időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Rapport Richárd immár nem jelent fenyegetést Magnus Carlsenre

Magyar Nemzet
2022.06.25. 18:08 2022.06.25. 21:41
Rapport Richárd immár nem jelent fenyegetést Magnus Carlsenre

Rapport Richárd hat döntetlen után elszenvedte az első vereségét a sakkvilágbajnok-jelöltek Madridban zajló versenyén. Mivel éppen az élen álló orosz Nyepomnyascsijtól kapott ki, ezzel elszálltak az esélyei a torna megnyeresére, hogy ő lehessen Magnus Carlsen kihívója.

Hat forduló után az ukrán háború miatt FIDE-zászló alatt szereplő orosz Alekszandr Nyepomnyascsij vezetett a versenyen 4,5 ponttal, Rapport Richárd hat döntetlennel, 3 ponttal a középmezőnyben volt. A magyar sakkozónak tehát mindenképpen nyernie kellett volna annak érdekében, hogy csökkentse tetemes hátrányát, maradjon reális esélye a végső győzelemre.

Rapport ennek megfelelően játszott. Az orosz védelem szerint kezdődött partiban vállalta az éles változatot, majd elkerülte a lépésismétléses döntetlenhez vezető változatot. Így viszont a vezérét fel kellett áldoznia két bástyáért. Ami sok esetben előnyös lehet, ezúttal viszont sötét vezére uralta a táblát.

Nyepomnyascsij egyetlen kisebb megingását Rapport nem használta ki, az orosz nagymester gúzsba kötötte magyar ellenfele figuráit, s a 35. lépésre egyértelműen nyert állásba került. A magyar nagymester szakzsargonnal élve erőt gyűjtött a játszma feladására, a kelleténél talán többet is húzott, de nyilván nehéz lehetett szembesülni azzal, hogy szertefoszlottak az álmai.

Végül sötét 43. lépés után adta fel a kilátástalan küzdelmet. Aláírta a játszmalapot, majd a közös elemzést mellőzve sietősen elhagyta a versenytermet.

A vereséggel Rapport Richárd esélyei elszálltak, hiszen Nyepomnyascsij immár 5,5 ponttal áll az élen, neki pedig maradt 3 pontja. A verseny most érkezett a félidejéhez, a folytatásban ellentétes színekkel mérkőznek meg egymással a felek.

Nem kizárt, hogy Rapport Richárdot most látjuk utoljára magyar színekben sakkozni. Azt most még nehéz megjósolni, hogy a madridi szereplése hogyan befolyásolja a pályafutását.

Az állás a hetedik forduló után: 1. Nyepomnyascsij 5,5 pont, 2. Caruana 5, 3. Nakamura 3,5, 4. Rapport, Ting, Duda 3-3, 7. Radzsabov, Firouzja 2,5-2,5.

Borítókép: Rapport Richárd vállalta a kockázatot, ezúttal ráfizetett (Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.