időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Nem követheti el a Fradi ugyanazt a hibát, mint egy éve

Novák Miklós
2022.08.10. 05:47 2022.08.10. 10:01
Nem követheti el a Fradi ugyanazt a hibát, mint egy éve

Ahogy távolodunk tőle, annál tisztábban látható, mekkora bravúr volt a Ferencvárostól, hogy két éve bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe. Hiába erősödött azóta tovább a klub, lett értékesebb a csapat játékoskerete, a BL immár másodszorra is csupán álom maradt. A rutinos azeri együttessel, a Qarabaggal szembeni kiesés nem kudarc, hanem inkább figyelmeztetés: az Európa-ligáért is meg kell szenvedni. Éppen ez az, amit a Fradi tavaly elmulasztott, idén azonban nem spórolhat meg.

A szurkoló már csak olyan, hogy a szerencsét természetesnek tekinti. Így könnyen hajlamos elfelejteni, hogy két éve a Bajnokok Ligája selejtezőjében az FTC továbbjutását a Glasgow, majd a Dinamo Zagreb ellenében azért megkönnyítette, hogy a Covid-mizéria közepette az a két forduló csupán egy meccsből állt. Vagy említhetnénk azt is, hogy egy éve a BL-selejtező harmadik fordulójában a Fradi vért izzadt a prágai visszavágón, a drukker lelkében inkább a Young Boys ellen elszalasztott lehetőség él élénken.

A svájciak elleni párharc mérföldkő volt. Addig mindenki azt hihette, megy ez, mint a karikacsapás, ide nekünk nemcsak a svájci ifjakat, hanem az oroszlánt is, nem adjuk alább a Bajnokok Ligája főtáblájánál!

A még augusztusban elszenvedett kétszer 3-2-es pofonból egészen januárig nem tudott talpra állni a Ferencváros. Pedig ölébe hullott az Európa-liga. A csapat persze nem esélyesként várta a csoportkörét a német Leverkusen, a spanyol Betis és a skót Celtic társaságában, mégis többet vártunk annál, mint hogy öt vereség után az utolsó fordulóban, már teljesen tét nélküli meccsen szerzi meg egyetlen győzelmét.

A Fradi mintha kicsit megharagudott volna a világra azért, hogy megfosztották a Bajnokok Ligájától.

Ez az a hiba, amit idén nem követhet el. Éppen legyőzője, a Qarabag példája lebeghet a fradisták szeme előtt. Az azeri klub az előző nyolc idényben zsinórban mindannyiszor elérte a főtáblát valamelyik európai sorozatban, a Bajnokok Ligájáét azonban csupán egyetlenegyszer. Idén kerülhet ismét az elitbe, történetesen azután, hogy egy éve be kellett érnie a konferenciligával.

Sztanyiszlav Csercseszov kimondta, minden évben a Bajnokok Ligája a cél az FTC előtt. Így helyes. Ám ne mindent vagy semmit, hanem mindent vagy kevesebbet alapon. Az a kevesebb is nagyon sok a magyar labdarúgás szintjén.

A Bajnokok Ligáját gyorsan ki kell verni a játékosok fejéből. Újratervezésre van szükség, miközben a cél ugyanaz. A főtábla. Csak éppen az Európa-ligában. Hadd ne soroljuk fel a csoportkörben rajtoló klubokat. Csupa nagy múltú, európai nagyágyú. Közéjük tartozni is dicsőség. 

A Ferencvárosnak először is sallangmentesen hoznia kell az ír Shamrock Rovers elleni párharcot, majd úgy beleállni a csoportkörbe, hogy az nem is nyűg, nem is népünnepély, hanem feladat. S amivel egyúttal meg lehet alapozni az újabb próbát az álmok világában, a Bajnokok Ligájában.

Borítókép: Fel kell állni. Hiszen nem is került padlóra a Fradi (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.