A melbourne-i női győztes szerint helyette mást illet meg a trófea

A fehérorosz Arina Szabalenka lett az ausztrál nyílt teniszbajnokság női győztese, miután a szombati fináléban három szettben, 4:6, 6:3, 6:4-re verte a kazah Jelena Ribakinát. Szabalenka így a párosban aratott diadalai után már egyéniben is Grand Slam-győztesnek mondhatja magát.

Magyar Nemzet
2023. 01. 28. 12:46
ARina Szabalenka
Belarus' Aryna Sabalenka celebrates victory against Kazakhstan's Elena Rybakina after the women's singles final match on day thirteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 28, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első adogatását még mindkét játékos magabiztosan hozta, az első Grand Slam-döntőjében szereplő Arina Szabalenka viszont a másodikat 40:0-ról elbukta. A wimbledoni címvédő Jelena Ribakina nem ingott meg, így gyorsan, 4:2-re elhúzott az első szettben. Szabalenka innen még kiegyenlített, de ötödik kettős hibája után ismét brékhátrányba került, és végül 6:4-re elveszítette a játszmát.

Ribakina remekül szervált, kevesebbet hibázott, mint az ellenfele, ráadásul a második szettet is ő kezdte jobban – bréklabdával. Szabalenka azonban nem hagyta kicsúszni a kezéből a gémet, és ez fordulópontot jelentett a meccsen. A kazah Ribakina a maga adogatójátékát még megnyerte, utána a következő három játék Szabalenkáé lett, ezzel 4:1-re vezetett. Hiába voltak újabb bréklabdái, ezután már nem tudta elvenni Ribakina adogatását, de 5:3-nál kiszerválta a szettet.

A döntő játszmában 3:3-ig fej fej mellett haladtak a játékosok, majd Szabalenka brékelt, és a maga szerváját is hozta, így egy játékra került a győzelemtől. Ribakina feljött 5:4-re, ezután nagy csatát vívtak az utolsó pontokért, és Szabalenkának végül négy meccslabdára volt szüksége a diadalhoz. A fehérorosz teniszező két páros Grand Slam-győzelme (az US Open 2019-ben, az Australian Open 2021-ben nyert a belga Elise Mertens társaként) után most már egyéniben is a pálya királynőjének mondhatja magát. A jövő héttől pedig Iga Sviatek mögött ő lesz a világranglista 2. helyezettje.

– Először is szeretnék elnézést kérni az angoltudásomért, mert még mindig remegek – kezdte köszönőbeszédét a 24 éves Szabalenka. – Inspiráló Billie Jean Kingtől átvenni a trófeát, köszönjük neki mindazt, amit a sportágunkért tett. Gratulálok Jelenának, remek munkát végzett az elmúlt két hétben. Remélem, hogy még sok Grand Slam-döntőn vívunk meg egymással – mondta szimpatikus módon a fehérorosz. Ezután a szervezőknek, a közönségnek és a csapatának hálálkodott, akik sok hullámvölgyön segítették át őt az elmúlt évben: – Megérdemlitek ezt a trófeát, ami sokkal inkább nektek jár, mint nekem. Szeretlek titeket!

Australian Open, női egyes, döntő:
Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Ribakina (kazah, 22.) 4:6, 6:3, 6:4

Australian Open, férfi egyes, döntő, vasárnap: Cicipasz (görög, 3.)–Djokovics (szerb, 4.) 9.30

Borítókép: Arina Szabalenka könnyek között ünnepel (Fotó: AFP/David Gray)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.