A vb-felfedezettje, Enzo Fernandez rekordösszeget is megért a Chelsea-nek

A Chelsea nem akar beletörődni abba, hogy a következő idényben nemhogy a Bajnokok Ligájáról, de még a nemzetközi indulásról is lemaradhat. A Premier League-ben csupán tizedik londoni klub bevásárolt, a világbajnokság felfedezettjéért, a csupán 22 éves argentin Enzo Fernandez játékjogáért 121 millió eurót fizetett a Benficának. Mi több, a Chelsea a nyári transzferekkel együtt a 2022-23-as idényben 600 millió eurót költött új játékosokra, ami rekord a labdarúgás történetében.

Magyar Nemzet
2023. 02. 01. 6:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Benfica a története valószínűleg legjobb üzletét csinálta, amikor Enzo Fernandez megvételére nem sajnált a nyáron tízmillió eurót. A 22. születésnapját már idén, január 17-én ünneplő argentin játékos nem nyújtott extra teljesítményt a klubjában. Ugyan rendszeresen játszott, a portugál bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is rúgott egy gólt, de ettől még nem kerekedik ki a Premier League klubvezetőinek a szeme. Bár a portugál klub már Joao Felixszel is nagy bizniszt csinált, amikor a portugál csatárt 2019-ben 126 millió euróért elpattintotta az Atléticónak. A kisfiús képű portugál azóta is adósa a madridiaknak, akik a télen kölcsönadták. Na kinek? Hát persze, hogy a Chelsea-nek.

Enzo Fernandez a vb-trófeával

Ha valakinek igazán hálás lehet a Benfica, akkor az Lionel Scaloni, az argentin válogatott szövetségi kapitánya. Scaloni alatt Enzo Fernandez már az ősszel bemutatkozott az argentin válogatottban, két vb-selejtezőn szerepelt, majd bekerült a világbajnoki keretbe is.

A vb-n aztán Enzo Fernandez berobbant. Eleinte csak csere volt, aztán már kezdő, gólt rúgott Mexikónak és játszott a döntőben is, s őt választották a világbajnokság legjobb fiatal játékosának.

A katari-vb-n nyújtott teljesítményével persze felkeltette a legnagyobb klubok érdeklődését. Sorban álltak érte a kérők, amit a Benfica okosan kihasznált. Már kedd reggel lehetett tudni, hogy nagy üzlet van készülőben . Az átigazolási piac éjfélkor zárult, s előtte néhány órával bejelentették, hogy Enzo Fernandez végül 121 millió euróért lett a Chelsea játékosa, ami átigazolási rekord a Premier League-ben, megdöntve csúcsát, akiért a Manchester City 117 millió eurót fizetett az Aston Villának. Enzo Fernandez ezzel egyúttal a futballtörténelem negyedik legdrágább játékosa lett.

Top 10

A labdarúgás történetének legdrágább átigazolásai
(Sorszám, játékos, érintett klubok, évszám, összeg eurómillióban)

1. Barcelona–PSG, 2017, 222
2. Kylian Mbappe, Monaco–PSG, 2017 145
3. Joao Felix, Benfica–Atletico Madrid, 2019, 126
4. Enzo Fernandez, Benfica–Chelsea, 2023, 121
5. Philippe Coutinho. Liverpool–Barcelona, 2018, 120 
    Atletico Madrid–Barcelona 2019, 120
7. Jack Grealish, Aston Villa–Manchester City, 2021, 117
8. Romelu Lukaku, Internazionale–Chelsea, 2021, 115
9. Ousmane Dembele, Borussia Dortmund–Barcelon,a 2017, 105
    Paul Pogba, Juventus–Manchester United. 2016, 105

Enzo Fernandez további rekordokat is megdöntött. Ő a valaha volt legdrágább középpályás, és persze argentin futballistáért még sohasem fizettek ennyit. A The Athletic szakportál információja szerint a Chelsea hat részletben fizeti ki a vételárat, ebből az első, azonnal fizetendő összeg 34 millió euró.

A Chelsea egy másik rekordot is elvitt: a téli átigazolási időszakban a londoni klub költötte a legtöbbet, szám szerint 329 millió eurót. Őrület. Mi több, ha hozzávesszük a nyári 282 milliót, amennyibe a Kalidou Koulibaly, Pierre-Emerick Aubameyang trió került, akkor a Chelsea világcsúcsot döntött. Egyetlen klub egy idényben még sohasem költött 611 millió eurót új játékosokra.

Íme, a Chelsea teljes téli beszerzése: Enzo Fernández (Benfica, 121 millió euró), Mihajlo Mudrik (Sahtar Doneck, 70), Benoit Badiashile (Monaco, 38), Noni Madueke (PSV Eindhoven, 35), Malo Gusto (Lyon, 30), Andrey Santos (Vasco de Gama, 12,5), Datro Fofana (Molde, 12), Joao Félix (Atlético Madrid, 11, kölcsönbe).

Kölcsönbe

Az elmúlt napok átigazolási hírei közül három kölcsönszerződés emelhető ki. Miként már megírtuk, a Manchester Citynél, illetve Pep Guardiolánál kegyvesztetté vált Joao Cancelo átmenetileg a Bayern Münchennél folytatja. A korábban a Real Madridot is megjárt Costa Rica-i kapus, Keylor Navas a Paris Saint-Germaintól fél évre a Nottingham Foresthez került, Marcel Sabitzer pedig, aki 2021 nyarán lett a Bayern München játékosa, a Manchester Unitedet erősíti fél évig.

A Chelsea-nek persze jó oka van a költekezésre. Jelenleg, a huszadik forduló után 29 ponttal, kereken tíz ponttal elmaradva a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helyezéstől csupán a tizedik a Premier League-ben. Valóságos csőddel érne fel, ha a csapat még a nemzetközi szereplés lehetőségéről is lemaradna. Persze csínján kell bánni a kijelentésekkel. Megtanulhattuk, egyvalami mindig van a futballban: pénz.

A Chelsea így köszöntötte új szerzeményét:

Borítókép: Enzo Fernandez már a Chelsea mezében (Fotó: Fabrizio Romano)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.