Ma egyszerre vonult vissza egy olimpiai bajnokunk és egy ezüstérmesünk

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) mai rendezvényén, a Kozma István Magyar Birkózóakadémián (KIMBA) a Lőrincz fivérek hivatalosan is bejelentették visszavonulásukat. Lőrincz Tamás a tokiói olimpián a kötöttfogás 77 kilogrammos súlycsoportjában arany-, míg öccse, Lőrincz Viktor a 87 kg-ban ezüstérmes lett. Mindketten a sportágban maradnak.

Magyar Nemzet
2023. 02. 24. 15:25
null
Fotó: ROTH TAMAS GEZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok, 36 éves másfél évtized alatt tizenöt világversenyes érmet szerzett. Ezúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a pályafutása során, családja tagjainak, az MBSZ vezetőségének, klubjainak (Ceglédi VSE, Budapesti Honvéd).

Lőrincz Tamás
Lőrincz Tamás Tokióban legyőzhetetlen volt Fotó: Mirkó István

– Tizenöt év a felnőtt élmezőnyben szerintem két pályafutásnak is megfelel, úgyhogy ezt a részét mind a ketten kimaxoltuk. A birkózás azért nem fog hiányozni, mert az életünk mindennapjait továbbra is ez tölti ki, Viktorét is és az enyémet is – mondta Lőrincz Tamás, aki tokiói ötkarikás diadala óta csak edzésen lépett szőnyegre  – egyre kevésbé hiányzik neki, vallotta be –, viszont a sportágtól egyáltalán nem szakadt el, hiszen tavaly óta a KIMBA szakmai igazgatója.

Öccse, az Európa-bajnok, olimpiai és vb-ezüstérmes, 32 éves szintén nem versenyzett tokiói döntőjét követően, jelenleg a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője.

– Ebben nőttem fel, ez az életem, amit ettől a sportágtól kaptam a pályafutásom alatt, azt szeretném visszaadni. Remélem, hogy hozzá tudok járulni ahhoz, hogy utódaink legalább olyan eredményeket érjenek el, mint mi – fogalmazott Lőrincz Viktor.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke példaértékűnek nevezte a Lőrincz fivérek emberi és szakmai hozzáállását, és örül, hogy továbbra is a magyar birkózásban tevékenykednek. A bejelentés alkalmából Bacsa Péter ügyvezető alelnökkel jutalomban részesítette a két kiválóságot. 

Németh Szilárd bejelentette, hogy hazánk megpályázza a 2024-es olimpiai kvalifikációs világselejtezőt. Ehhez kapcsolódóan Bacsa Péter, a nemzetközi szövetség (UWW) bürotagja elmondta, hogy Magyarországnak nehéz dolga lesz a pályázaton, ugyanis még nyolc nemzet verseng a párizsi olimpia utolsó, májusi kvalifikációs állomásáért, amelyre márciusban zárul a jelentkezés. 

Kiemelte azt is, hogy a tokiói játékokra rendezett sikeres európai torna akár előny is lehet.

Németh Szilárd az idei tervekről elmondta, hogy a mostani év középpontjában a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság áll, amelyre elsősorban fiatal birkózókból álló szurkolói tábort szervez a szövetség. 

 Ilyenkor mindig meg szokták kérdezni tőlem az újságírók, hogy mégis hány kvótát hozunk el. Soha nem szoktam semmilyen találgatásokba bocsátkozni, nyilván azt szeretném, hogy az összeset elhozzuk.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy az MBSZ emlékkönyvet készíttet a tavaly decemberben elhunyt Varga János olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózóról, a Nemzet Sportolójáról, a nemzetközi szövetség júliusi budapesti rangsoroló viadalának hivatalos neve pedig Polyák Imre–Varga János-emlékverseny lesz. (Egyébként a mai médiaeseményt megtisztelte jelenlétével a december végén elhunyt legenda özvegye, Gabi asszony.)

A rendezvényen az MBSZ és a Magyar Edzők Társasága együttműködési megállapodást kötött, a továbbiakban közösen szervezik az edzőképzési programot. Németh Szilárd hivatalosan is köszöntötte Kiss Balázs világbajnokot a KIMBA edzői gárdájában, míg Dér Tamással, Kaposvár alpolgármesterével szándékmegállapodást írt alá a júliusi U15-ös Európa-bajnokság megrendezéséről.

A sajtóeseményen az MBSZ, a KIMBA és Testnevelési Egyetem által közösen alapított, a 2020-ban fiatalon elhunyt válogatott birkózó nevét viselő Tóth Bendegúz-ösztöndíjat a tavalyi Európa-bajnok Fritsch Róbert vehette át.

Borítókép: Lőrincz Viktor és Lőrincz Tamás hivatalosan is lezárta versenyzői pályafutását (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.