Kínos UEFA-bakik, nem számítottak a Ferencváros sikerére

Nem sokan várták, hogy a Ferencváros megnyeri Európa-liga-csoportját a Monaco, a Trabzonspor és a Crvena zvezda előtt, a magyar bajnok mégis már egy fordulóval a zárás előtt bebiztosította első helyét. A siker az UEFA-t is váratlanul érte, akárcsak Sztanyiszlav Csercseszov sárga lapja.

2022. 10. 28. 10:14
Stanislav Cherchesov Adama Traoré Europa League
FTC-Monaco Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen másként néztek ki az UEFA-sorozatok, amikor a Ferencváros legutóbb tavaszi nemzetközi kupameccset játszott. Az 1974/75-ös idényben a zöld-fehérek egészen az akkor második számú kupának számító Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) döntőjéig jutottak, többek közt a mostani menetelésben is szerepet kapott Crvena zvezda kiejtésével, s csak a fináléban kaptak ki a szovjet Dinamo Kijevtől.

Azóta BEK helyett már Bajnokok Ligája van, KEK és UEFA-kupa helyett Európa-liga és Konferencia-liga, s valamennyiben csoportkört rendeznek ősszel. 

A Ferencváros lett az első magyar csapat, amely UEFA-sorozat csoportjából továbbjutott, ráadásul mindjárt az első helyen, ami azt jelenti, hogy az El februári fordulóját kihagyhatja, s csak a márciusi nyolcaddöntőben kell pályára lépnie.

Az FTC ellenfele BL-csoportharmadik vagy El-csoportmásodik együttes lesz, s az biztos, hogy a 2023. március 9-i meccsét idegenben, míg a március 16-i visszavágót hazai pályán vívhatja.

A mostani siker még a ferencvárosiakat is váratlanul érte, is elismerte, hogy előzetesen az Ekl-átjárást biztosító harmadik hellyel is kiegyeztek volna.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a negyvennyolc évről szóló adattal felkészült, két kínos bakit viszont elkövetett a Ferencvárossal kapcsolatban. Az Európa-liga hivatalos Twitter-oldala az első két hely valamelyikének bebiztosításához gratulált a magyar csapatnak, s hiába jelezték a szurkolók, hogy bizony a csoportelsőséghez is lehet, azóta sem javították a bejegyzést.

Sztanyiszlav a Monaco elleni mérkőzés hajrájában gúnyos meghajlással vette tudomásul, hogy sárga lapot kapott az albán játékvezetőtől. Az UEFA bejegyzésének talán még örül is, hiszen megfiatalodott: vezetőedző helyett kapusnak nevezik a figyelmeztetés elkönyvelésekor.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov nem kapusként, hanem vezetőedzőként magyaráz Adama Traorénak (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.