A Fradi-siker titka: a jó játék küzdőszellem nélkül nem lett volna elég

Rég nem látott oldalát mutatta meg a Ferencváros a nemzetközi porondon. A jó játék mellé hősies csapatszellem is társult a Trabzonspor elleni 3-2-re megnyert mérkőzésen az Európa-liga csoportkör első fordulójában. Még a kiállítás sem tudta megtörni a magyar bajnokot, és ugyan pár centin múlott a végén a török csapat egyenlítő gólja, összességében megérdemelten nyert a Fradi. A játékosok is meglepődtek azon, hogy tudnak és hogyan tudnak egymásért küzdeni.

Magyar Nemzet
2022. 09. 09. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Rebrov távozása óta vágyott katartikus sikerélményre a Fradi-tábor. A 2021 nyarán távozó ukrán edzővel kétszer az Európa-liga csoportkörében, egyszer a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt a Ferencváros. A BL-főtáblára jutásról döntő Molde elleni hazai meccs vagy a Juventus elleni torinói szűk vereség, és a hozzá társuló csapatszellem Rebrov búcsúja óta vágyott érzelmi táplálék volt a Ferencváros-szurkolók köreiben.

Tavaly Peter Stögerrel is az Európa-liga csoportköréig jutott a magyar bajnok, de talán egyik meccs, a Leverkusen, a Betis és a Celtic elleni sem ajándékozta meg a Fradi-drukkereket olyan élménnyel, mint csütörtökön este a Trabzonspor elleni találkozón.

Nem feltétlenül a május után újra betaláló, a két gólja mellett egy gólpasszal jelentkező Nguen Tokmac teljesítménye kívánkozik a címlapokra, és nem a győzelem ténye az, ami felvillanyozhatja a szurkolókat. 

Csütörtökön este az út volt a fontos, ahogy a meccs eljutott a végkifejletig. A vezető gól után Eldar Civic kiállítása, majd utána újabb két gól emberhátrányban. Ilyen forgatókönyvet még sem álmodhatott meg a Trabzonspor ellen. 

A második félidő nem a szép játékról, a hősies védekezésről és a már említett csapatszellemről szólt. A Fradi a török szépítés után lerendezhette volna a meccset, tíz emberrel is több komoly helyzetet alakított ki, végül pedig csak a VAR-szobában dolgozóknak és Maresca játékvezetőnek köszönhette, hogy meglett a győzelem, mert a 86. percben elért Trabzon-gólt les miatt érvénytelenítette az olasz bíró. 

Tokmac 11-esből szerezte meg a Fradi harmadik gólját

NGUEN, Tokmac
Fotó: Kovács Tamás


A 3-2-es győzelem után a játékosok is a csapatszellemet emelték ki. a Civic kiállítása miatt kényszerből balhátvédet játszó védő is áradozott a társairól. 

Le a kalappal a csapat előtt, mindenki küzdött, hajtott, csúszott, mászott, még egyik mérkőzésünkön sem játszottunk ilyen kompaktan ebben a szezonban, És az, hogy tíz emberrel rúgtunk még két gólt, a csapat erejét mutatja

 – mondta a meccs után a válogatott védő. Hozzátette, hogy az Újpest elleni 6-0-s diadal utóhatásait még érzi a csapat, és olyan lendületben van a társaság, ami remélhetően kitart a szezon végéig.

Kristoffer Zachariassen is ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint Botka: játszott már jól a Fradi, de ilyen küzdőszellemmel, mint amit a Trabzon ellen mutatott be a csapat, még nem találkozott. 

Nagyon kemény volt, az utolsó 10-15 percben már alig álltunk a lábunkon, de hihetetlenül erősek voltunk mentálisan. 

A norvég játékos Maresca játékvezető ténykedéséről nem szeretett volna semmi rosszat mondani, már csak azért sem, mert a végén ő annullálta a Trabzon harmadik gólját.

A kisebb meglepetésre a kezdőcsapatba kerülő Muhamed Besic elárulta, hogy nem százszázalékos erőállapota miatt találta magát a pályán. Természetesen a bosnyák védekező középpályás is a csapatszellemet méltatta, és kiemelte, hogy emberhátrányban nem tűnt fel, hogy a Fradi tíz, az ellenfele tizenegy játékossal van a pályán.

Nguen Tokmac május óta tartó gólcsendjét szakította meg a Trabzonspor elleni duplával, de nem akarta megítélni, hogy a törökök elleni volt-e az eddigi legjobb meccse a Fradiban. Azt viszont elmondta, hogy egyáltalán nem hajszolta a gólszerzést, már csak azért sem, mert Adama Traoré személyében vérbeli csatár érkezett a csapatba. Majd rátért a meccs rövid elemzésére. 

Az első pillanattól kezdve azt éreztük, hogy nyerhetünk. És éltünk a lehetőséggel. Hihetetlen támogatást kaptunk a szurkolóinktól 

– mondta a norvég válogatott játékos.

A Ferencváros kiváló formában van: a legutóbbi három mérkőzésén összesen tíz gólt rúgott, a csütörtöki Európa-liga csoportmeccs előtt sorozatban háromszor is kapott gól nélkül záró Trabzonspor ellen három találatot jegyzett. Vasárnap aranyrangadó, az előző szezon ezüstérmese, a Kisvárda vár a magyar bajnokra, de az igazi megméretés majd szeptember 15-án következik Monacóban, az Európa-liga-csoportkör második fordulójában.

Borítókép: A Fradi játékosai egységesek voltak (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.