A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Balhé után szerb szimpátiatüntetés Djokovics mellett Melbourne-ben

Novak Djokovics látszatra sima mérkőzésen győzte le 3-0-ra, 7:5, 6:1, 6:2-re Tommy Pault az Australian Open elődöntőjében, de azért akadtak nehéz pillanatai. A lényeg, hogy a korábbi szerb világelső ott van a fináléban, ahol a görög Sztefanosz Cicipasz lesz az ellenfele. Djokovics a tizedik sikerére hajt Melbourne-ben. Ha győz, akkor újra a világranglista élére áll, s persze befogja Rafael Nadalt, hiszen ez lehet a huszonkettedik GS-torna-győzelme.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 12:30
Novak Djokovics
Serbia's Novak Djokovic celebrates victory against Tommy Paul of the US after the men's singles semi-final match on day twelve of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/David Gray
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovicsot, miként elárulta, az Alex De Minaur, majd az Andrej Rubljov elleni mérkőzésen már nem hátráltatta a sérülése, ennek ellenére a Tommy Paul elleni találkozón is viselte a bal combján a hatalmas kötést.

Érdekesen alakult a mérkőzés. Djokovics az első szettben úgy húzott el 5:1-re, hogy tulajdonképpen nem játszott jól. Innen nézve nem is meglepetés, hogy Paul dupla brékkel egyenlített 5:5-re. Ekkor aztán a szerb klasszis beleerősített, s újabb brékkel 7:5-re megnyerte az első felvonást.

A folytatásban a 25 éves, kiváló fizikai adottságú amerikai próbálta megnehezíteni a dolgát, 2:0-nál bréklabdája is volt, de képtelen volt megállítani Djokovics menetelését, aki ebben a fontos pillanatban a szerb szurkolók támogatását kérte.

A korábbi világelső ezután ismét elhúzott 5:1-re, de ezúttal nem adott esélyt, s 6:1-re megnyerte a második játszmát.

Tommy Paul nem adta fel, de Djokovics a harmadik szettben is magabiztosan föléje kerekedett, az amerikai csak 4:0-s hátrányban tudott végre játékot nyerni. A vége ezúttal 6:2 lett, a szerb tehát végül három játszmában győzött. Nem annyira simán, miként azt a végeredmény sugallja.

Bírálták az apját, Djokovics köszönetet mondott a családjának

Novak Djokovicsot az édesapja körül gerjedt botrány sem tudta kizökkenteni a nyugalmából. Mint ismert, szerb szurkolók egy csoportja még szerdán Putyint, Oroszországot és az ortodox testvériséget támogató demonstrációt tartott a Melbourne Parkban, amin Szrdjan Djokovicsot is azonosították, amint parolázik az egyik tüntetővel. Minderről egy videó felkerült egy oroszbarát ausztrál YouTube-csatornára. Az ukrán nagykövet persze emiatt élesen tiltakozott, és azt követelte, hogy vonják vissza Szrdjan Djokovics akkreditációját. Sőt még Novak Djokovicstól is bocsánatkérést várt, holott ő egyáltalán nem volt érintett az ügyben. Ebben a helyzetben Djokovics édesapja úgy döntött, inkább nem megy ki a fia Tommy Paul elleni elődöntőjére. 

A találkozó után készített gyorsinterjúban Jim Courier persze nem mert rákérdezni az édesapja körül botrányra, csak úgy általában a mögötte álló szurkolókat emlegette. Djokovics azonban így is értette a kérdést, és kijelentette: – A győzelem nem csak az én érdemem, köszönettel tartozom a családomnak és a szurkolóknak is.

A szerb drukkerek persze nem hátráltak meg a szerdai affér után. Benn, a Rod Laver Arénában is sokan buzdították Djokovicsot, a létesítmény előterében pedig ezres nagyságrendben gyűltek össze és tartottak szimpátiatüntetést.

Legyőzheti-e Cicipasz Djokovicsot?

A fináléban Djokovics Sztefanosz Cicipasszal találkozik, aki ugyancsak magabiztosan győzte le Karen Hacsanovot az elődöntőben. Cicipasz képes olyan színvonalon teniszezni, mint Djokovics, csak általában nem végig egy mérkőzésen. 

Ez történt 2021-ben a Roland Garros döntőjében is. Az volt Cicipasz első és eddigi egyetlen Grand Slam-torna-fináléja. A görög lényegében tökéletes játékkal 2-0-re elhúzott, aztán egyre jobban elbizonytalanodott, s Djokovics fordított.

Ha Cicipasz fejben fel tud nőni a szerb klasszis mellé, akkor győzhet, ellenkező esetben Djokovics tizedik győzelme a valószínű az Australian Open történetében. Ha sikerül, akkor ráadásként újra a világranglista élére kerül. Tehát minden tekintetben visszaül a trónra.

Australian Open, férfi egyes elődöntő:
Djokovics (szerb, 4.)–T. Paul (amerikai) 7:5, 6:1, 6:2
Cicipasz (görög, 3.)–Hacsanov (orosz, 18.) 7:6 (7-2), 6:4, 6:7 (6-8), 6:3

Borítókép: Novak Djokovics az égiekhez fohászkodik (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.