Wolff: Nem számít, hogy Russell megverte Hamiltont

George Russell első nekifutásra lepipálta csapattársként Lewis Hamiltont. A Mercedes istálló csapatfőnöke, Toto Wolff mégsem méltatta különösebben a fiatal pilótát, inkább a számok alapján a Formula–1-es pályafutása legrosszabb szezonját befejező hétszeres világbajnokot dicsérte.

Magyar Nemzet
2022. 11. 23. 18:10
Lewis Hamilton és George Russell
Mercedes' British driver George Russell (R) celebrates on the podium with his teammate second-placed driver Lewis Hamilton after winning the Formula One Brazil Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 13, 2022. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy fejeződött be (Mercedes) 2022-es idénye, ahogy elkezdődött: csalódást keltően. A hétszeres világbajnok a szezon első harmadában folyamatosan az autója vezethetetlenségére panaszkodott, és nemhogy a dobogóért harcolt volna, olykor még a pontszerzés is alig-alig jött össze neki, miközben csapattársa, George Russell rendre előtte végzett. Bár az év második felében fellendülés volt tapasztalható Hamiltonnál, és több második, harmadik helyet is begyűjtött, 2022-t műszaki hiba miatt kieséssel zárta vasárnap Abu-Dzabiban

Ezzel végeredményben a három topcsapat pilótái közül az utolsó helyen végzett a tabellán, és a hatodik pozíció tizenhat éves Formula–1-es pályafutásának is a mélypontja. Arról nem is beszélve, hogy idén még a futamgyőzelmei számát sem gyarapította, a brit korábban ilyen szezont még nem élt meg. Így csak utolérni tudta Michael Schumachert, aki 1992 és 2006 között minden évben nyert legalább egyszer, de túlszárnyalnia nem sikerült a legendás német versenyzőt, másfél évtizedes győzelmi szériájukkal ketten csúcstartók.

A statisztikákat figyelembe véve Hamilton azon nyilatkozata, hogy nem ez volt fényes karrierjének eddigi legrosszabb éve, talán meglepetést jelent. A 37 éves pilóta azzal érvelt, hogy a Mercedes 2022-ben nem volt versenyképes, szemben a 2011-es McLarennel, amiből ő nem tudta kihozni a maximumot, és csak ötödik lett a pontversenyben, Jenson Button viszont igen, aki ezüstérmes lett.

– Ez a szezon ott van a három legrosszabb évem között, de mentálisan sokkal erősebb voltam, sokkal jobban tudtam dolgozni a csapattal, így rengeteg apróságnak örülhettem – magyarázta a királykategória rekordbajnoka, majd elárulta: idén volt, hogy az ötödik helyre is győzelemként tekintett.

Hamiltonnak ezelőtt a Sebastian Vettel sikereivel fémjelzett időszak jelentette a mélypontot: a 2010-es évek elején kétszer az ötödik és háromszor a negyedik helyen zárt a tabellán. Eddig az sem túl gyakran fordult vele elő, hogy a csapattársa képes volt legyűrni őt. A már említett Button mellett 2016-ban Nico Rosberg volt nála jobb, amivel ráadásul a vb-címet is elhappolta az orra elől. Idén pedig Russell sem kegyelmezett neki, 35 ponttal (275-240) kalapálta el a honfitársát.

A fiatalabbik britet az F1-be való megérkezésekor szupertehetségként jellemezték, és 2020-ban igazolta ezt a titulust a Mercedesnél is, amikor a koronavírusos Hamilton beugrójaként tapasztalt csapattársát, Valtteri Bottast is simán lenyomta, de végül az istálló szerencsétlenkedése miatt lemaradt az első futamgyőzelméről. Azt viszont aligha várta bárki is Russelltől, hogy első nekifutásra máris lepipálja Hamiltont is, és a hétszeres vb-győztessel ellentétben ő egyszer felállt a dobogó tetejére 2022-ben.

Toto Wolff csapatfőnök pedig idei szokásainak megfelelően nem Russellt méltatta, hanem inkább a gyengélkedő Hamiltont dicsérte. – Úgy látom, hogy Lewis nagyon jó volt idén. Sokszor ő tartotta bennünk a lelket, még olyan napokon is, amik neki is nehezek voltak. George-dzsal nagyon jól működtek együtt, de nem számít a kettejük közötti pontkülönbség. Egyikük sem volt versenyben a vb-címért és Brazília kivételével a győzelmekért sem.

Russell természetesen másképp vélekedik, hiszen nagy fegyvertény, hogy megelőzte az F1 csillagát. 

– Ha valaki azt mondja nekem az idény elején, hogy előtte végzek, akkor elképesztően büszke és boldog lettem volna, mivel tízből kilencszer világbajnok leszel, ha Lewist legyőzöd. Mindkettőnknek megvoltak a maga nehézségei, de nincsenek kétségeim róla, hogy jövőre újra a régi arcát láthatjuk.

 

Borítókép: Lewis Hamilton (balra) és George Russell (Fotó: AFP/Nelson Almeida)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.