időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Izrael és Bosznia-Hercegovina is ellenfele lehet a magyar válogatottnak

Munkatársunktól
2022.09.26. 11:59 2022.09.26. 12:25
Izrael és Bosznia-Hercegovina is ellenfele lehet a magyar válogatottnak

Bár a mi figyelmünk elsősorban az A divízióra összpontosul a Nemzetek Ligájában, érdekes a többi divízió is. Már csak azért is, mert a B-ből jön fel négy csapat, amelyekkel a következő kiírásban összeakadhat a magyar válogatott, és láthatjuk, milyen komoly futballhatalmak játszanak nálunk alacsonyabb osztályban.

Remek érzés, hogy a Nemzetek Ligájáról szólva minket már csak az A divízió izgat, hiszen a magyar válogatott a C-ből indulva nemcsak eljutott az elitbe, hanem ott is ragadt. Sőt, ma este a négyes döntőért játszik Olaszország ellen, és ebben aligha létezik bárki is, aki komolyan hitt volna. Ezzel együtt cseppet sem érdektelenek az alacsonyabb osztályok eredményei sem, már csak azért sem, mert ­például a B divízió csoportgyőztesei feljutnak az A-ba, és a következő sorozatban bármelyikük ellenfele lehet a magyar csapatnak.

 

 

Egy körrel a vége előtt ebben az osztályban még több nyitott kérdés vár válaszra, az viszont már eldőlt, hogy a 2. csoportból Izrael, a 3.-ból pedig Bosznia-Hercegovina biztosan az élen végez. A 2. csoport különleges, mert itt kapott helyet a sorsoláskor Oroszország, amelyet az UEFA az ukrajnai háború miatt kizárt, tehát itt a másik három válogatott kevesebb meccset játszott le. Kedden még lesz egy Albánia–Izland találkozó, de ennek már nincsen jelentősége, Izrael két-két győzelemmel és döntetlennel veretlenül lép feljebb, az oroszok pedig értelemszerűen játék nélkül a negyedikek, és ők esnek ki a C divízióba.

A 3. csoportban pénteken este Bosznia-Hercegovina 1-0-ra legyőzte Montenegrót, ezzel négy pontra nőtt az előnye éppen Montenegró előtt, így számára már közömbös a mai, ­romániai mérkőzésének az eredménye, mert már nem lehet tőle elvenni az első helyet. Romániának viszont nagyon is fontos ez a találkozó, mert négy ponttal az utolsó, tehát kieső helyen várja az utolsó fordulót, amelyben nem elég nyernie, a bennmaradásához az ötpontos finnek vereségére is szüksége van Montenegróban.
Az 1. és a 4. csoportban kedden este dől el minden. Az előbbiben Ukrajna 10 ponttal a zsebében fogadja a két ponttal gazdagabb Skóciát, győznie kell a feljutáshoz, Írország pedig egy pont előnnyel látja vendégül a negyedik örményeket, tehát hazai pályán egy döntetlen is elég neki az üdvösséghez. A 4. csoport ennél is izgalmasabb, ugyanis Norvégia csak a jobb gólkülönbségével előzi meg Szerbiát, és a két csapat kedden egymás ellen játszik az északi országban a feljutásért. Itt Szlovénia Svédországban vendégeskedik, ha kikap, kiesik, ha nem, akkor marad a B divízióban.

 

 

A harmadik vonalban, tehát a C divízióban három olyan csoportot is találunk, amelyekben az utolsó kör nem volt több puszta formalitásnál. A 1.-ben Törökország előnye öt pont volt az élen a második Luxemburg előtt, a Feröer-szigetek harmadik helye is biztosnak számított, itt Litvánia végzett az utolsó helyen, így például a törököknek belefért az a blama is, hogy vasárnap este 2-1-re kikaptak a Feröer-szigeteken... Csak a teljesség kedvéért: Luxemburg itt 1-0-ra nyert a litvánok elen. A 4. csoportot Grúzia már megnyerte, Észak-Macedónia hat ponttal van lemaradva tőle, Bulgária pedig öt ponttal előzi meg a negyedik Gibraltárt. A 3. csoportban is lényegtelen meccseket játszottak tegnap, mert Kazahsztán már előtte biztosan feljutott, ki is kapott 3-0-ra Azerbajdzsánban, Fehéroroszország utolsó helye is biztos volt, zárásként 1-1-et játszott Szlovákiában.

 

 

A 2. csoportban viszont még találunk nyitott kérdést. A 12 pontos Görögország első helyét ugyan már nem lehet elvenni, őt viszont Koszovó hat ponttal követi, mögötte Észak-Írország és Ciprus egyaránt öt ponttal várja a keddi utolsó fordulót. Az északírek Görögországban, Ciprus pedig Koszovóban játszik, három csapat is esélyes a negyedik pozíció­ra. A D divízióban mindössze két csoportot találunk, az egyikben Lettország 1-1-et ért el Andorrában, Moldova 2-0-ra legyőzte Liechtensteint, a lettek jobb gólkülönbséggel nyerték meg a csoportot Moldova előtt. A másik csoportban három csapat szerepel, ma este Észtország már biztos csoportelsőként lép pályára San Marinóban, Málta a második.

Borítókép: Edin Dzeko, a legnevesebb bosnyák futballista legközelebb az A divízióban szerepel majd (Fotó: Fehim Demir)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.