Belebukott a globalizációba a Vidi egykor patinás ellenfele

Az 1. FC Köln nagy csapat. Helyesebben csak volt. A német labdarúgó-bajnokság korábbi háromszoros győztese már rég nem említhető egy lapon nemhogy a Bayern Münchennel, de a Dortmunddal és a Lipcsével sem. Újabban örül annak, ha magabiztosan megkapaszkodik a Bundesliga középmezőnyében. Az előző idényben történetesen befutott a hetedik helyre, így ismét kiléphetett a nemzetközi porondra. A német klub természetesen esélyesként várja a Fehérvár elleni párharcot az Európa-konferencialiga selejtezőjének rájátszásában, de a Vidi akár okozhat meglepetést.

2022. 08. 17. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helmut Rahn, Karl-Heinz Schnellinger, Rainer Bonhof, Bernd Cullmann, Wolfgang Overath, Bernd Schuster, Harald Toni Schumacher, Dieter Müller, Klaus Allofs, Harald Konopka, Klaus Fischer, Toni Polster, Thomas Hässler, Morten Olsen, Bodo Illgner Jürgen Kohler, Pierre Littbarski, Hannes Löhr, Lukas Podolski, Carsten Jancker, Hans Schäfer, Wolfgang Weber, Tony Woodcock.

 

Patinás névsor. Az említettek közös vonása, hogy valaha mindannyian az 1. FC Köln labdarúgói voltak. Mindennél árulkodóbb bizonyítékául annak, hogy a Rajna-parti város egykor milyen nagyszerű futballcsapattal büszkélkedett.

 

Harald Schumachert csak azért emeljük ki közülük, mert az egykor rettegett kapus, aki leütötte a francia Battistont, alelnökként ma is a klub alkalmazásában áll.

Hétszeres bajnok, amiből azonban csak háromra lehet büszke

Említhetjük persze azt is, hogy a Köln háromszoros német bajnok, először 1962-ben, majd immár a Bundesliga-korszakban további kétszer (1963, 1978). Emellett ötszörös kupagyőztes (1965, 1973, 1982, 1989, 1990), s másik hat alkalommal bejutott a döntőbe.

Több mint három évtizede azonban semmi. Helyesebben a Köln további négy alkalommal bajnokságot ünnepelhetett (2005, 2005, 2014, 2019), amire azonban mégsem maradéktalanul büszkék a csapat drukkerei, ezek ugyanis a másodosztályú győzelmek évszámai, amelyeket magától értetődően megelőztek a kiesések és a Bundesliga II-ben eltöltött keserű esztendők, olykor több idényen át.

A ma is alapvetően tradicionális német klub nehezen találja a helyét a globalizálódó Bundesligában. A 31 fős keretben csupán tíz légiós található, ami valószínűleg nem elhatározás, inkább kényszer eredménye.

 

A Köln nem dúskál a javakban, a Transfermarkt adatai szerint a keretének az összértéke csupán 88,63 millió euró, amivel a Bundesliga mezőnyének vége felé kullog, csak a Schalke, a Bremen és a Bochum következik mögötte.

 

A csapatból a tunéziai válogatott – a ferencvárosi Aissa Laidounihoz hasonlóan Franciaországban született – Ellyes Skhiri viszi a prímet 13 millió euróval, a többieket jócskán tízmillió euró alá taksálja a Transfermarkt. Talán még a csupán húszéves német U21-es válogatott csatárt, Jan Thielmannt emelhetjük ki.

Belerokkantak a kettős terhelésbe

Hosszú távon a pénz, tetszik, nem tetszik, meghatározza az eredményességet.

 

A 2017–18-as évadban például abba rokkant bele a Köln, amibe a Vidi egy évvel később. A kettős terhelésbe.

 

A klub legutóbbi jegyezhető nemzetközi eredményeként a Köln az Európa-ligában a csoportkörben szerepelt, ám nem jutott tovább, miközben a bajnokságban szenvedett, végül teljesen leszakadva zárta utolsóként a Bundesligát.

A Vidi abban az évben nyert legutóbb bajnokságot. Utána a nemzetközi porondon is megállta a helyét, az NB I-re viszont már nem maradt elég ereje. A Fradié lett az aranyérem 2019-ben, s az FTC azóta egyeduralkodó idehaza.

Vissza a Kölnhöz: a 2019-es visszajutás után a csapatnak a következő két idényben is rezgett a léc, 2020-ban a 14. helyen végzett, 2021-ben pedig csupán osztályozón őrizte meg az első osztályú tagságot.

Tavaly végre kiegyensúlyozott idényt futott a csapat Steffen Baumgart irányításával. Az Európa-liga-főtáblát érő hatodik helyezésre is volt esélye, ám az utolsó két fordulóban kikapott, így végül hetedik lett, és csak a konferencialigáért küzdhet, igaz, csupán a rájátszásban csatlakozik a mezőnyhöz.

 

A Köln az új idényt is jól kezdte. A nyitófordulóban 3-1-re legyőzte a Schalkét, majd Lipcsében értékes, 2-2-es döntetlent játszott.

 

IX. Hennes alattvalói jegymizériát okoznak Fehérváron

Van azonban egy értéke a csapatnak, ami az 1. FC Kölnt a mai napig a legnagyobb német klubok közé emeli. A szurkolótábora.

 

A kölniek híresek arról, hogy nemcsak hazai pályán, az ötvenezer fő befogadóképességű RheinEnergieStadionban buzdítják az övéiket, hanem idegenbe is nagy számban elkísérik őket.

 

A csapat kabalaállata, a kecske pedig messze földön híres. S nem is csupán egy kecske a sok közül, neve is van. Mi több, Hennes néven egész dinasztiát tisztelhetünk a kölni kabalaállatban, a hazai meccsek előtt felvonuló jószág immár a kilencedik a sorban.

Miként megírtuk, a kölniek rajongása a fehérváriaknak is fejfájást okot. A derék német fanatikusok megpróbálták kijátszani a magyar klubot. Élve a lehetőséggel, hogy aki ott volt a Vidi előző hazai mérkőzésén az Ekl-ben a moldovai Petrocub Hincesti ellen, az elővételben belépőhöz jut a Köln elleni csúcsmeccsre, tömegesen felvásárolták a jegyeket. A fehérváriak cáfolják, hogy német túlsúly lesz majd a lelátón a visszavágón, de pontos képet valószínűleg csak akkor alkothatunk, ha a kezdőrúgáskor körbejáratjuk a tekintetünket a sóstói stadionban.

A magyar csapatnak először persze a csütörtöki első mérkőzésen Kölnben kell ahhoz helyt állnia, hogy a visszavágó valós izgalmakat tartogasson.

Borítókép: Jól kezdte az idényt a Köln (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.