időjárás 20°C István 2022. augusztus 20.
logo

Zárásként vereség és holtversenyes utolsó helyezés

Magyar Nemzet
2022.07.04. 21:19 2022.07.05. 09:56
Zárásként vereség és holtversenyes utolsó helyezés

Rapport Richárd az utolsó fordulóban világossal kikapott az azeri Tejmur Radzsabov ellen a Madridban véget ért sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján, s 5,5 ponttal holtversenyben a 7–8. helyen végzett. Teljesítménye az ígéretes kezdés után a verseny második felében alaposan visszaesett. Nemcsak a helyezést, hanem a játszmák minőségét tekintve is.

Rapport Richárd az utolsó fordulóban megpróbált nagyot alkotni, de csúnyán ráfázott. Világossal gyanús tisztáldozatot hozott az azeri Tejmur Radzsabov ellen, aki könnyedén hárította a fenyegetéseket, s gyorsan érvényesítette az anyagi fölényt, Rapport a 33. lépésben feladta a játszmát.

A magyar nagymester így összességében kilenc döntetlen mellett egy győzelemmel és négy vereséggel, sakknyelven három mínusszal, a lengyel Jan-Krzysztof Dudával holtversenyben a 7–8. helyen végzett a nyolcfős mezőnyben.

Rapport jól kezdte a tornát, az ellenfelei érezhetően tartottak tőle. Eleinte ő maga sem vállalta a kockázatos változatokat. A 2. fordulóban Firouzja ellen nyerést hagyott ki a végjátékban, a 3.-ban viszont ő állt kritikusan a kínai Ting Li-zsen ellen. A 7. fordulóban aztán túlzott rizikót vállalt az éllovas Jan Nyepomnyascsij ellen. Lélektanilag ez érthető volt, hiszen nyernie kellett volna annak érdekében, hogy versenyben maradjon a végső győzelemért. A vereséget egyből a Duda elleni sikerrel javította, de ez csak pillanatnyi fellángolás volt, hiszen ezután újabb két vereség következett Firouzja, majd Ting Li-zsen ellen, amivel a közepes szereplés esélye is elillant.

A kelleténél élesebb bírálatra azonban nincs okunk, Rapport Richárd pályafutása során először szerepelt a világbajnok-jelöltek között. Ha olyan állhatatosan készül tovább, mint az elmúlt egy évben, akkor azt is megelőlegezhetjük, hogy nem is utoljára. Persze ha tartja magát korábbi döntéséhez, akkor ez már nem – csak – a magyar sakkozás kérdése lesz.

A tornát, miként az már az utolsó előtti forduló előtt eldőlt, ismét Nyepomnyascsij nyerte, így ő hívhatja ki a világbajnok Magnus Carlsent.

Sakkvilágbajnok-jelöltek tornája, a végerdmény: 1. Nyepomnyascsij (orosz) 9,5 pont, 2. Ting Li-zsen (kínai) 8, 3–4. Radzsabov (azeri), Nakamura (amerikai) 7,5, 5. Caruana (amerikai) 6,5, 6. Firouzja (francia) 6, 7–8. Rapport, Duda (lengyel) 5,5-5,5.

Borítókép: Rapport Richárd teljesítménye a verseny második felére visszaesett

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.