Izrael és Bosznia-Hercegovina is ellenfele lehet a magyar válogatottnak

Bár a mi figyelmünk elsősorban az A divízióra összpontosul a Nemzetek Ligájában, érdekes a többi divízió is. Már csak azért is, mert a B-ből jön fel négy csapat, amelyekkel a következő kiírásban összeakadhat a magyar válogatott, és láthatjuk, milyen komoly futballhatalmak játszanak nálunk alacsonyabb osztályban.

Munkatársunktól
2022. 09. 26. 11:59
Bosnia and Herzegovina vs Montenegro
epa10202472 Edin Dzeko (R) of Bosnia in action against Zarko Tomasevic (C) and Igor Vujacic (L) of Montenegro during the UEFA Nations League soccer match between Bosnia and Herzegovina and Montenegro in Zenica, Bosnia and Herzegovina, 23 September 2022. EPA/FEHIM DEMIR Fotó: FEHIM DEMIR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek érzés, hogy a Nemzetek Ligájáról szólva minket már csak az A divízió izgat, hiszen a magyar válogatott a C-ből indulva nemcsak eljutott az elitbe, hanem ott is ragadt. Sőt, ma este a négyes döntőért játszik Olaszország ellen, és ebben aligha létezik bárki is, aki komolyan hitt volna. Ezzel együtt cseppet sem érdektelenek az alacsonyabb osztályok eredményei sem, már csak azért sem, mert ­például a B divízió csoportgyőztesei feljutnak az A-ba, és a következő sorozatban bármelyikük ellenfele lehet a magyar csapatnak.

 

 

Egy körrel a vége előtt ebben az osztályban még több nyitott kérdés vár válaszra, az viszont már eldőlt, hogy a 2. csoportból Izrael, a 3.-ból pedig Bosznia-Hercegovina biztosan az élen végez. A 2. csoport különleges, mert itt kapott helyet a sorsoláskor Oroszország, amelyet az UEFA az ukrajnai háború miatt kizárt, tehát itt a másik három válogatott kevesebb meccset játszott le. Kedden még lesz egy Albánia–Izland találkozó, de ennek már nincsen jelentősége, Izrael két-két győzelemmel és döntetlennel veretlenül lép feljebb, az oroszok pedig értelemszerűen játék nélkül a negyedikek, és ők esnek ki a C divízióba.

A 3. csoportban pénteken este Bosznia-Hercegovina 1-0-ra legyőzte Montenegrót, ezzel négy pontra nőtt az előnye éppen Montenegró előtt, így számára már közömbös a mai, ­romániai mérkőzésének az eredménye, mert már nem lehet tőle elvenni az első helyet. Romániának viszont nagyon is fontos ez a találkozó, mert négy ponttal az utolsó, tehát kieső helyen várja az utolsó fordulót, amelyben nem elég nyernie, a bennmaradásához az ötpontos finnek vereségére is szüksége van Montenegróban.
Az 1. és a 4. csoportban kedden este dől el minden. Az előbbiben Ukrajna 10 ponttal a zsebében fogadja a két ponttal gazdagabb Skóciát, győznie kell a feljutáshoz, Írország pedig egy pont előnnyel látja vendégül a negyedik örményeket, tehát hazai pályán egy döntetlen is elég neki az üdvösséghez. A 4. csoport ennél is izgalmasabb, ugyanis Norvégia csak a jobb gólkülönbségével előzi meg Szerbiát, és a két csapat kedden egymás ellen játszik az északi országban a feljutásért. Itt Szlovénia Svédországban vendégeskedik, ha kikap, kiesik, ha nem, akkor marad a B divízióban.

 

 

A harmadik vonalban, tehát a C divízióban három olyan csoportot is találunk, amelyekben az utolsó kör nem volt több puszta formalitásnál. A 1.-ben Törökország előnye öt pont volt az élen a második Luxemburg előtt, a Feröer-szigetek harmadik helye is biztosnak számított, itt Litvánia végzett az utolsó helyen, így például a törököknek belefért az a blama is, hogy vasárnap este 2-1-re kikaptak a Feröer-szigeteken... Csak a teljesség kedvéért: Luxemburg itt 1-0-ra nyert a litvánok elen. A 4. csoportot Grúzia már megnyerte, Észak-Macedónia hat ponttal van lemaradva tőle, Bulgária pedig öt ponttal előzi meg a negyedik Gibraltárt. A 3. csoportban is lényegtelen meccseket játszottak tegnap, mert Kazahsztán már előtte biztosan feljutott, ki is kapott 3-0-ra Azerbajdzsánban, Fehéroroszország utolsó helye is biztos volt, zárásként 1-1-et játszott Szlovákiában.

 

 

A 2. csoportban viszont még találunk nyitott kérdést. A 12 pontos Görögország első helyét ugyan már nem lehet elvenni, őt viszont Koszovó hat ponttal követi, mögötte Észak-Írország és Ciprus egyaránt öt ponttal várja a keddi utolsó fordulót. Az északírek Görögországban, Ciprus pedig Koszovóban játszik, három csapat is esélyes a negyedik pozíció­ra. A D divízióban mindössze két csoportot találunk, az egyikben Lettország 1-1-et ért el Andorrában, Moldova 2-0-ra legyőzte Liechtensteint, a lettek jobb gólkülönbséggel nyerték meg a csoportot Moldova előtt. A másik csoportban három csapat szerepel, ma este Észtország már biztos csoportelsőként lép pályára San Marinóban, Málta a második.

Borítókép: Edin Dzeko, a legnevesebb bosnyák futballista legközelebb az A divízióban szerepel majd (Fotó: Fehim Demir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.