Nem csak Alonso örült a távozásnak, őt is alaposan kiosztották

Fernando Alonso a Formula–1-es idény végéhez közeledve többször is hangoztatta, alig várja, hogy elváljanak egymástól az ő és az Alpine istálló útjai. A kétszeres világbajnok továbbá csapattársát is kritizálta, most pedig Esteban Ocon adta vissza a kölcsönt, és a veterán Alonso munkamoráljára panaszkodott.

Magyar Nemzet
2022. 11. 29. 15:41
Esteban Ocon, Fernando Alonso
Alpine's French driver Esteban Ocon (L) and Alpine's Spanish driver Fernando Alonso pose for a picture during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 10, 2022. (Photo by Mazen MAHDI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban befejődött idény második felére egyre inkább elmérgesedett a viszony Fernando Alonso és a munkaadója, az Alpine istálló között. A nyilvánosság előtt azután kezdték kölcsönösen ekézni egymást, hogy kiderült, a kétszeres világbajnok 2023-tól csapatot vált, az Aston Martin ülését foglalja el. Az Alpine-nál a bejelentésig abban hittek, hogy Alonso szerződést hosszabbít velük, elmondásuk szerint már csak az utolsó simítások voltak hátra az aláírás előtt, a spanyol pilóta viszont nem tartotta a szavát, ehelyett más ajánlatot fogadott el.

Röviddel ezután a 41 éves versenyző is hangot adott a frusztráltságának. Az autó folyamatos meghibásodására panaszkodott, ami inkább nála volt jellemző, mint csapattársánál. Alonso Esteban Oconról is megmondta a magáét, akivel a szezon során Szaúd-Arábiában és Magyarországon majdnem koccantak, Brazíliában már az ütközést sem kerülték el, így értékes pontoktól fosztották meg a csapatukat. Az esetért Alonsót találták felelősnek, ő kapott büntetést is, amivel ő nem értett egyet. A csapattársával sem akarta megtárgyalni a történteket, inkább a közelgő távozása miatt örömködött.

– Nincs szükség rá (hogy beszéljenek – a szerk.). Még egy verseny van hátra, aztán végre vége lesz. Közel kerültem a falhoz Dzsiddában és Budapesten is, most láttuk, hogy mi történt. Néha túlságosan is nagy a versengés csapaton belül – nyilatkozta akkor Alonso.

Ocon is visszavágott

Ocon sokáig nagy tisztelettel beszélt Alonsóról. Ez akkor változott meg, amikor kiderült, hogy a kétszeres vb-győztes az Astonnál folytatja.

– Csalódott voltam amiatt, amiket Alonso mondott a nyilvánosság előtt, holott a csapaton belül ezeket nem osztotta meg. Még mindig tisztelem őt, de jó, hogy az Aston Martinhoz igazolt, és külön utakon folytatjuk – lélegzett fel Ocon.

A 26 éves pilóta az idény lezárultával többször is odaszúrt a csapattársának. Először arról beszélt, boldogsággal tölti el, hogy Alonso előtt végzett a pontversenyben (a francia 92, a spanyol 81 egységet gyűjtött ). Ezt korábban nem sok pilóta érte el „házon belül”: 2004-ben Jarno Trulli állt jobban Alonsónál, mielőtt négy futammal az évad vége előtt távozni kényszerült a Renault-tól, 2007-ben és Alonso ugyanannyi ponttal zárt, 2015-ben pedig Jenson Button bizonyult nála jobbnak a McLarennél.

 

– Nekem is akadtak gondjaim az idény során – mondta Ocon arra vonatkozólag, hogy egyesek szerint csak azért végzett Alonso előtt, mert utóbbi pechesebb volt, több műszaki problémával nézett szembe. – Mindenesetre nagyon jó érzés, hogy legyőztem. Fernando egy elképesztően gyors versenyző, így minden erőmet be kellett vetnem. Elégedett vagyok, hogy megelőztem.

A napokban pedig a francia pilóta újabb részleteket osztott meg az Alonso melletti életről, ami nem volt fenékig tejfel.

– Őszintén szólva én végeztem a munka kilencvennyolc százalékát, míg ő csak kettőt. Nem voltam túlterhelt, de én dolgoztam a fejlesztéseken a szimulátoron, illetve a marketingeseményeken is én vettem részt 

– fedte fel Ocon, aki annak viszont örül, hogy jövőre Pierre Gasly mellett versenyezhet. Honfitársával a gokartos időszakuk alatt arról álmodoztak, hogy egyszer a királykategóriában is együtt száguldozhatnak. – Rettentő hosszú ideje ismerjük egymást, először az én gokartomban próbálta ki magát. Ugyanazokon a pályákon versenyeztünk. Az volt az álmunk, hogy a Formula–1-ben is együtt versenyzünk majd, ezt meg is valósítottuk. Alig várom, hogy megkezdődjön az együttműködésünk – lelkendezett a francia.

Alonso mély benyomást tett

Alonso azóta már megkezdte a munkát az Aston Martinnál, és már az első tesztnapján lenyűgözte az istálló tagjait. Mike Krack csapatfőnök szerint a spanyol pilóta szenvedélye a csapat előnyére válhat.

– Fernandóval kapcsolatban mindig azt a példát hozom fel, amikor a Mexikói Nagydíjon való kiesése után amiatt háborgott, hogy pontoktól esett el. Ez megmutatta, mennyire elhivatott és motivált. A szenvedélye, a győzelem iránti vágyakozása a csapatra is átragadhat – bizakodott Krack. Az Aston Martin vezetője hozzátette, Alonso lényegre törő visszajelzései egészen lenyűgözőek. 

 

Borítókép: Esteban Ocon és Fernando Alonso nem lettek puszipajtások (Fotó: AFP/Mazen Mahdi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.