Mourinho: Most kicsit öregnek érzem magam, de…

A pályafutása során rengeteg trófeát elhódító José Mourinho meghatódva vette tudomásul, mekkora sikert ért el azzal, hogy csapatával, az AS Romával szerda este megnyerte az Európai Konferencia-ligát a Feyenoord ellenében Tiranában.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 8:07
Roma's Portuguese head coach Jose Mourinho kisses the trophy as his team celebrates winning the UEFA Europa Conference League final football match between AS Roma and Feyenoord at the Air Albania Stadium in Tirana on May 25, 2022. (Photo by OZAN KOSE / AFP) Fotó: Europress/AFP/ OZAN KOSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy nap volt az AS Roma életében a szerdai. Az olasz klub tizennégy ínséges év után hódított el újra trófeát, az először megrendezett Európai Konferencia-ligában a Feyenoord 1-0 legyőzésével jutott a csúcsra.

A siker természetesen nemcsak a csapatnak jelentett sokat, hanem még egy olyan sokat látott edzőnek is, mint José Mourinho. A portugál szakember Giovanni Trapattoni után másodikként tudott öt fontos trófeát nyerni az európai kupasorozatokban. Mourinho mind az öt eddigi döntőjét megnyerte, a Bajnokok Ligájában a Portóval (2004) és az Interrel ünnepelt (2010), az Európa-ligában (vagy UEFA-kupában) pedig a Portóval (2003) és a Manchester Uniteddel (2017). Így az 59 éves vezetőedző kollekciója immáron teljes, a trénerek közül elsőként a BL-ben, az El-ben és az Ekl-ben is győzött.

– Csodálatos része a pályafutásomnak, hogy a Manchester Uniteddel megnyertem az Európa-ligát, emellett a Portóval, az Interrel és a Romával elért eredményeim igazán különlegesek – kezdte értékelését a sikeredző. – Ez a Roma történetének része lesz, de ugyanúgy az enyémnek is, hiszen úgy hallottam, hogy előttem csak Sir Alex Ferguson és Giovanni Trapattoni volt képes arra, hogy edzőként három különböző évtizedben kupákat nyerjen. Kicsit öregnek érzem magam emiatt, de a pályafutásomat tekintve szép dolog.

 

Mourinho első római idényét a bajnokságban egy hatodik hellyel, valamint trófeával a kezében fejezte be. A portugál tréner a jövőjét is az olasz fővárosban képzeli el.

– Biztosan maradok, efelől ne legyenek kétségeik. Még ha néhány pletyka szárnyra is kap, én csak Rómában tudom elképzelni a jövőmet. Meg kell értenünk, hogy a klub fantasztikus tulajdonosai mit akarnak elérni a következő idényben, mivel a mostani győzelem már a történelem része, de jövőre újra valami nagyot alkothatunk.

Természetesen Roma-szurkoló vagyok, de nálam ez már csak így van. Porto-, Inter-, Chelsea-szurkoló is vagyok és megőrülök a Real Madridért. Ezeknek a kluboknak a része vagyok, remek pillanatokat éltünk meg együtt.

Feyenoordi oldalról Arne Slot az elpazarolt lehetőségek miatt bánkódott, mivel csapata két alkalommal is a kapufát találta el. A szerencse ezúttal nem állt a hollandok mellett, a mester többek között ebben látta a vereség okát.

– Érdekes megnézni a meccseken, hogy az első tizenöt perc miképpen alakul. Ebben az időszakban kontrolláltuk a mérkőzést. De egy félidő negyvenöt percig tart, és a problémáinkat azok a döntések okozták, amelyeket a játékosaink labdával és anélkül hoztak. A szünetben mondtam a srácoknak, hogy miben kell javulniuk. A második félidőben élesek voltunk az első pillanattól kezdve, de néha egy kis szerencsére is szüksége van az embernek, nálunk pedig ez most hiányzott. Volt időnk és lehetőségünk is, hogy betaláljunk, mégsem tettük. Talán ez amiatt volt, hogy kiváló ellenféllel találtunk szemben magunkat. 

Egy döntőben nem adódik rengeteg helyzete egy csapatnak, csak néhány jön össze. Egy olyan döntőben pedig, ahol olasz az ellenfél, különösen nehéz helyzeteket kialakítani, ha pedig az olasz csapatot Mourinho edzi, akkor még nehezebb.

Borítókép: José Mourinho az új trófeát is nagyra értékeli (Fotó: Europress/AFP/Ozan Kose)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.