Az e-sport-világbajnok az országúton is bizonyít

Jay Vine már a második szakaszgyőzelmét aratta az idei Vueltán. Az ausztrál idén a kerékpáros e-sport-világbajnokságot is megnyerte.

2022. 08. 27. 17:41
CYCLING-ESP-VUELTA Fotó: AFP/ANDER GILLENEA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a legnehezebbnek tartott szakasza volt az idei Vuelta a Espanának a nyolcadik etap, viszont ennek az útvonala tartalmazta a legtöbb kategorizált emelkedőt, a hegyi befutóval együtt összesen hat csúcsot másztak meg a kerekesek.

Várható volt, hogy sokan megpróbálnak megszökni a mezőnytől a hegyi pontok gyűjtésének reményében, de nem minden társnak örültek a vállalkozók. A 2019-es Giro-győztes Richard Carapaz végül engedett a csoportnyomásnak, és visszaoldalgott a főmezőnybe. Az INEOS Grenadiers ecuadori kerekesének mindössze 2:56 perc volt a hátrányuk a szakasz előtt az összetett éllovas Remco Evenepoellal szemben, így Carapazt aligha engedték volna messzire az esélyesek.

Az hamar eldőlt, hogy a hegyi trikó gazdát cserél a szakasz végére, a monacói Victor Langelotti (Burgos) a pöttyöst viselve adta fel a Vueltát az etap közben. El sem kezdte a szakaszt betegség miatt Jake Stewart (Groupama–FDJ), Anthony Delaplace (Arkéa Samsic), Niklas Arndt és Mark Donovac (egyaránt DSM), utóbbi háromnak pozitív lett a Covid-tesztje.

A szökevénycsoportban az emelkedők tetején rendre az ausztrál Jay Vine (Alpecin–Deceuninck) vitte a prímet, aki a csütörtöki, első hegyi befutós szakaszon aratott sikerének köszönhetően már eleve a hegyi pontverseny második helyén kezdte a szombati versenynapot.

Vine karrierje a modern kor terméke: erejére szimulátoros, „szobabiciklis” versenyzőként figyelt fel csapata, idén az ausztrál nyerte a kerékpáros e-sport-világbajnokságot.

A hetedik szakasszal ellentétben ezúttal Mads Pedersen (Trek–Segafredo) számítása is bejött: a dánok korábbi világbajnoka kibírta az első öt emelkedőt a szökésben, majd megnyerte a részhajrát, ami húsz pontot jelentett számára, ezzel átvette a zöld trikót Sam Bennett-től (BORA–hansgrohe). Dolgát elvégezve Pedersen a nap utolsó, legnehezebb emelkedőjének lábánál le is szakadt az élcsoporttól.

Nemcsak Vine tündöklése, hanem az utolsó emelkedőn uralkodó köd is a hatodik szakaszt idézte. Az ausztrál pedig nem elégedett meg a pöttyös trikó megszerzésével, hat kilométerrel a cél előtt szökevénytársait hátrahagyva indult meg az újabb szakaszsiker felé.

A szakasz végkifejletének követését nehezítették a befutó környéki időjárási viszonyok, percekig nem érkezett friss kép a helyszínről, de Vine idei második szakaszgyőzelmét a megindulása után már senki sem veszélyeztette.

A zöld és a pöttyös trikóval ellentétben a piros nem cserélt gazdát, Remco Evenepoel két közvetlen riválisával együtt ért célba, és megőrizte összetett első helyét.

Vuelta a Espana, 8. szakasz, La Pola Llaviana–Colláu Fancuaya (153 km)

1. Jay Vine (ausztrál, Alpecin–Deceuninck) 4:05:25 óra
2. Marc Soler (spanyol, UAE) 43 másodperc hátrány
3. Rein Taaramae (észt, Intermarché–Wanty) 43 mp h.

Az összetett állása

1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 29:28:19 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 28 mp h.
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:01 perc h.

 

Borítókép: Jay Vine (Fotó: AFP/Ander Gillenea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.