időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

A Fradi pénzben nem, de szakmailag már túltesz Rebrov BL-csapatán

Szalay Attila
2022.10.28. 06:50
A Fradi pénzben nem, de szakmailag már túltesz Rebrov BL-csapatán

Csütörtök estig nem volt magyar futballklub, amely bármelyik nemzetközi kupa csoportköréből továbbjutott volna. Páratlan sikert aratott a Fradi azzal, hogy a tavasszal az Európa-liga nyolcaddöntőjében folytatja, ahová többek közt az FC Barcelonának még be kell verekednie magát. Az FTC El-csoportgyőzelme már majdnem kilencmillió eurót fialt, ami még így is csak fele a 2020-ban a BL-ben keresett összegnek. Szakmailag viszont Csercseszov már túltesz Rebrov sikerén.

Dibusz Dénes azt mondta az AS Monaco elleni csütörtöki pontszerzés után, hogy van értelme álmodozni, mert az álmok valóra válhatnak. Mondta ő, aki 2020-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében a Juventus és a Barcelona ellen is védte az akkor még Szergej Rebrov vezette Fradi kapuját. Megélni a futballtavaszt az Európa-ligában álomszerű teljesítmény még egy BL-t megjárt magyar kapusnak is.

Ilyenre, mármint egy magyar klub tavaszi nemzetközi szereplésére 2004-ben volt példa legutóbb, amikor a Debrecen jutott a legjobb 32 közé (és esett ki a belga Bruges ellen) ugyancsak a második számú európai kupában, amelyet akkoriban még UEFA-kupának neveztek.

A lebonyolítás más volt, nem rendeztek csoportkört, így bár a maga nemében a DVSC eredménye is bravúrszámba ment, nehéz egy lapon említeni a Fradi mostani sikerével. Főleg, hogy Dibuszék máris túltettek a 18 évvel ezelőtti Debrecenen, hiszen a csoportelsőséggel automatikusan az egyenes kieséses szakasz második körébe kerültek, a legjobb 16 közé az El-ben – a BL-ből kieső Barcelonának még küzdenie kell, hogy bejusson ugyanebbe a körbe.

Csercseszov vs. Rebrov – ki a jobb?

Amivel ugyanakkor érdemes összehasonlítani a mai Fradi eredményét, az a már említett 2020-as csapat, amely bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és azóta is az akkori sikeredző, Szergej Rebrov a mérce a Groupama Arénában. Az ukrán által magasra tett lécet az osztrák Peter Stöger leverte tavaly, és egy darabig, főleg augusztusban, az azeri Qarabag elleni BL-selejtezős búcsú környékén úgy tűnt, hogy Sztanyiszlav Csercseszov is megbukhat a „Rebrov-vizsgán”.

De az Európa-liga csoportköre, az ottani bravúrok sorozata, a török bajnok Trabzonspor hazai és a francia Monaco idegenbeli legyőzése, majd a Crvena zvezda elleni belgrádi kisiklás után a szerbek elleni Üllői úti siker Csercseszovot is a magasba emelte. A csoportgyőzelemből következő tavaszi El-nyolcaddöntőt figyelembe véve megkockáztatjuk, hogy magasabbra, mint Rebrovot.

Sztanyiszlav Csercseszov a Monaco elleni meccsen Fotó: MTI/Illyés Tibor

BL-csoportkörös magyar csapat három is volt már, Rebrov 2020-as Fradija előtt a 2009-es Debrecen és az 1995-ös FTC. Bármelyik nemzetközi sorozat csoportköréből továbbjutó – pláne csoportgyőztes – NB I-es együttes viszont most van először, ebben a tekintetben tehát páratlan sikerről beszélhetünk.

Ráadásul a számok nem hazudnak. Az UEFA úgynevezett koefficienspontokkal értékeli a klubok nemzetközi teljesítményét, ezek alapján készül el a kiemelésekről döntő rangsor. Ezt vehetjük egyfajta objektív értékmérőnek is. A Rebrov-féle BL-szerepléssel öt koefficienspontot gyűjtött a csapat a 2020–2021-es idényben, miközben a Monaco elleni csütörtöki 1-1 után a mostani szezonban már 11 pontnál jár az együttes.

Kiemelést érhet jövőre a BL-ben

A Fradi ezt a számot akár még növelheti is a Trabzonspor elleni utolsó csoportmeccsen, illetve a tavaszi folytatásban. Ennek további jelentősége is van. A selejtezők kiemeléseit a klubok elmúlt öt éves koefficienspontjai alapján határozzák meg. Jövőre az FTC-nél kiesik a számításból a gyatra 2017–2018-as idény, amelyben 0,5 pontot szerzett, a helyére pedig a mostani erős teljesítmény kerül. Így a Csercseszov-csapat jó eséllyel a következő évad BL-selejtezőjének a harmadik fordulójában is kiemelt lehet. Eddig csak az első két körben volt az, jövőre viszont könnyebb út vezethet a BL csoportkörébe.

Szakmailag tehát a jelek szerint többet ér az El csoportkörében kiharcolt első hely, mint a két évvel ezelőtti BL-csoportkörben elért egyetlen döntetlen. Anyagilag ugyanakkor a Fradi meg sem közelíti a Rebrov-féle csapat hozamát, de ennek inkább a két európai kupa honorálása közti nagymértékű különbség az oka.

Az El-ben a döntőig kellene menetelni

Nem mintha idén rosszul keresne a Fradi, amely az El-csoportkörbe jutásért 3,63 millió eurót kapott, amin felül az elmúlt tízéves UEFA-együtthatója alapján további 924 ezer euróra volt jogosult. Ezt a csoportkörben aratott három győzelemmel és egy döntetlennel 2,1 millióval toldotta meg ez idáig. A csoportgyőzelemért további 1,1 millió, a belőle következő nyolcaddöntőért pedig újabb 1,2 millió jár. Ha ezeket mind összeadjuk, kijön az aktuális végösszeg: 8,954 millió euró (3,65 milliárd forint).

Ez azonban a közelében sincs annak a 18,45 millió eurónak, amit 2020-ban a BL-csoportkörös szereplés fialt, amivel egyébként a Fradi kereste a legkevesebb pénzt az akkori 32-es főtáblán.

Most is nagyra nyílik az olló a két sorozat javadalmazása között, az UEFA a 2022–2023-as idényben 2,032 milliárd eurót oszt szét a BL csapatai között, és ehhez képest mindössze 465 milliót az Európa-ligás kistestvéreknek. Ahhoz, hogy a Fradi az El-ben megközelítőleg annyit keressen, mint két éve a BL-ben, el kellene jutnia a Puskás Arénában rendezendő jövő évi döntőig.

Csercseszov az Iváncsa elleni kupafiaskó után azt mondta, hogy ezt az Európa-liga megnyerésével lehet kijavítani. Álom, édes álom? Dibusz Dénes szerint van értelme álmodozni

Borítókép: Dibusz Dénes, a Fradi kapusa az AS Monaco elleni hazai meccsen (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.