Wimbledon mégsem költözik Budapestre, de jönnek a világ legjobbjai

Ha a csúcsesemény, a Grand Smash nem is jött össze Budapesten, jövő hétfőn a BOK-csarnokban bombaerős mezőnnyel rajtol az asztalitenisz WTT Star Contender-verseny is.

Magyar Nemzet
2022. 07. 05. 11:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Asztalitenisz-szövetség május közepén nagy csinnadrattával jelentette be, hogy a nyáron Magyarországra jön a sportág megreformált nemzetközi versenynaptárának csúcseseménye, a Grand Smash egyik versenye a négyből. A bejelentés egy sajtótájékoztatón hangzott el, mégpedig a nemzetközi szövetség (ITTF) vezetőségének három tagja jelenlétében. Akiknek egyike Nátrán Roland, a hazai szövetség elnöke, egyben az ITTF alelnöke volt.

– Az idén, július 11. és 24. között Budapest lesz a házigazdája a nemzetközi versenynaptár legnagyobb presztízsű eseményének, a Grand Smashnak. A három plusz öt évre szóló megállapodás megszületett, s a magyar kormányzattól is pozitív írásbeli visszajelzést kaptunk, de azért még meg kell várnunk a kormányhatározat megjelenését. Reményeink szerint Grand Smash Budapest az évek során olyan erős branddé válik, mint teniszben Wimbledon vagy a Roland Garros, vagy például Formula–1-ben a Hungaroring. A terveink szerint a júliusi esemény több lesz, mint egy világverseny, olyan show-t és egyben családi fesztivált szeretnénk, ami élmény lesz minden szurkolónak – mondta akkor Nátrán Roland.

A Grand Smash gyakorlatilag felér egy világbajnoksággal, a presztízsnek és nem mellesleg a kétmillió dolláros pénzdíjnak köszönhetően a világ legjobbjai állnak asztalhoz.

A hazai Grand Smash-tervek sajnos kútba estek, a viadalt a magyar szövetség tájékoztatása szerint „elhalasztották”. Helyette Budapest július 11. és 23. között három rövidebb ideig tartó WTT-viadalnak ad otthont. A jövő hétfőn kezdődő Star Contender erőssége pedig alig marad el a topkategóriás Grand Smash-tornákétól.

A BOK-csarnokban férfi egyesben például láthatjuk majd minden idők talán legjobb asztaliteniszezőjét, a kínai Ma Lungot, akinek jó emlékei lehetnek a magyar fővárosról, ugyanis 2019-ben itt lett egyesben harmadszor világbajnok. A 33 éves pingpongos ötszörös olimpiai és 12-szeres világbajnok, a világranglistán jelenleg a második Fan Csen-tung mögött – utóbbi nem jön Budapestre. De a kínai indulók között találhatjuk Liang Csing-kunt (3.), Vang Csu-csint (14.) és Lin Kao-jüant (20.). A klasszis közönségkedvencek közül nevezett a brazil Hugo Calderano (4.), a japán Harimoto Tomokazu (7.) és a nigériai Aruna Quadri (11.) is, az európai élvonalat pedig többek között a tavalyi vb-n ezüstérmes svéd Truls Moregard (5.), a szlovén Darko Jorgic (8.) és a németek sztárjai, Timo Boll (9.) és Dimitrij Ovtcharov (12.) képviselik majd.

Ma Lung és Ovtcharov egymás ellen:

Szabadkártyából kétfélét osztottak ki. Az egyiket a rendező ország, ez esetben Magyarország szakszövetsége, a másikat pedig a WTT ítélte oda. Ilyen módon a mieink közül Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor és Lakatos Tamás a főtáblán kap helyet, míg András Csaba és Kishegyi Ákos a selejtezőben próbálhat bravúrt elérni.

A japán Ito Mima, a női világranglista ötödik helyezettje is jön:

Női egyesben még rangosabb lesz a mezőny. A két héttel ezelőtti, azaz a nevezési határidőt tükröző állapotok szerint a világranglista első 21 helyezettjéből csak a 14. helyen jegyzett szingapúri Feng Tien-vej nem jelezte részvételi szándékát. A legjobb magyar, Póta Georgina 57.-ként csak a selejtezőben kezdhetne, de főtáblás szabadkártyát kapott, csakúgy, mint Madarász Dóra, Hartbrich Leonie és Bálint Bernadett. A hazai pályának köszönhetően a selejtezőben megméretheti magát Dari Helga, Nagyváradi Mercédesz és Imre Leila is.

Az egyéni versenyszámok győztesei tízezer dollárt (kb. 3,8 millió forint) kapnak.

Férfi párosban az Ecseki, Szudi és az András, Lakatos kettős főtáblás, női párosban a Madarász, Póta duóra igaz ez, míg az Imre, Nagyváradi és a Bálint, Hartbrich páros a selejtezőben kezd. Vegyes párosban nem lesz selejtező, a legjobb 16 kettős a nyolcaddöntővel indít, köztük Ecsekivel és Madarásszal.

Borítókép: Ma Lung a sportág óriása (Forrás: Twitter/Shanghai Jiao Tong University)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.