A díjazott Rossi már a következő elismerésre és az Eb-re gondol

Marco Rossi kapta meg a 2022-es év legjobb edzőjének járó díjat Az Év sportolója gálán. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem elégszik meg ezzel az elismeréssel, jövőre begyűjtené a következőt is.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2023. 01. 10. 8:09
Marco Rossi Fabio Capello
Budapest 20230109 Év sportolója gála MSÚSZ Marco Rossi Fabio Capello Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományokhoz híven a magyar sportújságírók a 2022-es évre vonatkozóan is megválasztották a hazai sportvilág legjobbjait. Az Év edzője kategóriában Bíró Attila, a nőivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott korábbi vezetőedzői, valamint a férfilabdarúgó-válogatottat irányító került be a legjobb háromba, és mint az a hétfői gálán kiderült, utóbbi kapta meg az elismerést. Az olasz szakember így duplázott, hiszen egy évvel korábban is rá voksoltak a legtöbben, de nem elégszik meg ennyivel: – Másodszor lettem az Év edzője, mi, olaszok azt szoktuk mondani, a kettő semmit sem ér a három nélkül. Szóval, remélem, hogy a következő évünk még sikeresebb lesz a válogatottal, mert az azt jelentené, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra.

Rossi a Nemzeti Sport kamerái előtt azt is elmondta, megtiszteltetés, hogy őt jutalmazták meg a díjjal, hiszen rajta kívül is nagyszerű edzőket jelöltek. Egyikük, Bíró Attila még egy üveg borral is meglepte kollégáját.

– Amikor olyan sikeredzők társaságába kerülsz, amilyenben most én voltam, egyáltalán nem lehetsz biztos benne, hogy te nyered a díjat. Harminchárom százaléknyi esélyem volt erre, s szerencsém volt, hiszen az újságírók rám voksoltak. Nagyon büszke vagyok erre a díjra, de ha enélkül mentem volna haza, az is büszkeséggel töltött volna el, hogy nagyszerű sportolók, edzők körében tölthettem ezt az estét – fogalmazott a szövetségi kapitány. Rossi hozzátette, a válogatottal elhódított címek nélkül is sikerült elnyerniük a szurkolók bizalmát, és a legfőbb célja, hogy ezt idén is megtartsák.

Olaszországban is szemmel tartják

Rossinak honfitársa, a korábban az angol és az orosz labdarúgó-válogatottnál is megfordult Fabio Capello adta át az elismerést. A 76 éves tréner elárulta, az olaszok követik a külföldön dolgozó edzőik munkásságát, így természetesen Marco Rossiét is, aki 2022-ben is fantasztikus eredményeket ért el a magyar nemzeti csapattal: kis híján megnyerték a 3. csoportot a Nemzetek Ligája A divíziójában, pedig olyan ellenfelekkel kellett megküzdeniük, mint az angol, a német és az olasz válogatott. Ezzel a teljesítménnyel Rossi is magára irányíthatta az esetleges kérők figyelmét, véli Capello.

– Az önök érdekében remélem, nem érkezik olyan érdeklődő, aki miatt azt kell mondja a magyaroknak: ciao, ciao! Ez az igazi veszély, mindannyian tudjuk. Mert lássuk be, vannak ajánlatok, amelyekre nehéz nemet mondani. Rossi ugyanakkor nagyon jól érzi magát Magyarországon, élvezi az emberek tiszteletét, egy edzőnek ez meghatározó tényező. Hogy látják a munkája értékét, azt, amit ad, amit elért. És meg is kell becsülni őt. A pénz fontos, ám nem könnyű a váltás, az ugrás az ismeretlenbe. Ha az ember külföldön dolgozik, sokat tanulhat, érettebbé válik, megtapasztalhatja, máshol miként mennek a dolgok, miben különböznek a viszonyok az olaszországitól – magyarázta Capello, aki a Nemzeti Sportnak adott interjúban arról is beszélt, mit tart a magyar válogatott szövetségi kapitánya legnagyobb érdemének.

 

Borítókép: Marco Rossinak (balra) Fabio Capello adta át a díjat (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.