A húszéves magyar tornászt csak az olimpiai bajnok előzte meg az Eb-n + videó

Nagy magyar bravúr a torna Európa-bajnokságon: Mészáros Krisztofer ezüstérmes lett a talaj döntőjében Münchenben. A húszéves győri versenyzőt csak az olimpiai bajnoki címvédő izraeli Artem Dolgopyat előzte meg.

Magyar Nemzet
2022. 08. 21. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A müncheni multisport Európa-bajnokság keretében rendezett torna Eb-n a múlt hét végén a nőknél nyerte meg az ugrást, és ma a férfiak egyik szerenkénti döntőjében is érdekeltek voltunk. Ám amíg a már korábban két Eb-aranyat szerzett 22 éves dunaújvárosi tornásznő tulajdonképpen a papírformának megfelelően lett finalista – a selejtezőből az első helyen kvalifikálta magát –, a férfiaknál a húszéves Mészáros Krisztofer nem kis szenzációt okozva került be a második helyen a döntőbe.

A selejtezőben a sorrend így nézett ki: 1. Nicola Bartolini (olasz, 14,500; 5,9-es kiinduló pontszámú, kvázi ilyen erősségű gyakorlat), 2. Mészáros Krisztofer (14,500; 6,0), 3. Illia Kovtun (ukrán, 14,466; 6,1), 4. Jake Jarman (brit, 14,466; 6,3), 5. Ahmet Onder (török, 14,266; 5,8), 6. Artem Dolgopyat (izraeli, 14,266; 6,1), 7. Adem Asil (török, 14,266; 5,8), 8. Giarnni Regini-Moran (brit, 14,266; 5,9). A vb-címvédő Bartolini azzal előzte meg a győri Mészárost, hogy a kivitelre magasabb pontszámot kapott, esetükben ez döntötte el a holtversenyt.

A szombati csapatdöntőben Bartolini, Mészáros, Jarman, Onder, Asil és Regini-Moran is tornászott talajon. (Izrael és Ukrajna nem jutott ebbe a fináléba.) Jarman 14,500-at, Bartolini 14,433-at, Regini-Moran és Onder 14,233-at, Asil 13,900-at kapott. Mészáros Krisztofer pedig 14,433-at, ez alapján úgy nézett ki, hogy versenyzőnknek Jarmannel és a tetőtől talpig kitetovált olasz világbajnokkal kell megküzdenie az Eb-aranyéremért, de természetesen az olimpiai bajnoki címvédő Dolgopyattal is számolni kellett, akinek a selejtezőben nem sikerült tökéletesen a gyakorlata. 

A vasárnapi program a szersorrend alapján a talaj döntőjével kezdődött, a sorsolás pedig úgy hozta, hogy elsőként éppen Mészáros Krisztofert szólították. S versenyzőnk remek gyakorlatot mutatott be, még annál is szebbet, mint a selejtezőben. Talajon nagyon fontos, hogy a tornász beleálljon az ugrássoraiba, és Mészárosnak ez is szinte tökéletesen sikerült; 14,600-ra érékelték.

Másodiknak jött a vb-címvédő Bartolini, aki már a gyakorlata elején elszökkent, és nem is kapott magas pontszámot, csak 14,300-at. Kovtun ugyancsak hibázgatott, ő 14,233-at kapott. Onder is hibázott az elején, a végén pedig még le is tenyerelt, ő sem lett veszélyes ránk (12,833), ahogyan nem lehetett az honfitársa, Asil sem (12,833). Regini-Moran jól kezdett, de aztán a fenekén landolt (12,933). A versenyben élen álló, a második és a harmadik helyezett tornász kiváltsága, hogy egy kanapéról figyelheti a többieket. Regini-Morn nem ülhetett le ide, és az is eldőlt, hogy Mészáros viszont biztos ott marad, érmes lesz. A 25 éves Dolgopyat igazi talajspecialista, ő a szer regnáló olimpiai bajnoka, kétszes vb-ezüstérmes, a 2020-as Európa-bajnok, aki most nagyon jó gyakorlatot csinált, és 14,966-tal átvette a vezetést. 

Az utolsóként szólított Jarman anyagerős gyakorata nem volt „tiszta”, de 14,433-cal harmadik lett. Ám nekünk a lényeg az, hogy Mészáros Krisztofer ezüstérmet szerzett, ami hatalmas siker neki és a magyar tornasportnak is.

Mészáros Krisztofer: Nagyon boldog vagyok, el se tudom mondani mennyire! Szerencsére jól tudtam aludni, és reggel úgy keltem, hogy ezt a mai napot megnyomjuk. Úgy voltam vele, hogy ha a selejtezőben a második, a csapatdöntőben a harmadik legerősebb gyakorlat volt az enyém, akkor miért ne lehetne az enyém ma is ugyanilyen jó? Amikor megláttam a saját pontszámomat, bíztam benne, hogy elég lesz a bronzéremhez, mert sok jó tornász volt még utánam. A többi ellenfelem, akikkel beszéltem, azt mondták, hogy nagyon elfáradtak, én annyira nem, azt gondolom, hogy jól fel tudtam készülni, minden összejött, elégedett vagyok.

Magyar Zoltán, Magyar Tornaszövetség elnöke: Fantasztikus volt Titi, remek gyakorlatot mutatott be; az izraeli szerintem élete gyakorlatát csinálta, a dupla szuplé dupla csavarral az egyik legnehezebb elem talajon. Titi is élete legjobbját nyújtotta, nagyon örülünk az ezüstéremnek. Azt kell mondani, az izraeli megérdemelte az első helyet. A férfi és női Európa-bajnokságot nézve nyertünk a felnőtteknél egy arany- és egy ezüstérmet, a junioroknál egy arany- és egy bronzérmet. Úgy zárjuk ezt az Eb-t, hogy másképp néznek a sportágunkra, jó reklámja volt ez most a magyar tornasportnak. 

A junior Eb-n az összetettben korábban aranyérmes Molnár Botond a vasárnap ugrásban bronzérmet szerzett, talajon és gyűrűn hatodikként zárt, míg Závory Szilárd gyűrűn és nyújtón is nyolcadik lett. „Az egyéni összetett aranyérme sokkal inkább felszabadított, így jó hangulatban tudtam tornászni. A talaj után felspannoltam magam, hogy az ugrásban érmet nyerjek. A célom az volt, hogy magamhoz képest a legjobban teljesítsek, ez a talajt leszámítva sikerült is. Várom már nagyon a jövő évet, és hogy a felnőttek között versenyezzek, szeretnék bizonyítani, szeretnék bekerülni a felnőtt válogatottba” – nyilatkozta Molnár Botond.

Borítókép: Mészáros Krisztofertől hatalmas bravúr az Eb-ezüst (Forrás: Twitter/European Gymnastics)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.