A kötelező feladat teljesítve, válogatottunk a legjobb négy között

A női vízilabda-válogatott fölényesen nyerte utolsó mérkőzését a Világliga Szuperdöntőjének csoportkörében Tenerifén: 25-9-re győzte le pénteken Új-Zéland legjobbjait. A magyar csapat így a második helyen végzett a B jelű négyesben, és bejutott a szombati elődöntőbe, ahol szombaton az olimpiai és világbajnoki címvédő Egyesült Államok lesz az ellenfele.

Magyar Nemzet
2022. 11. 04. 15:53
GURISATTI Gréta
Budapest, 2022. június 30. Gurisatti Gréta a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornájának elõdöntõjében játszott Magyarország - Hollandia mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportkör nehezét már az első két fordulóban (ausztrálok elleni győzelem, vereség a spanyoloktól) letudta a női vízilabda-válogatott, Új-Zéland ellen csak az volt a kérdés, hogy hány góllal bizonyul jobbnak a magyar csapat. A válasz pénteken meg is érkezett, 16 góllal, 25-9-re nyertünk, és mivel a B csoport másik összecsapásán Spanyolország Ausztráliát is legyőzte, Magyarország a második helyről jutott tovább az elődöntőbe.

Bíró Attila gárdája 3-0-val nyitott a mérkőzésen, a nagyszünetben pedig már hat góllal vezetett. A második félidőre kicsit elfáradtak az új-zélandiak, illetve a mieink védekezése is feljavult, így az utolsó két negyedben, amikor a 19 éves Neszmély Boglárka váltotta Magyari Aldát a kapuban, csak egy-egy alkalommal talált be az ellenfél. A magyar csapat vezére ezúttal Gurisatti Gréta volt a maga hat góljával, de Faragó Kamilla, Máté Zsuzsanna és a mindössze tizenhat éves Hajdú Kata is szerzett négyet-négyet. csak néhány percet töltött a medencében, így rápihent a Tenerifén zajló torna legfontosabb szakaszára.

– A cél a kötelező győzelem volt, amit szép gólokkal teljesítettünk – magyarázta Bíró Attila. – Egy-két kiugró egyéni teljesítményt láttam, néhány fiatal játékosunk ezúttal is bizonyított. A védekezés miatt olykor fel kellett emelni a hangom, a könnyen szerzett gólok okán az első félidőben hajlamosak voltunk hátul belealudni egy-egy szituációba – ezt jól használta ki az ellenfél, amely játéktudásban lefelé lóg ki a mezőnyből, ugyanakkor van olyan szintű csapat, hogy ezeket a hibákat kihasználja. A második félidőre rendeztük a sorokat a védekezésben is, így elégedett vagyok. Természetesen a találkozó egyúttal már a szombati elődöntő jegyében is telt, miként a péntek délután is úgy telik, hiszen edzünk egyet. Nagyon várjuk az amerikaiak elleni meccset – meglepetés lenne, ha nem velük játszanánk.

A szövetségi kapitány nem lőtt mellé, valóban az Egyesült Államokkal méri össze a tudását szombaton a magyar válogatott. A Világligában címvédő, emellett olimpiai és világbajnok kemény dió, a 2012-es londoni ötkarikás játékok óta csak elvétve tudták legyőzni. A mieinknek tavaly a tokiói olimpia csoportkörében összejött ez a bravúr, és idén júliusban a világbajnoki döntőben is sikerült megszorongatni őket, még ha az arany végül az övéké is lett. A Világliga Szuperdöntőjében, az élcsapatokkal tűzdelt A csoportban eddig minden meccsüket megnyerték (bár az olaszokat pénteken csak egy góllal múlták felül), az elődöntőben is ők lesznek az esélyesek. De tavaly meg tudtuk lepni őket, remélhetőleg ezúttal is sikerül.

Eredmény, B csoport, 3. forduló:
Magyarország–Új-Zéland 25-9 (5-2, 8-5, 5-1, 7-1)
a magyar csapat gólszerzői: Gurisatti 6, Faragó, Hajdú, Máté 4-4, Parkes, Vályi 2-2, Keszthelyi-Nagy, Leimeter, Pőcze 1-1 

A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország–Ausztrália 12-5 (3-2, 4-3, 4-0, 1-0)

Végeredmény: 1. Spanyolország 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Új-Zéland 0.

 

Borítókép: Gurisatti Gréta volt a legeredményesebb (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.