A Fradi leiskolázta a Shamrockot, már az El csoportkörében érezheti magát

Egyoldalú játékot hozott a Ferencváros és a Shamrock Rovers Európa-liga playoff-mérkőzése a Groupama Arénában. A két zöld-fehér csapat találkozóján a magyar bajnok magasan ellenfele fölé nőtt, magabiztosan nyert 4-0-ra, a jövő heti visszavágó előtt fél lábbal már a csoportkörben érezheti magát.

2022. 08. 18. 20:26
null
20220818 Budapest FTC-Shamrock Rovers labdarúgás EL selejtező Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három perccel hat óra előtt kocogott ki a bemelegítésre a Ferencváros, a B-közép „Mindent bele” – rigmussal adta a játékosok tudtára, hogy milyen hozzáállást vár az ír bajnok ellen. 

Fotó: Mirkó István


A Shamrock ekkor már réges rég végezte az átmozgatást, és a drukkerei is kifeszítették a drapériájukat a vendégszektorban.

Sztanyiszlav több helyen is változtatott a Ferencváros összeállításán a Mol Fehérvár ellen 4-0-ra látott kezdőcsapathoz képest. Eldar Civic, Rasmus Thelander, Vécsei Bálint és Xavier Mercier ki-, Henry Wingo, Ryan Mmaee és bekerült a kezdő tizenegybe. A Ferencváros a Dibusz – Wingo, Botka, Knoester, Pászka – Besic, Laidouini – Tokmac – Auzqui, Mmaee, Traoré összeállításban kezdett.

Minden objektív adat szerint a magyar bajnok volt a mérkőzés esélyese, többek között azért is, mert a keretének az összértéke 39,55 millió euró az írek 3,15 millió eurójához képest. A mértékadó Transfermarkt szerint a Fradi tunéziai válogatott védekező középpályása, Aissa Laidouni egymaga többet ér a maga 3,5 millióra becsült piaci értékével, mint a Shamrock teljes játékoskerete.


Ezért is reménykedett a Fradi-tábor, hogy a két zöld-fehér csapat mérkőzésén, a magyar Zöld Sasoknak meg se kottyan a Lóherék becenevű ír bajnok, így az NB I bajnoka idén újra eljut az Európa-liga csoportköréig.  

Ryan Mmaee a félpályánál kiosztott laza köténye a második percben megfelelő értelmezési keretbe helyezte a várható eseményeket: a technikailag képzettebb, jobb játékosokból álló Ferencváros egy közepes, de nagyon lelkes csapattal találta magát szemben. Okkal hihette a Groupama Arénába kilátogató 15 239 néző, hogy az első gólig lesz nehéz a meccs. Erre rímelt Mmaee életerős lövése, ami a kapufán csattant.

Nem kellett sokáig várni a vezető gólra: Laidouni jobb oldali beadása után előbb Knoester kísérlete lepattant a védőkről, érkezett Auzqui, és közvetlen közelről a hálóba sodorta a labdát. Amióta az Üllői útra szerződött, először szerzett gólt két egymást követő tétmeccsen az argentin légiós.

Fotó: Mirkó István

Lendületben maradt, továbbra is uralta a meccset a Ferencváros, nem hagyta kibontakozni ellenfelét. A Shamrock alig-alig tudta megtartani a labdát, egyoldalúan alakult a játék. Csak a Fradin múlott, mikor kerül helyzetbe, s ha jobban összpontosít Csercseszov csapata, megbízható előnnyel mehetett volna a szünetre, akár el is dönthette volna a párharc kimenetelét.

A 34. percben Ryan Mmaee közel állt az újabb gólhoz, de a technikás légiós hiába csinált bolondot a teljes ír védelemből, a lövésével megint nem volt szerencséje, a kapufa mentette meg a Shamrockot. Egy percre rá Mmaee az előkészítő szerepében tündökölt: elegáns centerezése után Traoré emelt a léc alá.

Kisvártatva Mmaee belőhette volna a harmadik gólt, de ziccert rontott. Ezzel együtt sem lehetett hiányérzete a stadionba kilátogató nézőknek, a Fradi kis túlzással egy félidő alatt lerendezte a továbbjutást.

Traoré újabb gólja már csak hab volt a tortán: egy ügyesen végigvitt kontra után Tokmac lövését blokkolták az ír védők. A kipattanó labdát képtelenek voltak eltakarítani a kapu előteréből, a közelben helyezkedő Traoré lekezelte (!) a felszabadító passzt, majd a jobb alsó sarokba lőtt.

Fotó: Mirkó István

A folytatásban Ryan Mmaee mindenképpen gólt akart szerezni, a társai is gólt akartak vele rúgatni, de minden helyzetét elhibázta. Ez is kényelmesen belefért. Csercseszov megszánta a marokkói csatárt, lehívta a pályáról, a helyére Bolit küldte be, lejött az első gólt szerző Auzqui, őt Marquinhos váltotta.

Majd jött Vécsei is, immár három, magyar válogatott játékos futballozott a pályán: Dibusz és Botka mellett a védekező középpályás is élvezhette az osztálykülönbséget. Csercseszov megtapsoltatta a hazai közönség előtt a lecserélt Pászkát, az ő helyére Civic állt be. A két gólos Traore helyett a Vidi ellen gólt szerzett, nyáron igazolt francia középpályás, Mercier érkezett. 

A slusszpoént Civic gólja jelentette: Mercier szöglete után kapásból lőtte ki a bal alsó sarkot.

A Ferencváros sokkal nagyobb csapást mérhetett volna az ellenfelére, a gyatra helyzetkihasználása ellenére is simán győzött. A magyar bajnok kétszer a kapufát is eltalálta, az eredmény a Shamrockra nézve hízelgő. A jövő heti visszavágónak nem lesz különösebb tétje.

Európa-liga, selejtező mérkőzés: Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0), Groupama Aréna, 15 239 néző. Gólszerzők: Auzqui (13.), Traoré (34., 48.), Civic (90+3.).

Borítókép: Biztos győzelemnek örülhettek a zöld-fehérek (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.