időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Belga diadal, holland krimi a kerékpáros világbajnokságon

Magyar Nemzet
2022.09.25. 09:48 2022.09.25. 10:00
Belga diadal, holland krimi a kerékpáros világbajnokságon

Remco Evenepoel huszonhat kilométerrel a cél előtt faképnél hagyta a többieket, úgy nyerte meg az országúti kerékpár-világbajnokság férfi mezőnyversenyét. Valter Attila derekas teljesítményként huszonharmadikként ért célba. Az eseményt beárnyokolja a holland klasszis Mathieu van der Poel esete, akinek egyelőre tisztázatlan ügyből kifolyólag bíróság elé kell állnia Ausztráliában.

Az előzetesen a legnagyobb esélyesek között emlegetett Mathieu van der Poelt a viadal előestéjén bevitték a rendőrségre, miután szóváltásba keveredett és lökdösődött a szállodai folyosón éjjel rohangáló, és az ajtókon kopogtató tinédzserekkel, akik közül az egyik földre esett és könnyebben megsérült. A holland klasszist bevitték a rendőrségre, ahonnan hajnal négyre ért vissza a hotelbe. Délelőtt ugyan rajthoz állt, de az éjszakai balhé kiszívta az erejét, hamar feladta a versenyt. A kálváriája állítólag ezzel még nem ért véget, egyes hírek szerint az útlevelét lefoglalták a hatóságok, úgyhogy egy darabig Ausztráliában kell maradnia, sőt bíróság elé kell állnia.

A 266,9 kilométeres távnak Helensburgh-ből derült időben vágott neki a 169 fős mezőny, benne a magyar bajnok Valter Attilával, valamint például egy vatikáni (!) indulóval, a 40 esztendős Rien Schuurhuisszal. A 3945 méter szintkülönbséget tartalmazó kemény viadal során az indulók egyszer megmászták a 473 méter magas Mount Keirát, majd a wollongongi körpályát 12-szer teljesítve ugyanennyiszer kaptattak fel két rövidebb emelkedőre.

Peák Barnabás amerikai csapatnál folytatja

Az amerikai Human Powered Health kerékpárcsapatánál folytatja pályafutását Peák Barnabás. A másodvonalat jelentő Pro Teamek (korábbi nevükön prokontinentális csapatok) közé tartozó amerikai klub a közösségi oldalán jelentette be a 23 esztendős magyar bringás érkezését. Idén a Tour de Hongrie-n is részt vett a Human Powered Health, amelynek talán legismertebb kerékpárosa a kiváló időfutammenő, Giro d'Italia-szakaszgyőztes amerikai Chad Haga, aki nyolc évet tekert a világelitet jelentő World Tourban. Peák jelenleg a világelitbe tartozó belga Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux kerékpárosa, a májusi Girón élete első háromhetes körversenyét teljesítette segítőként és zárt összetettben a 110. pozícióban. Márciusban második volt egy holland egynaposon, nyáron a magyar bajnokságon az időfutamot második, a mezőnyversenyt harmadik helyen zárta, majd ugyancsak harmadik lett a V4 nemzetközi verseny magyar szakaszán, és ott volt a müncheni Európa-bajnokságon. A 2017-es Tour de Hongrie-n második Peák 2018-ban és 2020-ban is megnyerte az időfutam-bajnokságot, előbbi évben a mezőnyversenyben is diadalmaskodott az ob-n.

A verseny hosszához képest szokatlanul korán, mintegy 230 kilométerrel a cél előtt növelt sebességet a francia válogatott, ezzel darabokra szakította a mezőnyt. A magas tempót azonban nem lehetett végigvinni, az újra összeálló mezőny megnyugodott, így csaknem nyolcperces előnyre tett szert a 16 fős szökevénycsoport. Az utolsó 80 kilométerhez érkezve ismét kettészakadt a mezőny, majd egy nagyobb csoport – soraiban a két hete Vuelta a Espanán diadalmaskodó Remco Evenepoellal – felzárkózott fel a szökevényekhez.

Ezzel megindult az üldözés, a hátul maradt esélyesek – a csoportban Valterrel – igyekeztek csökkenteni a különbséget, miközben 35 kilométerrel a cél előtt elöl Evenepoel megindult, egyedül Alekszej Lucenko tudott vele tartani, kilenc kilométerrel később az emelkedőn a kazah is leszakadt.

 

Innentől még tovább növelte előnyét az egy hete az időfutamban bronzérmes Evenepoel, aki az utolsó kilométeren már ünnepelt, így is 2 perc 21 másodperces előnnyel ért célba.

 

Evenepoel négy éve még a juniorok között győzött, korosztályos siker után korábban az amerikai Greg LeMond tudott nyerni felnőtt világbajnokságon. Az olasz Alfredo Binda, a belga Eddy Merckx és a francia Bernard Hinault után Evenepoel továbbá negyedikként nyert egy éven belül nagy egynapos versenyt (Liege–Bastogne–Liege), háromhetest (Vuelta) és vb-mezőnyversenyt. (Érdekesség, hogy a nőknél is a Vuelta győztese, a holland Annemiek van Vleuten győzött a mezőnyversenyben.)

A győztes az aranyéremmel Fotó: Europress/AFP/William West

A második helyért a szökevényeket az utolsó kilométeren utolérő mezőny hajrázott, az ezüstöt a francia Christophe Laporte, a bronzot pedig a hazai közönség örömére Michael Matthews szerezte meg.

 

A végig jól helyezkedő és taktikusan versenyző Valter a mezőnyben – többek között Wout van Aerttal és Tadej Pogacarral egy csoportban – a 23. helyen ért célba, megelőzve például a címvédő Julian Alaphilippe-et.

 

Fetter Erik pénteken 12. helyen zárta az U23-asok mezőnyversenyét.

Kerékpáros világbajnokság, férfi mezőnyverseny (Helensburgh-Wollongong, 266,9 km):
1. Remco Evenepoel (Belgium) 6:16:08 óra
2. Christophe Laporte (Franciaország) 2:21 perc hátrány
3. Michael Matthews (Ausztrália) azonos idővel
…23. Valter Attila a. i.

Borítókép: Remco Evenepoel nem bízta a hajrára a dolgot (Fotó: AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.