Eljött az első esély, hogy a Fradi valóra váltsa Kubatov Gábor álmát

Ma este bemutatkozik a Ferencváros az Európa-liga csoportkörében. A magyar bajnok edzője, Sztanyiszlav Csercseszov kijelentette, hogy nem a csapata az esélyes a legutóbbi három tétmérkőzését kapott gól nélkül záró, török Trabzonsporral szemben. Az orosz tréner szerint nyomás alatt kell tartani az ellenfelet, egyébként nem lesz esély a Fradi kereténél négyszer értékesebb török bajnok ellen. Csercseszov orosz kapitányként 2018-ban Trabzonban vezette sikerre hazája csapatát a törökök ellen. Ma a Fradival – ezúttal Budapesten – kellene megismételnie a sikeres hadjáratot.

2022. 09. 08. 7:15
Russia's head coach Stanislav Cherchesov gestures during the UEFA Nations League football match between Turkey v Russia at Senol Gunes Sport complex stadium in Trabzon on September 7, 2018. (Photo by OZAN KOSE / AFP) Fotó: Europress/AFP/OZAN KOSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montasszer Lahtimi végül megérkezett Budapestre. A Trabzonspor marokkói szélsője kedden este csapata edzéséről tartott hazafelé, amikor teherautóval karambolozott. Klubja tájékoztatása szerint Lahtimi jó egészségnek örvend, így ő is bekerült a Ferencváros elleni Európa-liga-csoportmérkőzésre készülő Trabzonspor keretébe. De nem csak ő, még számos kiváló labdarúgó

A törökök dúskálnak az anyagiakban, a keretük összértéke 164 millió euró, ez négyszer több, mint a magyar bajnok Ferencvárosé. A Trabzonspor valóban igen erős: a három sztárcsapatot, a Galatasarayt, a Besiktast és a Fenerbahcét megelőzve nyerte meg a török bajnokságot; a legutóbbi három tétmeccsén – beleértve a Galata elleni rangadót – nem kapott gólt. 

A Trabzonspor az előző szezon meglepetéscsapata volt Törökországban

Trabzonspor celebrates Turkish Super Lig title in Trabzon
Fotó: Europress/AFP/Emrah Yorulmaz

Sztanyiszlav a Ferencváros edzője elismerte a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy nem az ő csapata a mai mérkőzés (tv: M4 Sport, 21.00) esélyese. 

A Fradi a Tobol elleni idegenben lejátszott Bajnokok Ligája-selejtező kivételével a szezon eddigi összes mérkőzésén szerzett gólt. Legutóbb Újpesten hatot vágott a liláknak, ha valami, ekkor ez biztosan önbizalommal vértezi fel a magyar bajnokot a csoportkör előtt. Természetesen Csercseszov is tisztában van azzal, hogy a múlt vasárnapi, újpesti 6-0 milyen sokat jelentett a szurkolóknak. – 

Örülök, hogy a történelmi jelentőségű revanssal megörvendeztettük a szurkolóinkat. A Trabzonspor elleni meccs tökéletes teszt lesz, lemérhetjük, hogy hol tartunk 

– fogalmazott a 2021 decembere óta hivatalban levő, oszét származású szakember, aki abban reménykedhet, hogy nem a védelem nemzetközi versenyképessége lesz terítéken a Groupama Arénában. A magyar bajnok hátsó sora sebezhető, ez a Qarabag elleni hazai BL-selejtezőn, és legutóbb Újpesten is tetten érhető volt. Csercseszov érthetően nem ezzel volt elfoglalva, a győztes stratégiát osztotta meg a nyilvánossággal. – A Trabzonspor szilárdan védekezik, és az az egyik nagy erőssége, hogy gyorsan tud átváltani védekezésből támadásba. Akkor lehet esélyünk, ha nyomás alatt tartjuk, és nem hagyjuk kibontakozni. 
 

A Fradi reményeit még egy „izgalmas” statisztikai adat táplálhatja: Csercseszov még orosz szövetségi kapitányként vezette a szbornaját Trabzonban a törökök ellen, és a 2018-as Nemzetek Ligája-mérkőzésen 2-1-es győzelmet ünnepelt. 

Ha három ponttal rajtolna a Ferencváros, egy lépéssel közelebb kerülhetne ahhoz, hogy megfelelve Kubatov Gábor klubelnök elvárásainak, jövő tavasszal is érdekelt legyen a nemzetközi porondon. 

Vécsei Bálint szerezte tavaly a Fradi első gólját a csoportkörben

Bayer Leverkusen - Ferencvaros Budapest
Fotó: Europress/AFP/MARIUS BECKER

Ehhez egy helyet kellene javítani a tavalyi Európa-liga-csoportkörös szerepléshez képest, amikor a Leverkusen, a Betis és a Celtic is megelőzte, és meg kellene kaparintani legalább a harmadik helyet. – Nekünk a pályán kell bizonyítanunk, és nem szavakban kell erősnek lennünk – reagált az FTC edzője a főnöke kívánságára. 

 

Csercseszov egyik kulcsembere, Kristoffer Zachariassen tavaly, Peter Stöger irányítása mellett nem nagyon találta a helyét, mára kivirult; a szezonban tíz meccsen öt gólnál jár. Újpesten ő szerezte az első Fradi-gólt. 

A középpályás a hétvégi 6-0-s győzelemből vont le következtetéseket. – Önbizalomfröccsöt jelentett a derbi megnyerése. Jó hangulatban várjuk a Trabzonspor elleni meccset, kemény meccsre számítok, de melyik meccs nem lesz az a csoportunkban…? – tette fel a végén kérdést a szorgalmas norvég.
Az első valószínűleg az lesz, a többivel ráérnek utána foglalkozni.

Borítókép: Csercseszovnak már volt sikerélménye a törökök ellen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.