Djokovics menne Amerikába, s a Nadal elleni Roland Garros-finálé az álma

Elmaradt a nagy leleplezés, Novak Djokovics a belgrádi sajtótájékoztatón nem reprezentált csalhatatlan bizonyítékokat a kétségbe vont melbourne-i sérülésével kapcsolatban, csupán az Australian Open főigazgatójára hivatkozott, mondván, ő személyesen győzödött meg az állapotáról. Djokovics még mindig vár az amerikai hatóságok engedélyére, mert örömmel indulna az Indian Wells-i és a miami tornán. Méltatta Alcaraz visszatérését, s az az álma, hogy a Roland Garros döntőjében Rafael Nadal legyen az ellenfele.

Magyar Nemzet
2023. 02. 22. 20:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a róla elnevezett belgrádi teniszközpontban nyilvános edzéssel egybekötve tartott szerdán sajtótájékoztatót. Előzetesen azt ígérte, hogy bizonyítékokkal cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint csupán szimulálta a sérülését az Australian Open alatt. Nos, a nagy leleplezés elmaradt, Djokovics csak szavakban reagált a magukat még mindig tartó pletykákra.

Novak Djokovics
Novak Djokovics az AO trófeájával. Fotó: Europress/AFP/Martin Keep

A főigazgató mindent tud Djokovics sérüléséről

– Ilyen történetek mindig előkerülnek, nem csak az én esetemben, hiszen minden magas szinten játszó, eredményt jegyző sportolónak vannak kritikusai, akik valahogyan kitalálják ezeket a dogokat, függetlenül attól, hogy vannak-e hiteles információik vagy sem.

 

Nincs időm az interneten megjelenő minden történettel foglalkozni. Tudom, mi az igazság. Melbourne-ben az AO igazgatója személyesen keresett fel, s ő tájékoztatott a sérülésem természetéről.

 

– Ausztráliában értem el a legjobb Grand Slam-eredményeimet. Az egy évvel ezelőtti események ellenére vissza akartam menni, hogy újra játsszak ott. Éreztem a nyomást, amíg nem alkalmazkodtam ismét a környezethez, és a média képviselői is meg nem szokták wa jelenlétemet. Voltak kellemetlen helyzetek, de ez szerves része az életemnek, mint most az Australian Openen, de ettől még édesebb a győzelem – idézte fel a melbourne-i eseményeket Djokovics. Azt nem tudni, az utolsó mondatával vajon csak a sérüléséről folytatott találgatásra vagy az édesapja miatt kipattant botrányra is utal-e.

 

Még most sincs százszázalékos állapotban

Djokovics azt mondta, még most sem gyógyult meg teljesen, ennek ellenére ott lesz a Dubajban február 27-én kezdődő tornán.

– Közelítek ahhoz, hogy százszázalékos legyen az állapotom, de még nem értem el azt a szintet. Döntést kellett hoznom, s a csapatommal végül úgy határoztunk, hogy részt veszek a tornán, csütörtökön indulok Dubajba. Megpróbálok minél messzebbre jutni, itt is, mint minden versenyen, magasak az ambícióim.

Még mindig vár az amerikai engedélyre

Novak Djokovics azt is elárulta, még nem mondott le arról, hogy ott legyen a március hatodikán az Indian Wells-i, majd ezt követően a miami tornán.

 

A folyamat megy a maga módján, várok az amerikai hatóságok engedélyére. Örülök a két torna igazgatója támogatásának, szeretnék játszani, remélem, megkapom a beutazási engedélyt

 

– jelentette ki, majd arról is beszélt, az előző évét gyökeresen befolyásolta, hogy nem egyáltalán nem játszhatott Amerikában, ami miatt az idény eleje és közepe is teljesen kiesett neki.

Méltatta Carlos Alcaraz visszatérését, nem a világranglista a legfontosabb

Alcarazt megérdemelten vette át a világranglista első helyét tavaly, és nyerte meg a US Opent. Csak dicsérhetem őt, szinte nincsen gyengéje, mindegyik borításon egyformán magas szinten tud teniszezni, továbbá nagyon robbanékony. A sérülése után ugyanolyan magas szinten folytatta a játékot – méltatta Djokovics Alcarazt, majd arról beszélt, nem tart attól, hogy éppen az ifjú spanyol ismét letaszíthatja a világranglista éléről.

 

Lehet, hogy néhány héten belül ismét lesz változás a világranglistán, de nem ez a prioritás, hanem az, hogy egészséges maradjak és a lehető legjobb formában legyek minden szempontból, a pályán és azon kívül is, mert amikor kiegyensúlyozott vagyok, minden versenyt meg tudok nyerni.

 

Djokovics és Nadal együtt nőtt fel

Novak Djokovics és Fotó: Tanjug/AP

Természetesen szóba került a rivalizálása Rafael Nadallal, aki ugyanúgy huszonkét Grand Slam-tornagyőzelemmel büszkélkedhet. Djokovics errő a következőket mondta:

– Az lenne az igazi, ha legközelebb a Roland Garros döntőjében találkoznánk, szerintem ezzel ő is egyetértene. Egyértelműen ő a legnagyobb vetélytársam, kettőnk találkozása a csúcsmeccs a mai teniszben. Korban is közel állunk egymáshoz, együtt nőttünk fel a junior években is, ő sokkal korábban kezdett remek eredményeket felmutatni profi szinten.

 

Federer mellett Nadal volt rám a legnagyobb hatással teniszezőként, a pályafutásom elején sokszor legyőztek, meg kellett tanulnom, hogy kerekedhetek föléjük.

 

– Már benne voltam a top háromban, de idő kellett, mire sikerült áttörnöm azt a korlátot, hogy végre GS-trófeákat nyerjek, és világelső legyek. Valószínűleg sem neki, sem nekem nincs lehetőségünk arra, hogy általános perspektívából kezeljük rivalizálásunk nagyságát és fontosságát. Valószínűleg ezt láthatjuk majd, ha befejezzük pályafutásunkat. Meglátjuk, játszunk-e még egymás ellen. Ha egészséges, akkor salakon ő a király. Mi ketten gondoskodunk arról, hogy a fiatalabbak ne nyerjék meg a legnagyobb versenyeket…

 

Hány GS-siker lenne elég ?

Arról is faggatták Djokovicsot, meddig akar még játszani, s hány GS-sikerrel lenne elégedett a pályafutása végén.

– A Grand Slam-tornák a legfontosabbak, s nincsen limit. Amikor valaki eléri a harminc évet, elkezdik kérdezgetni, meddig akar még játszani. Federer, Nadal és én nagyon gyakran szembesültünk és szembesülünk ma is ezzel. Sok jóslat létezik, de én még mindig éhes vagyok a sikerre.

 

Szenvedélyes sportember vagyok, a versenyzés éltet. Imádom ezt a sportot, szeretek a fiammal, gyerekekkel és bárkivel szórakozni, de profi szinten nem lehet más a vágyam, mint hogy rekordokat döntsek meg. Sokan talán azt gondolják, hogy ez arrogáns viselkedés, de én nem érzem így.

 

Borítókép: Novak Djokovics a belgrádi sajtóeseményen (Fotó: Telegraf.rs/Mileta Mircsetics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.