Még a vereség is belefért, simán továbbjutott a Veszprém

A tartalékos, ezer sebből vérző, a bemelegítés alatt az egyik legjobbját, a korábbi veszprémi világsztárt, Aron Pálmarssont elveszítő dán Aalborg tisztességesen harcolt a Telekom Veszprém ellen a férfikézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. A magyar rekordbajnok a meccs nagy részében vezetett, a hajrában kisebb bizonytalankodását kihasználva az Aalborg átvette a vezetést, és kiharcolta a győzelmet, de ezzel nem ment sokra. A 37-35-ös dán győzelem ellenére 71-66-os összesítéssel a Veszprém jutott be a Final Fourba. A két mérkőzés alapján teljesen megérdemelten.

2022. 05. 18. 21:02
MAHÉ, Kentin
Aalborg, 2022. május 18. Kentin Mahé (k), a Veszprém és Felix Claar (b), az Aalborg játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott Aalborg HB -Telekom Veszprém visszavágó mérkőzésen a dániai Aalborg Gigantium stadionjában 2022. május 18-án. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai pályán elért 36-29-es győzelem után idegenben, a dán Aalborg otthonában lépett pályára a Telekom Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében. Momir Ilicsnek nem sok oka volt a változtatásra az első meccshez képest, ugyanazt a tizennyolc játékost nevezte a visszavágóra, akik Veszprémben a szezon eddigi legjobb játékával magabiztosan fektették két vállra a tavalyi BL-döntőst.

A mérkőzés előtt Stefan Madsen a hazaiak edzője nyilatkozott a Sport TV-nek. –  Nehéz meccs lesz, meg kell próbálnunk hatékonyan játszani, és ki kell bírnunk azt a fizikai nyomást, amit a Veszprém képvisel. Lukas Sandell, Sebastian Bartold és Benjamin Jakobsen sem léphet pályára sérülés miatt, a hiányzókkal együtt még nehezebb a dolgunk, de bízom benne, hogy egy-két lehetőségünk lesz a fordításra – mondta a dánok mestere.

A Bajnokok Ligája hivatalos oldala ezúttal is kiemelt figyelmet szentelt a mérkőzésnek:

Momir Ilics, a Veszprém edzője hasonló koncentrált játékot várt a tanítványaitól, a szerb mester a kőkemény védekezést és a fegyelmezett, technikai hibák nélkül levezényelt támadójátékot helyezte előtérbe. A véleményével nem volt egyedül, Sipos Adrián, Ligetvári Patrik és is osztotta az edzője véleményét.

A kezdésnél újabb meglepetés derült ki, nem volt tagja a hazaiak kezdőcsapatának Aron Pálmarsson, az ex-veszprémi izlandi világsztár a bemelegítésnél kapott a lábához.

A hét a hat elleni játékkal, két beállóval kezdett a Veszprém, kissé meglepő módon. Kentin Mahé góljával meg is szerezte a vezetést, a dánok szinte azonnal egyenlítettek a középkezdés után. Blagotinsek és Marguc góljával háromgólos különbség alakult ki. Az első tíz perc végén a semmiből életre kelt az Aalborg: két elrontott veszprémi támadást gyors lerohanásgólokkal büntette a dán bajnok. De még mielőtt melegebb lett volna a helyzet, Omar Jahja okos lövésével megint magához ragadta az előnyt a Veszprém. 

Az egy-két gólos veszprémi előnyből próbált faragni az Aalborg, de negyvenöt perccel a vége előtt összesítésben már tíz volt Ilics csapatának az előnye. Ligetvári Patrik nemcsak remekül védekezett, egy egész pályás gólt is besuhintott, ezt a bravúrt a csapatkapitány, Rasmus Lauge is bemutatta. 10-7-es magyar vezetésnél kért időt az Aalborg. 

Andreas Nilsson apróbb sérülése volt az egyetlen aggodalomra okot adó epizód, a svéd beállóra akció közben zuhant rá a honfitársa, Jesper Nilsen. 

A svéd visszatért, egy gonddal kevesebb. Az eredményt tekintve sem lehetett hiányérzet, a második tíz perces etap végén is a Veszprém vezetett, semmi sem fenyegette a klub történetének hetedik Final Four-részvételét. 

Momir Ilics két technikai hibát nem bírt elviselni a csapatától, kikérte az első idejét. Nem sokat változott a képlet, szaporodtak a labdaeladások, a háromgólos különbség elolvadt a 25. percre. Rasmus Lauge azon nyomban visszavette az előnyt. Visszaállt a régi forgatókönyv, megint fej fej mellett haladtak a csapatok. A félidő hajrája a Veszprémé volt, egy gól előnnyel zárta az első félidőt. Összesítésben már nyolc volt a magyar csapat előnye. 

STRLEK, Manuel
Fotó: Kovács Anikó/MTI

A második félidőre Vlagyimir Cupara érkezett a veszprémi kapuba, és Lékai Máté is megkapta a lehetőséget. A forgatókönyv nemigen változott. A labdaeladásokat kíméletlenül megbüntette az ellenfél, de a Veszprém nem tette meg azt a szívességet, hogy csak eladogassa a labdákat. Lékai lélektanilag fontos pillanatban szerzett gólt, ezért nem támadhatott a vezetésért az Aalborg, de egy magyar rövidzárlat után a 48. percben igen. Megérezte az esélyt a Gigantium Aréna közönsége,  6-1-es sorozattal érkeztek a meccs hajrájára a dánok. Két kimaradt magyar hétméteres is kellett az Aalborg feltámadásához. Kentin Mahé és Gasper Marguc és természetesen Cupara azonban gondoskodott arról, hogy megnyugodjanak a kedélyek. A mérkőzést megnyerte az Aalborg 37-35-re, de a Veszprém 71-66-os összesítéssel megnyerte a párharcot.

A magyar rekordbajnok története során hetedik alkalommal jutott el a kölni négyes döntőbe. A sorsolást jövő kedden tartják.

Borítókép: Kentin Mahé tapasztalata sokat segített a Veszprémnek (Fotó: MTI) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.