvértezve érkeztek meg az Old Traffordra. Az ő adu ászuk az ugyancsak portugál Joao Félix, a huszonkét éves támadó a legutóbbi öt találkozón öt gólt szerzett, betalált a Cádiz ellen, duplázott a Betis otthonában, és a United elleni első meccsen is ő szerzett vezetést. Akkor 1-1 lett a végeredmény, innen folytatták a felek a visszavágón.

Az angoloknál Pogba, Mata, Rashford, Lingard és Cavani is a kispadon kezdett, a spanyoloknál pedig a sérüléséből visszatért lett Joao Félix párja a kétszemélyes csatársorban. Az angolok nagy lendülettel kezdtek, sok labdát szereztek az ellenfél térfelén, az Atlético pedig szemlátomást a szervezett védekezésből próbált ellentámadásokat vezetni. Egy ideig így küzdöttek egymással, majd az első negyedóra végén egy-egy nagy lehetőségük is meghiúsult. Előbb Elanga közeli lövése Oblak kapus fejéról vágódott ki, majd a másik oldalon De Paul 25 méterről célozta meg a jobb felső sarkot, De Gea a levegőben úszva piszkálta szögletre a labdát.

 

Cristiano Ronaldo ezúttal nem tudott segíteni a csapatán    Fotó: AFP/Paul ELLIS

Manchesteri fölénnyel, nagy iramú játékkal, néhány veszélyes spanyol kontrával teltek a percek, az utóbbiak egyikének a végén a 33. percben Joao Félix a hálóba lőtt, ám a beadás előtt Llorente lesről indult, ezért a játékvezető nem adta meg a gólt. A 41. percben viszont már nem lehetett vita: Félix indította a jobb oldalon Griezmannt, aki pontosan ívelt a máik oldalra, és a nagy lendülettel érkező Renan Lodi az ötösről a kapu jobb oldalába fejelt – 0-1.

A szünet után az Atlético minden fölé helyezte a biztonságot, ezért ritkábban lódult meg előre, ugyanakkor a Manchester United sehogy sem boldogult vele, még csak komolyabb helyzetig sem jutott el. Ralf Rangnick, a házigazda menedzsere az odavágón a 66. percben hármat cserélt egyszerre, most ugyanazt tette és ugyanakkor, pályára küldte Pogbát, Rashfordot és Maticot is. A 77. percben aztán Varane ötméteres fejesét védte Oblak. Ronaldo pedig a kapu fölé ollózta a labdát. Nagy nyomás nehezedett a hajrában a spanyol kapura, de az utolsó percekben a a vendégek okosan tartották a labdát, többször a hazai térfélen. Ezzel pedig nagyot harcolva, taktikusan futballozva az Atlético Madrid 1-0-ra nyerni tudott az Old Traffordon, az angolok nem bírtak vele, és kiestek.

Az ajaxos Antony (balra) harcol a labdáért Grimaldóval  Fotó: AFP/JOHN THYS

A nap másik mérkőzése is döntetlenről indult, Lisszabonban 2-2-re végzett a most házigazda Ajax Amsterdam a Benficával. Nélson Veríssimo, a portugálok vezetőedzője szerint egyáltalán nem indultak így idegenben sem hátrányban, ugyanakkorának látta a két csapat esélyét a továbbjutásra. A Benfica türelmes labdatartással próbálta elejét venni a hollandok rohamainak, és az utóbbiak így csak egy lesgólt tudtak felmutatni a 7. percben. Az első félidő derekától többször is nehéz perceket éltek át a vendégek, de a védelmük Vlahodimosz kapussal az élen jól állta a sarat.

A második játékrészben a Benfica is többször veszélyeztetett, akadt helyzet itt és ott is, de a portugálok szereztek vezetést: szabadrúgást kaptak a 77. percben néhány méterre az alapvonaltól, a jobb oldalon, az oldalvonal közeléből. A szöglettel felérő szabadrúgás Grimaldótól remekül jött középre, Onana árnyékra futott, Darwin Núnez pedig 6 méterről a kapuba fejelt – 0-1.

Ezután rohamozott az Ajax, de lövéshez sem jutott, annyira jól védekeztek a vendégek. Átvészelték a hétperces hosszabbítást is, így nagy meglepetésre a Benfica jutott nyolc közé.

 

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, visszavágók

Manchester United (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 0-1 (0-1), Manchester, Old Trafford, 74 000 néző, jv.: Vincic (szlovén). Gólszerző: Lodi (41.). Továbbjutott az Atlético Madrid 2-1-es összesítéssel.

Ajax (holland)–Benfica (portugál) 0-1 (0-0), Amszterdam, Johan Cruijff Arena, jv.: del Cerro Grande (spanyol). Gólszerző: Darwin Núnez (77.). Továbbjutott a Benfica 3-2-es összesítéssel.

Borítókép: Renan Lodi győztes gólt ünnepelhetett az Old Traffordon (Fotó: AFP/Paul ELLIS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.