Lóhere-mágia: a Fradi szegény ír rokona érkezik Budapestre

Az ír Fradi. Igen, a legtömörebben így jellemezhetjük a Shamrock Roverst, a Ferencváros ellenfelét az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában. Megegyezik a két klub alapításának éve, ugyanazok a színei, továbbá mindkettő hazája legsikeresebb és legnépszerűbb csapata.

2022. 08. 17. 6:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld és fehér a klub színe, 1899 az alapításának éve, továbbá hazája legsikeresebb és legnépszerűbb csapata. Találós kérdésnek is beillik: melyik futballcsapatra gondolunk? Talán nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában rávágnák a választ: hát persze, hogy a Ferencvárosra!

Így igaz. Ám gondolhatnánk a Shamrock Roversre is, mert az ír együttesnek ugyanezek a legfontosabb jegyei!

Ez alapján cseppet sem elhamarkodott a dublini klub tömör jellemzése: az ír Fradi.

Hármas egység itt is, ott is

Már a klub neve roppant árulkodó. A shamrock jelentése lóhere, tehát a csapat a nevében viseli Írország Szent Patriktól eredeztethető jelképét. Vigyázat, a háromlevelű lóhere – ami a hagyomány szerint a szentháromságra utal – csupán Írország szimbóluma, a kelta gyökerű ország címere ugyanis a hárfa.

Kicsit olyan ez, mintha az FTC nevében a magyarság ősi jelképe, a turul szerepelne, mondjuk így: Ferencvárosi Turul Torna Club… S persze a Fradi címerében is van hármas szimbólum, a sokszor hangoztatott három E: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

Bocsánatos bűn, hogy a kelleténél talán jobban elmélyedünk a Shamrock Rovers történetében, amire mentség, hogy a klub múltja kétségtelenül izgalmasabb, mint a jelene.

A Shamrock csavargói (ez a rover magyar jelentése) 19-szer nyerték meg az ír bajnokságot, 25-ször a kupát, továbbá a legtöbb játékost adták az idők során az ír válogatottba, szám szerint 62-t.

Az FTC immár 33-szoros magyar bajnok, viszont „csak” 23-szoros kupagyőztes, válogatott labdarúgóval viszont annyival büszkélkedhet, mint égen a csillag.

További hasonlóság. hogy az ír csapatnak is szenvedélyes szurkolótábora van.

Egykoron megszorongatta a Bayern Münchent

A Shamrock Rovers 1958-ban lépett ki a nemzetközi porondra, s a BEK első fordulójában 9-2-es összesítéssel maradt alul a Manchester Uniteddal szemben. Voltak jobb évei is. 1966-ban a KEK 2. fordulójában például csapán 4-3-as összesítéssel lépett túl rajta a Bayern München.

A Fradi előtt eddig csupán egyszer találkozott magyar csapattal: a fémjelezte Honvéd 1985-ben a BEK 1. körében 5-1-gyel verte ki az ír bajnokot.

A modern érában, amióta csoportkör előzi meg az egyenes kieséses szakaszt, a Shamrock Rovers egyetlenegyszer, 2011-ben élte túl a selejtezőket, akkor a Partizan Belgrád kiverésével feljutott az Európa-liga főtáblájára, a csoportjában aztán mind a hat meccsét elvesztette.

Idén a Bajnokok Ligája-selejtezőjében startolt. Az 1. fordulóban 3-0-val kiverte – hangsúlyozzuk – a máltai Hibernianst, utána viszont 4-2-vel alulmaradt a fradisták által is jól ismert bolgár Ludogoreccel szemben. Az Európa-ligába átkerülve a 3. fordulóban gond nélkül jutott túl az észak-macedón Skupin (5-2).

Az ír Stephen Bradley a csapat vezetőedzője, a keretében kettő kivételével csupa ír játékos található – e tekintetben a Shamrock Rovers ma már cseppet sem hasonlít a Ferencvárosra. 

Több mint tízszer értékesebb a Fradi

A Transfermarkt csupán 3,15 millió euróra taksálja a keret összesített értékét, ami elenyésző az FTC vonatkozó adatával szemben (39,70). Itt jegyezzük meg, a legutóbbi frissítés szerint a Fradi kerete majd ötmillió eurót vesztett az értékéből, nyilván a Qarabag elleni búcsú miatt.

A régi közhelyet idézve azonban a pályán nem a pénz játszik. A Fradi az elmúlt években esélytelenként borította fel a papírformát, a Qarabag ellen azonban megtapasztalta ennek az ellenkezőjét. A Shamrock Roversszel szemben azonban akkora a magyar bajnok fölénye, hogy emberi számítás szerint ezt nem lehet elrontani.

Az esélytelenség nyugalmával

„A Ferencváros félelmetes ellenfél lesz, s valószínűleg hajtani fog a Qarabag elleni vereség után. De Bradley biztosan elvégzi majd a maga feladatát, főleg annak tudatában, hogy az FTC egyszer nyert, egyszer veszített a számunkra ismerős Slovan Bratislava ellen. Tavaly nyáron a Rovers három-kettes összesítéssel maradt alul a szlovákokkal szemben a BL-selejtezőben, de az elmúlt hetekben nagy önbizalomra tett szert a csapat, s nem jön majd zavarba” – idézte még a múlt héten a Nemzeti Sport az Irish Mirror nevű ír lapot.

A csapat vezetőedzője, Stephen Bradley természetesen tisztában van az erőviszonyokkal, ám az évek során megtanulhatta, hogy a csapata rendszeresen az esélytelenek nyugalmával szerepel a nemzetközi porondon – Minél nagyobb a tét, annál jobbak vagyunk. Akkor vagyunk a legjobbak, ha félünk tőle, hogy veszíthetünk. Amikor így játszunk, egy kicsit előnybe tudjuk hozni magunkat a labdás és a labda nélküli játékban is.

A legjobbat hozza ki az emberből a félelem! Az elmúlt években megmutattuk, hogy akkor vagyunk a legjobbak, ha erősebb ellenfél ellen kell bizonyítanunk

nyilatkozta a félelem legcsekélyebb jelen nélkül a Shamrock edzője.

A Shamrock Rovers tehát megpróbálja elaltatni a Fradit, amire persze a budapesti zöld-fehérek fel vannak készülve.

Az ír csapat nyilván nem rokoni látogatásra érkezik Budapestre, de reméljük, az első meccs eredménye után a visszavágó már inkább idéz majd barátságos, mint tétre menő összecsapást. 

Borítókép: Kéz a kézben. Az egység a Shamrock Rovers legnagyobb erénye (Forrás: Facebook/Shamrock Rovers)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.