Kína válaszolt a futball-vb meghökkentő hatására

A Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságot világszerte komoly figyelem övezi. Bár Kína továbbra sem számít komoly nemzetközi erőnek a sportágban, a távol-keleti országban is sok rajongó követi a vb eseményeit, a helyi közvetítésekben azonban kerülik a lelátón maszk nélkül szurkoló nézők látványát.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 14:25
német szurkolók Katar futball-vb
al-Hor, 2022. november 27. Német szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság E csoport második fordulójában játszott Spanyolország-Németország mérkõzés elõtt az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 27-én. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína csak egyetlen alkalommal, 2002-ben vett részt a futball-vb-n, s akkor is pont és rúgott gól nélkül búcsúzott a tornától. Ettől függetlenül a világ legnépesebb országában is rengetegen kíváncsiak az idei katari torna eseményeire. A kínai állami televízió közvetíti is a mérkőzéseket, azonban fél perces csúszással: mindenképpen ki akarják ugyanis szűrni azokat a felvételeket, amelyeken maszk nélkül szurkoló nézők látszanak.

horvát szurkolók maszk nélkül Kína
A horvátok lelkesek, de Kína más szempontra figyel (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

Kína nagyon bezárkózott a Covid-világjárvány óta, s míg a világ legtöbb országában ma már enyhültek a pandémia miatti szabályozások, a távol-keleti országban erről szó sincs. Hétfőn Sanghajban több tüntetőt letartóztattak, akik a tömeges tesztelés és a karanténok ellen tiltakoztak.

Egyes feltételezések szerint annak is szerepe lehetett a legújabb tüntetésekben, hogy a kínaiak látták a katari lelátókon szurkoló, maszk nélküli tömegeket. 

A kínai állami televízió pedig megtalálta a módját, hogy ez ne jelentsen problémát. Egy ausztrál médiamunkás, Bill Birtles meg is mutatta a különbséget hazája és a kínai közvetítés között.

Birtles jobb oldali képernyőjén az ausztrál közvetítés látszik, amelyben Andrej Kramaric Kanada elleni egyenlítő gólja után hamar megjelenik egy nagyon boldog horvát szurkoló is. Fél perccel később ér a gólhoz a kínai televízió közvetítése, s az ünneplő támadó után a maszk nélkül ujjongó drukker helyett a horvát kapitány, Zlatko Dalic kerül a képre.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a német drukkerek sem maszkban biztatják hazájuk válogatottját (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.