Egyetlen tizedre az új kihívó az olimpiai bajnoktól

Kopasz Bálint kajak egyes ezer méteren magabiztosan őrzi a trónját, s jó eséllyel másik olimpiai számban, kettes ötszáz méteren is indulhat az idei világbajnokságon. Igaz, Nádas Bencével alaposan megszenvedett a győzelemért a Szolnokon zajló válogatóversenyen, csupán egy tizeddel előzték meg a Kurucz Levente, Balogh Gergely duót.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 17:05
NÁDAS Bence; KOPASZ Bálint
Tokió, 2021. augusztus 5. Nádas Bence (b) és Kopasz Bálint a férfi kajak párosok 1000 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. A magyar duó futamában a második lett és bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

K–1 1000-en, még pénteken, másodszorra is legyőzte Varga Ádámot, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat a világbajnokságon. Az alapján, hogy a két klasszis között ezúttal csupán nyolc tized volt a különbség, akár ismét kettős magyar győzelem születhetne, csak éppen a vb-n – szemben az olimpiával – egy futamban nemzetenként csak egy egység indulhat.

– Jobb formában jöttem ide, mint az előző válogatóra. Ez már elég tisztességes forma, nemzetközi mezőnyben is megállná a helyét, egy dobogós helyre már szerintem elég. Kicsit még finomítjuk a dolgokat, amúgy is nyáron szoktam még robbanni, úgyhogy biztatók a jelek. Zökkenőmentes volt az elmúlt egy hónap felkészülésben, a párost viszont annyira nem tudtuk gyakorolni Nádas Bencével, de bízom benne, hogy helyt tudunk állni – nyilatkozta Kopasz Bálint a szólósiker után.

Nos, talán az olimpiai bajnok sem gondolt arra, hogy a jövő nagy ígérete, a 2003-as születésű Kurucz Levente, valamint a nála két évvel idősebb Balogh Gergely alaposan megszorongatja őket K–2 500-on. A tokiói olimpián ezer méteren negyedik kettes csupán egy tizeddel volt gyorsabb a fiataloknál. Kurucz Levente az elmúlt években sokszoros aranyérmes volt a korosztályos világversenyeken, immár a felnőttek között is kell vele számolni.

Az előző válogatón győztes Kuli István, Csizmadia Kolos páros lett a harmadik másfél másodperces hátránnyal, a szétlövés tehát Kopaszék sikerét ígéri.

Kihasználva az olimpiai bajnok női négyes mind a négy tagjának távollétét, a női kajakosoknál Rendessy Eszter győzött az olimpiai távon, K–1 500-on. Ő nyerte az első erőpróbát is, így indulhat a világbajnokságon.

Rendessy Eszter pótolhatja az olimpiai bajnokokat Fotó: Szalmás Péter

– Nagyon boldog vagyok, sohasem gondoltam volna, hogy meg tudom csinálni. Az első válogató után örömmel éltem meg, hogy adódott egy ilyen lehetőség, és megpróbáltam kihozni belőle, amit csak tudtam. A pályára nem nagyon emlékszem, nagyon kihajtottam magam, ezért fogalmam sincs, hogy mi történt – értékelt boldogan.

A kenusoknál Adolf Balázs a papírformának megfelelően győzött C–1 1000 méteren, kettesben ötszáz méteren viszont Fejes Dániellel kikaptak a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duótól.

A nőknél átmenetileg felbomlott a Balla Virág, Takács Kincső duó, Balla egyesben próbálkozik Szolnokon. Ezer méteren kikapott az idén berobbant Bragato Giadától, ötszázon azonban meggyőző különbséggel, fél hajóval visszavágott. Bragato C–2 500-on viszont nyert Nagy Biankával.

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint ötszáz méteren is jól repesztett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.