Két gólt is tíz emberrel lőve nyert a Fradi a Trabzonspor ellen az EL-rajton

Az Újpest elleni 6-0-s győzelem lendületet adott a magyar bajnokságot hibátlan teljesítménnyel vezető Ferencvárosnak. A Fradi a meccs nagy részében emberhátrányban játszva két góllal is vezetett, két gólt tíz emberrel szerzett, végül 3-2-re nyert a török Trabzonspor ellen az Európa-liga csoportkör első fordulójában. Megérdemelten.

2022. 09. 08. 22:58
NGUEN, Tokmac
Budapest, 2022. szeptember 8. A ferencvárosi Nguen Tokmac gólt lõ az Európa-liga csoportkörének 1. fordulójában játszott Ferencváros-Trabzonspor mérkõzésen a Groupama Arénában 2022. szeptember 8-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros három helyen változtatott az Újpest elleni győztes csapaton. A történelmi 6-0-s sikert megalapozó játékosok közül Xavier Mercier, Aissa Laiduini és Adnan Kovacevic maradt ki. Sztanyiszlav helyettük Mats Knoestert, Muhamed Besicet és Nguen Tokmacot rakta a Trabzonspor elleni kezdőcsapatba.

 

A török Trabzonspor kezdőjéből kimaradt a szlovák válogatottal 2019-ben a Groupama Arénában 2-1-re diadalmaskodó Marek Hamsík, Abdullah Avci edző betette a török bajnok kezdő tizenegybe a korábbi újpesti Enisz Bardit, a nyáron a spanyol Levantétól igazolt északmacedón középpályást. 

A két csapat az alábbi kezdőcsapattal vágott neki az Európa-liga csoportkörös mérkőzésnek.

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Vécsei, Besic – Zachariassen, Nguen, A. Traoré – Boli. 
Trabzonspor: Taha Tepe – Stryger Larsen, Marc Bartra, Vitor Hugo, Denswil – Gbamin – Ömür, Bakaszetasz, Bardi, Trézéguet – Maxi Gómez. 

A meccs kezdete előtt egyértelmű üzenettel küldte csatába a kedvenceit a Fradi-tábor: Az a fő, hogy ne féljen a legény! - felirat volt olvasható a kapu mögötti szektort hosszában beborító drapérián. 

Aktívabban kezdte a meccset a török bajnok: Bardi átadásával Trézégeut iramodott meg a bal oldalon, de a beadását elvétették a középen érkezők török játékosok.

A Fradi az első valamirevaló helyzetéből rögtön gólt lőtt az ötödik percben: Vécsei ívelt okosan a Trabzonspor védelmi vonala mögé, a leshatárról érkező Tokmac pedig egyből lőtt Taha Tepe kapujába. 

Fotó: Szabó Miklós/ Nemzeti sport

Hat perccel később kis híján felrobbant a Groupama Aréna: a május után újra gólt szerző Tokmac indította a védők közül kilépő Bolit, aki gyanús körülmények között esett el a 16-os előtt. Maresca játékvezető érthetetlen módon semmit sem ítélt.  Majd megint az olasz bíró volt a középpontban: Civic durván odataposott Stryer Larsen lábára. Maresca előbb megnézte újra az esetét, majd a piros lapot mutatta fel a Fradi bosnyák balhátvédjének.

 

Fotó: Török Attila/ Nemzeti sport

Csercseszov cserélt: emberhátrányban levő csapatának csatárt kellett beáldoznia. Lehívta Bolit, helyette Botkát küldte fel a pályára. 

Ahogy az várható volt, a Trabzonspor átvette az irányítást, a Fradi 10 emberrel a kontrákba rendezkedett be. Állandósult a török fölény: előbb Bakaszetasz lövését védte Dibusz, majd Maxi Gomez ziccerénél jött ki remekül a Ferencváros kapusa. Majd megint ugyanaz volt a felállás: Maxi Gomez lőtt, Dibusz hárított. 

Az első fél óra végén növelte előnyét a Ferencváros: Besic szerzett labdát a középpályán, majd indította a bal szélen futó Tokmacot, aki a jobb sarok felé passzolt, a török kapus elaludt. Traoré nem, közvetlen közelről a hálóba lőtt. 

A félidő hajrájában szépített a Trabzonspor: Vécseit agresszíven letámadták a vendégek, és el is vették tőle a labdát, és létszámfölényben vitték a labdát Dibusz kapuja felé: végül Lopez lőtt a Fradi kapujába. 

És ezzel még nem volt vége az első félidőnek: Tokmac 11-esből növelte a Fradi előnyét, miután Zachariassen beadása a 16-oson belül elakadt egy török védő kezén. 

Három gólt rúgott a Ferencváros az idei első Európa-liga csoportmeccsének első félidejében, ebből kettőt emberhátrányban szerzett.

A második félidő

A szünetbe hármat cserélt a Trabzonspor, többek között Enisz Bardi sem folytatta a játékot, de érkezett a vendégekhez Marek Hamsík, a szlovák válogatott középpályás, a Napoli meccsrekordere. 

Megélénkült a Trabzon játéka, Hamsík pontosabban futballozott, mint Bardi. A Fradi az ellencsapásokra épített: egy ilyen végén Wingo ügyesen forgatta meg az előtte álló, védőt, majd a 20 méteres lövése a lécről pattant fölé. 

Nem sokkal később Traoré és Tokmac vihette a labdát a Trabzon kapujára, csak egy védő volt előttük, de Traoré rossz ütemben passzolt, oda lett a nagy lehetőség. Nem forgott veszélyben a Fradi előnye. A Trabzonspor képtelen volt folyamatos nyomás alatt tartani a magyar bajnok kapuját. 

Egy okos labdaszerzés után, Traoré dönthette volna el a meccset, a fordulásból leadott lövését védte a török kapus. Kár, hogy nem tette, mert pár perccel később a csereként beállt Bozok góljával szépített a Trabzon: Gómez a 16-oson belül parádésan emelt az ötös bal sarkára, Bozok ballal a becsúszó  Mmaee lába között lőtt a bal alsó sarokba. 

Húsz perc volt még hátra ekkor. Csercseszov érezte, hogy frissítenie kell: érkezett Laiduini és Gojak, Vécsei és Tokmac hagyta el a pályát. 

Megvolt a meccslabdája a Fradinak: de egy látványos kontra végén Gojak kicsit önző volt, nem hagyta a labdát a mellette futó Zachariassennek, a lövését védte a török kapus. 

Négy perccel a vége előtt kiegyenlített a Trabzonspor, de Yazici lesről talált a kapuba, Maresca játékvezető egy kis VAR-ozás nem adta meg a gólt. Elképesztő nyomás nehezedett a Fradi kapujára. Csercseszov még egyet cserélt a hajrára: a nagyot küzdő Besic helyére Kovacevic érkezett. 

A hosszabbításban Knoester szabálytalansága miatt 17 méterről végezhetett el szabadrúgást a Trabzon, de lepattant a sorfalról. Több török helyzet már nem akadt, a Ferencváros a 16. perctől emberhátrányban játszva megérdemelten nyert a török Trabzonspor ellen. 

Európa-liga csoportkör, 1. forduló: Ferencváros–Trabzonspor (török) 3-2 (3-1), Groupama Aréna, 21 000 néző, vezette: Maresca (olasz). Gólszerző: Tokmac (5., 44., utóbbit 11-esből), Traoré (29.), illetve M. Lopez (40.), Bozok (71.). Kiállítva: Civic (16.).

A csoport másik mérkőzésén: Crvena Zvezda–Monaco 0-1. 

A Ferencváros legközelebb szeptember 15-én Monacóban folytatja a szereplését az Európa-liga csoportkörében. 

Borítókép: Tokmac góljával vezetett a Fradi (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.